Kokoškov ulazi u povijest kao glavni trener Phoenix Sunsa

Foto: fah

Srpski trener Igor Kokoškov sjest će na klupu Phoenix Sunsa i time postati prvim glavnim trenerom u NBA u povijesti koji je rođen i odrastao izvan Sjeverne Amerike, izvijestio je u četvrtak Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kokoškov (46) trenutno radi kao pomoćni trener u Utah Jazzu, a dogovoreno je da će se pridružiti Sunsima nakon što Jazzeri završe ovu sezonu. Utah trenutno gubi 1-0 protiv Houston Rocketsa u polufinalnoj seriji Zapadne konferencije.

Kokoškov će na klupi Sunsa zamijeniti Jaya Trianoa, koji je bio glavni trener momčadi iz Phoenixa većim dijelom protekle sezone, budući da su Sunsi otpustili Earla Watsona nakon prve tri utakmice.

“Oduševljeni smo što ćemo dovesti Kokoškova natrag u Arizonu kao glavnog trenera Phoenix Sunsa”, izjavio je generalni direktor kluba Ryan McDonough.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Igor je bio jedan od prvih neameričkih pomoćnih trenera na NCAA i NBA razini, a njegov zadnji uspjeh je vođenje slovenske reprezentacije do zlata na EuroBasketu 2017. Igorovi timovi uvijek su se fokusirali na razvoj igrača, kreativni stil igre i uspjeh”, rekao je McDonough.

Kokoškov je prvi europski košarkaški stručnjak koji je postao pomoćnikom na nekom američkom sveučilištu, u Missouriju, prvi je Europljanin koji je postao pomoćnikom u NBA ligi, u Los Angeles Clippersima 2002. godine, a kao pomoćnik Larryju Brownu u Detroit Pistonsima osvojio je NBA naslov 2004. godine.

Proveo je 18 godina kao pomoćnik u NBA ligi, radeći s klubovima kao što su Utah Jazz, Orlando Magic, Cleveland Cavaliers, Detroit Pistons i Los Angeles Clippers.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je reprezentaciju Slovenije odveo do najvećeg uspjeha u povijesti slovenske košarke, Kokoškov je vodio Gruziju, koja se tada uspjela tri puta plasirati na europska prvenstva, a na Eurobasketu 2015. pobijedila je Hrvatsku usred Zagreba sa 71-58.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.