Milna prijevremeno bira načelnika, DIP poziva birače da provjere svoje podatke

Foto: Fah

Posljednje nedjelje slijedećeg mjeseca, 30. rujna, bračka općina Milna prijevremeno će birati svog načelnika i njegova zamjenika jer je bivši načelnik Viktor Maretić (HDZ) podnio ostavku, stoga je Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo birače da na vrijeme provjere jesu li upisani u registar birača i jesu li im upisani podaci točni.

Vladina odluka o raspisivanju izbora stupila je snagu u četvrtak, što znači da izborni rokovi počinju teći od petka, 31. kolovoza, od kada će na mrežnim stranicama DIP-a i u prodavaonicama Narodnih novina u Splitu biti dostupni obrasci za kandidiranje na rujanskim izborima.

Svi koji žele istaknuti kandidaturu za načelnika općine Milna i njegova zamjenika moraju to učiniti najkasnije 13. rujna do ponoći, do kada u Općinsko izborno povjerenstvo Milne moraju prispjeti prijedlozi kandidatura.

Na izborima se ne smiju kandidirati osobe pravomoćno (uključujući i uvjetno), osuđene na kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci za određena kaznena djela propisana Kaznenim zakonom, taksativno navedena u članku 13. Zakona o lokalnim izborima (od najtežih kaznenih djela do zloporabe položaja, davanja mita i sl.).

Da bi dokazali nepostojanje zapreka iz tog Zakona, ovlašteni su predlagatelji dužni, uz prijedlog kandidature, dostaviti potvrdu općinskog suda ili stalne službe, odnosno posebno uvjerenje Ministarstva pravosuđa za kandidata i za zamjenika kandidata.

Kandidati za općinskog načelnika, neovisno predlaže li ih politička stranka ili birači, moraju najkasnije s danom podnošenja kandidature otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe. Sredstva prikupljena za tu svrhu moraju se koristiti strogo namjenski, a kandidati za načelnika Milne na promidžu će moći potrošiti najviše po 50.000 kuna.

Ostavka iz osobnih razloga

Maretić je načelničku dužnost obnašao godinu dana, za prvog čovjeka Milne izabran je u lipnju 2017. u drugom krugu lokalnih izbora (za njegovog zamjenika izabran je Branko Džimbeg), a mandat mu je prestao 4. srpnja ove godine, kada je zaprimljena njegova pisana ostavka.

U priopćenju poslanom javnosti naveo kako je njegova ostavka motivirana prije svega osobnim razlozima.

“Dosta stvari i projekata se pokrenulo na bolje, naročito uz pomoć i suradnju Županije, ali nemoćan da značajno unaprijedim svakidašnjicu građana općine Milna, društveni standard podignem za stepenicu više te interes zajednice stavim u prvi plan, odlučio sam se na ostavku. Ostati na funkciji i iznevjeriti mještane, nisam spreman. Činom ostavke, vjerujem da ću mnoge potaknuti na razmišljanje i preispitivanje postupanja u prošlosti, te da će u budućnosti postupati odgovornije”, poručio je Maretić.

Milna je treća lokalna jedinica u kojoj se održavaju prijevremeni izbori, prije nje održani su u Orahovici i Muću, s tim da su oni prijevremeno birali gradsko, odnosno općinsko vijeće.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb