Kuščević protiv zahtjeva GI Narod odlučuje: ‘Nećemo dozvoliti promatrače građanskih inicijativa za provjeru potpisa’

foto: FaH

Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je u četvrtak da neće biti promatrača građanskih inicijativa pri provjeri potpisa za raspisivanje referenduma, nego će se sklopiti ugovor s tvrtkom koja će to učiniti.

“Mi smo dogovorili u Saboru preuzimanje tog dijela. To je jedna procedura koja mora biti transparentna. Upravo smo pred sklapanjem ugovora, dobili smo ponudu od tvrtke koja će to raditi za nas”, rekao je Kuščević prije sjednice Vlade.

> GI Narod odlučuje: “Predsjednik Sabora želi promatrače na unutarstranačkim izborima u Gospiću, a ne dopuštaju ih za brojanje referendumskih potpisa”

Kazao je kako se to mora organizirati tako da se svaki potpis vjerodostojno utvrdi. “Ne želimo kontaminirati taj proces niti jednom pogreškom”, istaknuo je ministar Kuščević.

Upitan hoće li dozvoliti promatrače građanskih inicijativa, Kuščević je odgovorio: “Pa, naravno da nećemo”.

> (VIDEO) Sabor u 23:23 završio raspravu o zahtjevu za referendum GI Narod odlučuje: Radin i Pupovc napali Podolnjaka!

“Gledajte, mi imamo četiri milijuna Hrvata koji bi htjeli to promatrati. Imamo tih 400.000 koji su zainteresirani da referendum prođe”, naglasio je ministar uprave.

Na tvrdnju novinara kako oni kažu da bi primjerice Središnjica HDZ-a na ličke izbore slala svoje promatrače, pa da su to dvostruka pravila, Kuščević je odgovorio: “Vi ćete vidjeti kad ugovorimo taj posao, on će biti maksimalno transparentan, u sigurnosnim sobama, pod video nadzorom, zabranjen unos mobitela. Tu nema govora da se išta može zloupotrijebiti”.

Upitan je li raspisao natječaj za taj posao, ministar Kuščević je rekao da nije jer će se to ugovoriti s državnom tvrtkom gdje nema obveze zakona o javnom natječaju.

Dodao je da bi taj proces mogao biti okončan unutar mjesec dana. “Koliko sam shvatio u toj ponudi oni nude nekih 30-ak dana, ali nemojte me uzeti za riječ”, rekao je.

>GI Narod odlučuje traži svoje promatrače na brojanju potpisa

Podsjetimo, građanska inicijativa Narod odlučuje uputila je zahtjev ministru uprave Lovri Kuščeviću u kojem je naglasila da potpise za referendum ne mogu provjeravati oni koji su taj referendum napadali – ministar Kuščević i premijer Plenković, odnosno Ministarstvo uprave i Vlada, stoga je proces provjere potrebno povjeriti neovisnom i nepristranom tijelu – Državnom izbornom povjerenstvu te u svrhu transparentnosti omogućiti GI Narod odlučuje nadgledanje svih aktivnosti provjere potpisa. EU standardi o referendumima kažu da se promatranje uvijek mora omogućiti za vrijeme prebrojavanja glasova.

“DIP je učinkovita institucija koja je pokazala da ima i tehničku opremljenost i ljude koji mogu brzo i učinkovito obaviti prebrojavanje potpisa. Ministarstvo uprave iznosilo je brojne optužbe koje nisu bile utemeljene. Ministarstvo koje je bilo pristrano tijekom organizacije i prikupljanja potpisa vodi proceduru brojanja. Smatramo da postoji određena netransparentnost i zato tražimo da DIP zajedno s APIS-om preuzme tu proceduru”, poručila je prije nekoliko dana u emisiji ‘ZIP’ na Z1 televiziji dr. Natalija Kanački iz inicijative Narod odlučuje.

> (VIDEO) Dr. Natalija Kanački iz Narod odlučuje: ‘Vlada odugovlači s provjerom potpisa, tražimo promatrače’ 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb