(FOTO, VIDEO) Narod odučuje: ‘Ne postoji ni jedan argument da Ministarstvo uprave ne dopusti promotrače za brojanje potpisa’

Foto: fah

Građanska inicijativa Narod odlučuje održala je danas, 1. rujna u 10 sati ispred Ministarstva uprave (Maksimirska 63) konferenciju za medije u vezi najave ministra Kuščevića da neće dopustiti promatrače na provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

Konferenciju možte pogledati u nastavku:

Na početku konferencije u ime GI Narod odlučuje okupljenima se obratila Antonija Jonjić koja je predstavila govornike: dr. sc. Hrvoja Pendea, člana organizacijskog odbora inicijative i Luku Mlinarića.

Dr. Pende: ‘Vlada ne vjeruje svojim građanima, a od nas traži da imamo povjernje u njih’

“GI Narod odlučuje je od Ministarstva uprave zatražila promatrače za provjeru prikupljenih potpisa. To smo učinili jer u ovoj zemlji želimo najviše demokratske standarde, a to preporučuje i Venecijanska komisija na koju se pozivaju Ustavni sud i političari Vlade RH. To smo učinili i jer smatramo da je taj zahtjev opravdan jer znamo kako su se ponašali predstavnici Vlade RH, da su od samog početka otežavali prikupljanje potpisa, da se negativno izjašnjavali o inicijativi” – kazao je dr. se. Hrvoje Pende koji je podsjetio da je inicijativa u iznimno kratkom roku sama prebrojala potpise i predala ih Hrvatskom saboru.

“Vlada nama ne vjeruje, ne vjeruje svojim građanima, ali od nas traži da imamo puno povjernje u njihov rad”- rekao je. Istaknuo je: “Ne postoji ni jedan argument da se promatranje ne dopusti” te još jednom pozvao Ministarstvo uprave da omogući promatranje provjere potpisa.

Luka Mlinarić: ‘Ministru Kuščeviću dostavili smo prijedlog pravilnika o brojanju potpisa’

Luka Mlinarić istaknuo je kako Ministarstvo uprave nije donijelo pravilnik o provjeri potpisa što je, primjerice kod zahtjeva za referendum o Zakonu o radu. No, s obzirom na “odugovlačenje i netransparentnost” koju pokazuje Ministarstvo, “smo mi kao volonterska inicijativa sastavili prijedlog pravilnika kojeg smo jučer dostavili ministru Kuščeviću”.

Podsjetimo, ministar Kuščević je, na zahtjev inicijative da im se dopuste promatrači prilikom provjere potpisa građana, poručio kako to neće biti dopušteno. Iz inicijative ističu kako je prisustvo promatrača demokratska praksa koja je u skladu s preporukama Venecijanske komisije. Podsjećaju na ranije izjave ministra kada se opredijelio protiv raspisivanja ovog referenduma. Ističu da bi ministar, zbog narušenog povjerenja građana u njegovu neutralnost, morao dopustiti promatrače.

Kuščević protiv zahtjeva GI Narod odlučuje: ‘Nećemo dozvoliti promatrače građanskih inicijativa za provjeru potpisa’

Kuščević je ovog tjedna najavio kako će provjeru potpisa Ministarstvo povjeriti državnoj tvrtki, a na upit novinara hoće li dozvoliti promatrače građanskih inicijativa odgovorio je: “Pa, naravno da nećemo”.

GI Narod odlučuje: “Predsjednik Sabora želi promatrače na unutarstranačkim izborima u Gospiću, a ne dopuštaju ih za brojanje referendumskih potpisa”

GI Narod odlučuje ranije je uputila i zahtjev u kojem je tražila da provjeru potpisa Ministarstvo povjeri Državnom izbornom povjerenstvu (DIP-u), kao neovisnom i nepristranom tijelu, što je također odbijeno.

(VIDEO) Sabor u 23:23 završio raspravu o zahtjevu za referendum GI Narod odlučuje: Radin i Pupovc napali Podolnjaka!

Više od 400 000 građana Hrvatske svojim je potpisom zatražilo raspisivanje referenduma s dva referendumska pitanja kojima se traži poboljšanje izbornog sustava i uređuju ovlasti zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Plenković i Kuščević nastoje novim zakonom građanima dodatno otežati organiziranje referendumske inicijative (1)

Poptisi su 13. lipnja predani Hrvatskom saboru, a početkom srpnja Sabor je obvezao Vladu na provjeru vjerodostojnosti i broja prikupljenih potpisa. Dosada provjera potpisa još uvijek nije započela.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr