Kraj jedne neponovljive ere hrvatskog rukometa: Lino Červar ovo nije zaslužio

epa08960632 Croatia's head coach Lino Cervar reacts during the Main Round match between Argentina and Croatia at the 27th Men's Handball World Championship in Cairo, Egypt, 23 January 2021. EPA/Mohamed Abd El Ghany / POOL

Kako smo već pisali hrvatski rukometni izbornik i najbolji hrvatski rukometni trener u povijesti naše zemlje Lino Červar razočaran pristupom i igrom svojih igrača na ključnoj utakmici za plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva protiv Argentine najavio je definitivno povlačenje s klupe hrvatske rukometne reprezentacije odmah po završetku turnira u Egiptu. Hrvatska je teško poražena od Argentine od koje je, barem kad je individualna klasa igrača u pitanju, daleko kvalitetnija, porazom smo vjerojatno ostali bez mogućnosti plasmana među osam najboljih reprezentacija svijeta. Červar, dakle, neće voditi reprezentaciju na Olimpijskim igrama za nekoliko mjeseci u Tokiju. Mago di Umago definitivno odlazi…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Červarove emotivne izjave i najave odlaska krenula je salva kritika prema legendarnom treneru, koji će, bez obzira kako sve završilo, zlatnim slovima ostati zapisan u povijesti hrvatskog rukometa kao najtrofejniji hrvatski izbornik ikada. Odlazak Line Červara kraj je i jedne povijesne ere hrvatskog rukometa, ere tijekom koje je hrvatska reprezentacija, bez obzira na sve, ostala u vrhu svjetskog rukometa, a što nije uspjelo nikome, možda tek Francuskoj, ali i oni su na prošlom velikom natjecanju prošle godine, na kojem je Hrvatska pod Červarovim vodstvom osvojila srebro, ispali na početku, već u grupnoj fazi.

Červara su kritizirali bivši rukometaši, igrači kojima je bio trener, izbornik, a mediji, uobičajeno neskloni Lini Červaru, su ga ”pregazili”. Neki su ga čak proglasili i ”izdajnikom”, odnosno, ustvrdili su kako je ”izdao svoje igrače u trenutku dok se oni još uvijek bore za četvrtfinale”. Je li doista, bez obzira na neprikladan trenutak za najavu ostavke, Lino sve ovo zaslužio, ovakav medijski linč dijela medija? Treba reći kako ovo nije prvi puta da mediji napadaju Červara, godinama su ga podcjenjivali, u vremenima najvećih uspjeha tvrdili su kako mu reprezentaciju vodi Irfan Samjlagić. Tko je vodio onda reprezentaciju prošle godine na Europskom prvenstvu, na kojem Smajlagića nije bilo, ali je Červar briljirao, a Hrvatska osvojila srebro?

Kad smo kod dijela medija recimo kako takvi mediji pišu kako je ovo tek trik legendarnog trenera, trik kakav je upotrijebio i 2010. godine. Naime, Hrvatskoj je za prolaz u četvrtfinale potrebna pobjeda protiv Danske, ali i  poraz Argentine od Katara, što je malo realan scenarij, iako, naravno, nije nemoguć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neću više razmišljati o svojoj odluci, uvijek sam se držao svojih visokih kriterija”, rekao je Červar, koji ima ugovor s Hrvatskim rukometnim savezom do kraja godine. HRS, dakle, traži njegovu zamjenu, a mediji pišu o Červarovom triku, podsjećajući na činjenicu da je Lino sličnu stvar napravio i 2010. godine na Europskom prvenstvu u Austriji. I tada je Červar ostavku dao pred utakmicu s Danskom, na kraju se ipak predomislio te je ostao hrvatskim izbornikom. Ovog je puta malo vjerojatno da će se sve ponoviti. Godine idu, a Lino je ušao u osmo desetljeće života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.