Koliko zapravo vrijede projekcije raspleta grupa na Europskom prvenstvu?

Hamburg, 19.06.2024. - Utakmica 2. kola skupine B nogometnog Europskog prvenstva između Hrvatske i Albanije. Na fotografiji Ivan Perišić, Luka Sučić. foto HINA/ Daniel KASAP/ lsd

Nakon poraza od Španjolske i remija s Albanijom u prve dvije utakmice Europskog prvenstva Hrvatska ne stoji baš najbolje, iako uglavnom još uvijek sve drži u svojim rukama. Čak i kad bi se dogodio fantastičan rasplet pa da Španjolska pusti Albaniji u posljednjem kolu grupne faze Eura Hrvatska bi još uvijek u nekom ludom, ali priznajemo gotovo nemogućem, razvoju situacije mogla ”nakantati” Italiju i proći dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kako se u životu takve stvari događaju često koliko i pobjede SDP-a na izborima, a Italija je aktualni prvak Europe i nije kanta za iživljavanje, tako će vjerojatno sve ići prema očekivanom finalu. Naravno, očekivanom iz aktualne perspektive jer iskreno rečeno malo je tko očekivao da će Hrvatska nakon prve dvije utakmice grupne faze imati tek jedan bod i gol razliku minus tri.

Nisu nam sklone(i)

Ni ”projekcije” razno raznih analitičara, računala, trenera, novinara – izbornika, nisu nam sklone. Ne idu nam na ruku ni projekcije koje su izračunali analitičari i statističari s platforme Football Meets Data. Njihov je izračun tek zabave radi i uglavnom ne vrijedi ništa s obzirom kako se sve odlučuje na travnjaku. Primjerice, koji su izračuni mogli predvidjeti poraz Belgije od Slovačke na startu Europskog prvenstva? Takvih će iznenađenja biti još do kraja grupne faze Eura. Međutim, poigrajmo se i vidimo kakve nam šanse daju ”statističari”.

Dakle, skupina B u kojoj su Hrvatska i Albanija prema njihovim izračunima je jedna od skupina koja nema prevelike izgleda da u nastavak natjecanja pošalje trećeplasiranu reprezentaciju. Podsjetimo, u osminu finala prolaze prve dvije drugoplasirane reprezentacije iz svih grupa te četiri od šest najboljih trećeplasiranih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sada.. Na čemu se temelji statistika u našoj skupini? Ne vjeruje se u mogućnost da Hrvati i Albanci budu bolji od Italije i Španjolske, takva je pretpostavka iz aktualne perspektive realna, ali… Hrvatska je nešto drugo, Hrvatska, čak i danas, kad su je mnogi otpisali, kad su to neki mediji jedva dočekali, ima kvalitetu i nikad, pa čak ni kad je igrala u znatno slabijem sastavu, nije izgubila od Italije.

Hrvatska nije zaboravila igrati nogomet, a kakp je svaki novinar u Hrvatskoj ujedno i izbornik te u svojim nebuloznim halucinacijama predviđa katastrofu epskih razmjera ukoliko ne odu Dalić, Modrić i još poneki igrači stariji od 20 godina, tako se od te Hrvatske može doslovno očekivati sve. Od rapsodije do potpunog kolapsa…  Naš nogomet nije nimalo sličan njemačkom nogometu te se temelji na vicu, na imaginaciji, potezu, a ne na željeznoj disciplini i strojevim korakom.

Sve je moguće, a što je realno?

Ukratko, sve projekcije padaju u vodu, svih analitičara i statističara, ako Hrvatska pobjedi Italiju, a Španjolska ne pusti Albaniji. Prava Španjolska, Španjolska potpuno fokusirana na utakmicu, ne može izgubiti od Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekom ludom raspletu, a koji s obzirom na našu negativnu gol razliku nije previše realan, može se proći i sa svega dva osvojena boda. Primjerice, u skupini A Njemačka ima šest bodova, Švicarska četiri, Škotska jedan, a Mađarska je bez bodova.

Zamislite sad remi između Škota i Mađara u posljednjem kolu. Hrvatska automatski remijem protiv Italije i porazom Albanije od Španjolske dolazi ispred Škota koji imaju minus četiri gol razliku. Naravno, u još četiri preostale skupine treba se poklopiti barem jedan sličan scenarij.  I zato je to NEREALNO, ali nije potpuno nemoguće. Radi se o zanimljivosti koju vrijedi tu i tamo razmotriti i njome se poigrati dok čekamo konačan rasplet grupne faze Eura.

Na kraju, da su Vatreni svladali Albaniju, a dijelila je ih unatoč ne baš najboljoj igri tek jedna minuta i s tri boda vjerojatno bi slavili prolaz u osminu finala.  Da je bilo to što nije ne bi se sada obazirali na ”projekcije” već bi protiv Italije ”birali” protivnika u osmini finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.