Ministar Kuščević lagao: Koliko građana zapravo želi promatrati provjeru potpisa?

Foto: fah

Ministar uprave Lovro Kuščević uporno pokušava opravdati svoju odluku da neće dozvoliti promatrače GI Narod odlučuje i zainteresiranih civilnih udruga na provjeri vjerodostojnosti i broja prikupljenih potpisa za referendum.

Tako je 30. kolovoza na upit novinara hoće li dozvoliti promatrače građanske inicijative, ministar uprave Lovro Muščević ustvrdio kako bi 4 milijuna Hrvata htjeli promatrati provjeru potpisa.

“Gledajte, mi imamo četiri milijuna Hrvata koji bi htjeli to promatrati. Imamo tih 400.000 koji su zainteresirani da referendum prođe”, naglasio je ministar uprave.

Kuščević protiv zahtjeva GI Narod odlučuje: ‘Nećemo dozvoliti promatrače građanskih inicijativa za provjeru potpisa’

Na konferenciji za medije koja je održana u tvrtki APIS IT 5. rujna, a povodom početka provjere potpisa, broj građana koji su izrazili želju za promatranjem provjere potpisa za referendum značajno se smanjio pa je tako ministar Kuščević govorio o njih “nekoliko tisuća” koji su se javili Ministarstvu uprave.

“Javilo nam se nekoliko tisuća građana koji ne podržavaju ovu inicijativu, i oni su isto htjeli prisustvovati provjeri i brojanju potpisa, naravno da nije moguće udovoljiti svim tim zahtjevima”, ustvrdio je tada Kuščević.

Međutim, već 8. rujna i ta je brojka značajno opala pa je u intervjuu za Jutarnji list ministar uprave naveo tek nekoliko stotina udruga i građana s takvim zahtjevom.

“Zakon o referendumu ne predviđa mogućnost promatranja procesa provjere potpisa. Dobili smo upite i od stotina udruga i građana koji nisu dali svoje potpise sa željom da i oni budu promatrači, ne samo od inicijatora referenduma”, istaknuo je Ministar Kuščević ovog puta, iako Zakon o referendumu ne predviđa niti da Ministarstvo uprave i APIS IT provjeravaju potpise, na što upozorava i GI Narod odlučuje.

5 činjenica o broju birača u Hrvatskoj

Koji je stvaran broj građana koji žele promatrati provjeru potpisa?

Nakon svih iznesenih brojki od strane ministra uprave Lovre Kuščevića, teško se ne upitati koja je stvarna brojka građana koji su se obratili Ministarstvu uprave sa željom da promatraju provjeru potpisa, a zbog čega je bilo teško “udovoljiti svim tim zahtjevima”, kako je naveo ministar.

“U normalnim demokratskim državama ono što bi bilo dobro da je ministar Kuščević napravio, a to je omogućio nadgledanje procesa, ne samo referendumskim inicijativama, nego i zainteresiranim građanima, i udrugama civilnog društva koje se bore protiv korupcije i netransparentnosti sustava”, pojasnila dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska, gostujući na Z1 televiziji kakva je inače praksa s promatračima u državama s razvijenom demokracijom .

(VIDEO) Dr. sc. Davorka Budimir o GI Narod odlučuje: ‘Od trenutka predaje potpisa ovaj proces je kontaminiran!’

Objasnila je i kakav bi trebao biti postupak u ovakvim slučajevima.

“Najmanje što se moglo napraviti jest da ministarstvo formira povjerenstvo koje bi se sastojalo od predstavnika ministarstva, referendumskih inicijativa, ali i od nekih pojedinaca i udruga koje bi bile neovisne u tom postupku.”, kazala je.

(FOTO, VIDEO) Narod odučuje: ‘Ne postoji ni jedan argument da Ministarstvo uprave ne dopusti promotrače za brojanje potpisa’

Na ovakva ministrova opravdanja reagirali su i iz GI Narod odlučuje na konferenciji za medije održanoj 8. rujna ispred tvrtke APIS IT.

“Nastavljamo inzistirati da se predstavnicima inicijative Narod odlučuje, Transparency International ili Hrvatskog helsinškog odbora omogući promatranje provjere broja potpisa jer je to jedini jamac stopostotne transparentnosti cijelog procesa. Zanima nas čemu toliko opiranje demokratskim standardima koje su na zapadu već davno prihvaćeni? Smatramo da je svakome zdrave pameti to dovoljan razlog za sumnju i nepovjerenje”, ustvrdio je Luka Mlinarić, jedan od koordinatora građanske inicijative.

(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: Političke manipulacije i izbjegavanje transparentne provjere potpisa

(VIDEO) Ministar Kuščević lagao: Je li ili nije provedena javna nabava?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr