Liga nacija: Tri pobjede Španjolske, dvije Hrvatske i samo jedan remi

Foto: Fah

Hrvatski nogometaši odradili su u ponedjeljak navečer posljednji trening na stadionu Martínez Valero u južnom španjolskom gradu Elcheu gdje će u utorak pokušati doći do prvih bodova u novom natjecanju Liga nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska i Španjolska odigrat će svoju sedmu međusobnu utakmicu od hrvatskog osamostaljenja a Španjolci zasad vode s 3-2 dok je jedan susret završio neriješeno.

Dvije momčadi su se prvi put susrele 1994. u primorskom gradu Valenciji gdje je Hrvatska pobijedila s 2-0 pogocima Davora Šukera i Roberta Prosinečkog. Bio je to prijateljski ogled odigran dvije godine prije Europskog prvenstva u Engleskoj, prvog velikog natjecanja na kojem su nastupili nogometaši u kockastim dresovima.

Godine 1999. ponovo su odigrale prijateljsku utakmicu ovaj pu u Sevilli gdje je Španjolska slavila s 3-1. Za Hrvatsku je opet bio zabio njen najbolji strijelac Davor Šuker dok su za Španjolsku pogađali Engonga, Hierro i Dani. Taj susret je odigran osam mjeseci nakon što je Hrvatska osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2000. uslijedio je novi prijateljski okršaj, no ovaj put u Splitu koji je završio 0-0. Šest godina kasnije opet je dogovoren prijateljski ogled no na neutralnom terenu. U Ženevi, u Švicarskoj, Španjolci su pobijedili s 2-1. Pogodak za Hrvatsku bio je autogol dok su za pobjednika mrežu tresli Fernando Torres i Pernía.

Prvi pravi natjecateljski dvoboj uslijedio je 2012. godine na Europskom prvenstvu. Hrvatskoj je trebala pobjeda za prolazak skupine no unatoč velikoj prilici kada je Luka Modrić nabacio loptu na glavu Ivana Rakitića iskazao se vratar Iker Casillas te sačuvao pobjedu Španjolske od 1-0.

Hrvatska se osvetila pa 2016. na Europskom prvenstvu slavila s 2-1 pogocima Ivana Perišića i Nikole Kalinića a za poraženu momčad mrežu je zatresao Alvaro Morata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije godine kasnije hrvatski i španjolski nogometaši ponovno će istrčati jedni protiv drugih. Hrvatska da opravda srebrnu medalju sa Svjetskog prvenstva u Rusiji a Španjolska da dokaže da je ispadanjem u osmini finala imala samo loš dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.