Koliko je dobro, toliko je i opasno: Svi su ‘zamjenjivi’ osim – Luke Modrića!

Foto: El Gráfico, fah, montaža narod.hr

Za otprilike petnaestak dana hrvatska nogometna reprezentacija igra dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo protiv za Vatrene uvijek neugodne Grčke. Kad bismo usporedili kvalitetu hrvatskih reprezentativaca, klubove u kojima igraju, s grčkim reprezentativcima, bez namjere da ikoga podcijenimo, prednost bi bila daleko na strani Hrvatske. Međutim…  Puno je primjera u nogometnoj bližoj ili daljoj povijesti kada su se favorit znali pokajati zbog bahatosti, i podcjenjivačkog odnosa, gotovo svi, osim možda Njemačke, koja je redovito ”uništavala” protivnike protiv kojih su bili veliki favoriti. Nijemci na velikim natjecanjima gotovo nikad ništa nisu prepuštali slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se neki igrači oporavljaju od ozljeda izbornik Zlatko Dalić nada se kako novih neće biti. Postoji mogućnost povratka Nikole Kalinića, Matea Kovačića, neki se nadaju Pjaci. Pitanje koliko će SVI oni biti fizički spremni za 180 očekuje se teških minuta. Hoće li novi izbornik riskirati? Ima li uopće potrebe za tako nešto?

Srećom, Hrvatska ima relativno ”široku klupu”, što se vidjelo i u Kijevu, kada uz već ranije ozljeđene Marka Pjacu, Vedrana Ćorluku, Tina Jedvaja, nije bi bilo ni Marcela Brozovića, ni Matea Kovačića, a radi se o igračima koji igraju o vrhunskim klubovima, Realu, Juventusu, Interu… Dakle, gotovo svaki igrač je, kako bi to rekli treneri, zamjenjiv – osim kapetana Luke Modrića.

Posljednje utakmice hrvatske reprezentacije pokazale su koliko igra Vatrenih ovisi o Luki, a onda, naravno, i rezultat. Malo je vjerojatno da bi bez Modrića Hrvatska, koja je završnicu grupne faze kvalifikacija za SP igrala u ”vidljivom” grču, dobila Kosovo te ”pet do dvanaest” Ukrajinu, a neki smatraju kako bi se i na Rujevici izgubilo od Finske. Drugim riječima, Vatreni bez Modrića ne bi bi, tvrde mnogi, izborili dodatne kvalifikacije, naravno, to su samo pretpostavke. Koliko je to dobro, toliko je i loše, naravno da postoji i odgovornost bivšeg izbornika, koji se u završnici kvalifikacija – izgubio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, je i to ”mač s dvije oštrice.” Naime, dokaz je to da kapetan igra u životnoj formi, barem što se reprezentacije tiče za koju nikad tako dobro, u kontinuitetu, nije igrao kao posljednjih nekoliko utakmice, od Turske i poraza do Ukrajine i pobjede,  s druge strane vrlo je opasno kada igra, a onda i rezultat, tako puno ovise o jednom čovjeku, bez obzira kako se on zvao i koliko moćan na travnjaku bio. U nogometu je jako teško pobjeđivati oslanjajući se na inspiraciju jednog igrača.

Primjerice, odlaskom malog genijalca, velikog nogometnog znanja, Diega Maradone, Argentina je jednostavno nestala sa svjetske nogometne scene, kada kažemo nestala mislimo na razdoblju od 1990. do 2014. Jedna tako velika nogometna nacija, s nogometnom tradicijom koja zadivljuje, nije prošla dalje od četvrtfinala SP-a. Polufinala su bila ”rezervirana” za Švedsku, Tursku, Južnu Koreju… Dobrim dijelom i zbog činjenice da se od 1982. do 1994. sve u argentinskoj reprezentaciji vrtjelo oko jednog imena, a da se nije dugoročno ništa planiralo. Tko može reći da je Argentina s Batistutom bila slaba 1998. u Francuskoj, četiri godine kasnije u Japanu i Južnoj Koreji, da ne idemo sada sve do 2010. i Južne Afrike? Tek, kad je Lionel Messi ”pohvatao” konce reprezentacije Argentina prije tri godine stigla do velikog finala u Riju, čak i bila vrlo blizu pobjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.