Ustavnopravni stručnjak prof. Smerdel o angažiranju APIS-a za provjeru potpisa: ‘Čisto bacanje državnog novca’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Prof. dr. sc. Branko Smerdel, profesor na Katedri iz ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu smatra kako je nadzor provjere potpisa “u interesu Vlade”, javlja Jutarnji list od ponedjeljka, 10. rujna 2018. Prema njegovom mišljenju potpise za održavanje referenduma trebalo je provjeravati Ministarstvo uprave, a angažiranje tvrtke APIS za ovaj posao je čisto bacanje državnog novca.

> (FOTO, VIDEO) Narod odučuje: ‘Ne postoji ni jedan argument da Ministarstvo uprave ne dopusti promotrače za brojanje potpisa’

No, naglašava prof. dr. sc. Smerdel, ovakvo ponašanje vlasti prema organizatorima referenduma nije ništa novo. Slično je postupila i HDZ-ova Vlada Jadranke Kosor kada su 2010. sindikati pokrenuli inicijativu o referendumu za Zakon o radu.

Podsjetimo, na sličan način javnost i mediji zaključili su da tadašnja Vlada pokušava srušiti referendum za promjenu Zakona o radu. Tadašnji ministar uprave Davorin Mlakar tvrdio je da su potpisi skupljeni protuzakonito a tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko tvrdio je da je 11,13 posto prikupljenih potpisa (oko 90.000) ispisano istim rukopisom, nakon što su u 40 dana navodno analizirali 800.000 potpisa. Na koncu nisu donijeli odluku o raspisivanju referenduma, već su istu prepustili Saboru u kojem je HDZ s partnerima (SDSS, HSS, HSLS) imao dovoljnu većinu za rušenje referenduma na izglasavanju.

> (VIDEO) Radin, potpredsjednik Sabora, vrijeđao ustavnopravne stručnjake Smerdela, Palića, Podolnjaka

Odluka aktualnog HDZ-ovog ministra uprave Kuščevića da posao provjere broja i vjerodostojnosti svih potpisa za referendum o izbornom sustavu i Istanbulskoj konvenciji povjeri tvrtki APIS IT te da ne dopusti GI Narod odlučuje nadziranje provjere potpisa naišla je na žestoke kritike javnosti.

> Ustavnopravni stručnjak: Ni Vlada ni APIS nisu ovlašteni pregledavati potpise

> (FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: Političke manipulacije i izbjegavanje transparentne provjere potpisa

Sama provjera potpisa referendumskih inicijativa trebala bi trajati 45 dana. Ministar Lovro Kuščević osnovao je povjerenstvo koje će nadzirati proces provjere. U njemu su četiri službenika Ministarstva uprave, dva službenika MUP-a i djelatnik Agencije za zaštitu osobnih podataka. Osim što nadziru proces provjere, članovi povjerenstva su i preuzeli kutije s potpisanim listama iz Sabora te iz predali u APIS IT. Za te kutije se zapravo ne zna gdje su bile dva i pol mjeseca u Saboru i tko ih je nadzirao, na što je upozorila dr. sc. Davorka Budimir iz Transparency Intarnationala Hrvatska.

> Kuščević kaže da bismo trebali imati povjerenja u APIS: Evo zašto ne bismo

“Mi kao građani propustili smo doznati gdje su tijela vlasti čuvala te kutije tri mjeseca, tko ih je kontrolirao”, upozorila je prošli tjedan dr. sc. Budimir. Dodala je također da u ovom slučaju niti civilna društva nisu obavila svoj posao.

“Jedini argument za odbijanje promatrača jest taj da ministar Kuščević kaže da u zakonu o referendumu nema ništa o tome, međutim ministar Kuščević isto tako dobro zna da u zakonu nema ništa ni o tome tko potpise treba provjeravati”, kazao je u subotu 8. rujna ispred tvrtke APIS IT koordinator GI Narod odlučuje Luka Mlinarić osvrnuvši se na činjenicu da je ministar uprave Lovro Kuščević odbio zahtjeve inicijative za vlastitim promatračima koji bi trebali nadgledati proces provjere broja i vjerodostojnosti potpisa za referendum o izbornom sustavu.

> Ministar Kuščević lagao: Koliko građana zapravo želi promatrati provjeru potpisa?

Ministar Kuščević pozvao se na Zakon o referendumu u kojem, kako kaže, ne postoji utemeljenje za promatrače građanske inicijative. Posao provjere vjerodostojnosti i broja potpisa ministar je povjerio tvrtki APIS IT, a GI Narod odlučuje, upozorava da je takav način obavljanja posla netransparentan.

“Javnost treba znati kako je APIS IT zapravo politizirana tvrtka u suvlasništvu države i Grada Zagreba u kojoj se kadroviranje vrši u velikoj mjeri po stranačkom ključu, pri čemu postoji mogućnost da ti kadrovi djeluju sukladno političkim direktivama. Dakle, provjera broja i vjerodostojnosti potpisa, koja je već kontaminirana politizacijom od strane vladajućih, ovime se dodatno politizira”, istaknuo je Luka Mlinarić, na konferenciji za medije GI Narod odlučuje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list