Komentari nakon huliganskog ispada na splitskoj rivi: Od ‘brojnih svjetskih medija’, prorežimskih medija u Srbiji do osude predsjednice države…

Foto: snimka zaslona

Nakon incidenta u Splitu, kada su napadnuti od strane nekolicine huligana vaterpolisti Crvene zvezde, a koji je osudila sva relevantna hrvatska javnost uključujući i predsjednicu Republike Hrvatske, Kolindu Grabar-Kitarović, i dalje je u Srbiji to glavna tema, posebno je ”guraju” prorežimski tabloidi kako bi skrenuli pozornost sa sve većeg nezadovoljstva građana Srbije režimom čiji je nositelj bivši ratni huškač i bivši šegrt ratnog zločinca Vojislava Šešelja, Aleksandar Vučić. Nažalost, i dio hrvatskih medija je ”nasjeo” na tu igru i uglavnom od huliganskog ispada u kojem je sudjelovalo nekoliko izgrednika stvoren je epski slučaj koji samo što ne dokazuje ”poslovičnu genocidnost hrvatskog naroda.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, dan nakon incidenta u Splitu, kada je nekolicina huligana napala vaterpoliste Crvene zvezde, hrvatski su mediji prenijeli i ”napise brojnih svjetskih medija”, koji su, istini za volju, posvetili jedan dio svog prostora huliganskom ispadu u sliku, ali doista na margini ostalih sportskih vijesti i zaista ti mediji nisu tako ”brojni” kako se tvrdi.

”Tenzije između Hrvatske i Srbije još su velike nakon rata iz 1990-ih godina”, piše agencija Associated Press (AP), tekst su prenijeli i neki svjetski mediji poput Washington Posta i ESPN-a, dakle, spomenuti mediji nisu imali ništa svoje već su prenijeli članak jedne agencije i prema njoj stvorili svoju sliku događaja u Splitu, ne spominjući nigdje velikosrpsku agresiju na Hrvatsku devedesetih već isključivo ”rat devedesetih.”  To je isto kao kada biste govorili o Drugom svjetskom ratu a ne spomenuli nacizam, fašizam i koaliciju nacizma i boljševizma početkom rata kao uzroke tog rata.

U članku se, između ostaloga, navodi kako je mala skupina splitskih huligana na Rivi napala trojicu vaterpolista Crvene zvezde zbog čega je otkazana utakmica s Mornarom. No, ako želite saznati što se, primjerice, ne tako davno događalo u Parizu, pa i tijekom proslave naslova svjetskog prvaka reprezentacije Francuske, ti isti mediji će vam takvu  informaciju teško dati ili će ona biti nepotpuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo kako je AP kontaktirao i splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu:

”Split neće tolerirati bilo kakvo nasilje. Osuđujem napad na trojicu igrača Crvene zvezde”, rekao je gradonačelnik drugog po veličini grada u Hrvatskoj.

U njemačkom Focusu su se također osvrnuli na incident u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jedan od vaterpolista zadobio je lakšu ozljedu glave tijekom incidenta i pružena mu je pomoć u lokalnoj bolnici…” Naveli su kako je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić najavio prosvjednu notu Hrvatskoj. Naravno, nisu ni na koji način apostrofirali sramotnu ulogu srbijanskog ministra, Dačića, u vremenima režima Slobodana Miloševića.

“Nova epizoda u vječnom suparništvu između Hrvatske i Srbija koje često utječe i na svijet sporta”, pisao je talijanski Sky Sport. Spomenuli i riječi golmana Crvene zvezde, Kralja, koji se spasio od huligan skokom u more i koji rekao policiji da bi ga ubili da nije skočio u more.

Kako smo već rekli osudu huliganskog ispada u Splitu na Twitteru je uputila i hrvatska predsjednica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Huliganstvo je pošast suprotna idealima sporta, a svako nasilje neprihvatljivo. Zahvaljujem građanima Splita koji su danas odmah stali u obranu tih vrijednosti”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.