Konačno je došla potvrda ‘s vrha’: Nema više povratka, video – tehnologija uskoro postaje rutina u nogometu!

Foto: Snimka zaslona

Nakon brojnih pogrešaka sudaca, posebno u Ligi prvaka, i sve većeg nezadovoljstva navijača te cjelokupne javnosti suđenjem, ponovno se ”poteglo” pitanje uvođenja tehnologije koja bi trebala pomoći sucima ne bi li se tako anulirale učestale pogreške, koje više nije moguće ignorirati.  Da će se tako nešto dogoditi u vrlo skoroj budućnosti potvrdio je i predsjednik Fife Gianni Infantino, koji je najavio da će se video tehnologija (VAR) koristiti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Dakle, već za godinu dana. Bit će to prvo Svjetsko prvenstvo na kojem će se ozbiljno uvesti tehnologija kako bi se smanjile pogreške sudaca i kako bi se igrači mogli posvetiti više nogometu, što je njihov primarni zadatak, umjesto učestalih prigovora od kojih ionako nitko nema koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, video tehnologija već se koristila u nekim ligama, kao i Svjetskom klupskom prvenstvu, koristila se i na prijateljskoj utakmici Francuske i Španjolske u ožujku.  Međutim, sustavno, kao obveza, još uvijek nije u široj primjeni. Neki će reći kako se radi o skupom projektu, gotovo je izvjesno da će se video tehnologija najprije pojaviti u atraktivnim ligama petice, a tek onda postupno i drugim ligama. No, kotač se zakotrljao, nema povratka. Zanimljivo da i suci imaju pozitivno mišljenje glede uvođenja video tehnologije, igrači i treneri odavno su za takav korak, navijači također.

Koristit ćemo video tehnologiju na Svjetskom prvenstvu 2018., jer imamo samo pozitivne rezultate zasad. Danas, kada svi na stadionu ili kod kuće u sekundi vide da je sudac pogriješio, ne možemo si dopustiti situacije u kojima jedini koji ništa ne vidi je sudac”, rekao je predsjednik krovne svjetske nogometne asocijacije.

Naravno, s obzirom na autoritet šefa FIFA-e posve je izvjesno da je video tehnologija budućnost, unatoč opiranju pojedinih krugova iz kojih se može čuti bojazan da bi nogomet uvođenjem tehnologije s vremenom mogao izgubiti svoju autentičnost, svoju draž, jer i sudačke pogreške dio su nogometne priče, neke pogreške sudaca odavno su ušle u legendu. Primjerice, igranje rukom Diega Maradone na SP u Meksiku 1986. godine, sudac to možda nije mogao vidjeti, no, ponovljena snimka sasvim bi sigurno lakoćom otkrila istinu, imamo primjer i sa SP 1966. i veliku utakmicu Njemačke i Engleske. Te je godine Svjetsko prvenstvo igrano u Engleskoj, Englezi su prvi i jedini put osvojili naslov, mnogi će reći  – zahvaljujući pogreškama sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.