Vladajući ne žele elektroničko glasovanje: Teleoperateri tvrde – moguće ga je uvesti već za mjesec dana, smanjili bi mogućnost izbornih prevara!

Foto: fah, montaža narod.hr

Teleoperateri i IT stručnjaci demantiraju sve iznesene tvrdnje ministra Kuščevića i premijera Plenkovića o nemogućnosti uvođenja elektroničkog glasovanja u ovom trenutku u Hrvatskoj.

Dapače, najveći teleoperateri demantiraju i tvrdnje da su vođeni razgovori s njima o elektroničkom glasovanju od strane Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva uprave, kako je za medije ustvrdio ministar Kuščević.

Naime, teleoperateri navode da nikakvih kontakata od strane Vlade ili Ministarstva upućenih prema njima nije bilo.

Ministar laže?

“Danas tehnološki uvjeti ne zadovoljavaju te kriterije da bi se moglo osigurati elektronsko glasovanje. Naime, u razgovoru s teleoperaterima mi smo dobili informaciju da tako nešto je moguće osigurati tek za dvije godine.”, kazao je ministar uprave Lovro Kuščević koncem srpnja ove godine na upit o uvođenju elektroničkog glasovanja, prema preporukama Europske unija, ali i u skladu s predizbornim programom HDZ – a, pod nazivom “Vjerodostojno”.

Nakon što se priopćenjem oglasio i DIP, potvrđujući preporuke Europske unije, uvođenje elektroničkog glasovanja zatražio je i Most.

“Iz razloga da bi više građana izašlo na izbore i da bi legitimnost građana bila veća”, kazao je tada Božo Petrov.

Mostov saborski zastupnik, dr.sc. Robert Podolnjak, uputio je prije nekoliko dana i zastupničko pitanje premijeru Plenkoviću, kako bi doznao je li u planu uvesti elektroničko glasovanje za predstojeće izbore za Europski parlament.

GI Narod odlučuje: Referendum za dopisno i elektroničko glasovanje za sve birače – u Hrvatskoj i izvan nje

Hoće li Plenković poslušati preporuke EU i omogućiti biračima dopisno i elektroničko glasovanje?

Plenković kaže da je nerealno

U svom odgovoru dr.sc. Podolnjaku, premijer je ustvrdio da je “za uvođenje elektroničkog i internetskog glasovanja potrebna prvenstveno stabilna i sigurna odnosno održiva telekomunikacijska infrastruktura”, te da je “nerealno očekivati da se navedeni novi oblici glasovanja primjene već na izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati 26. svibnja 2019. godine”.

“U odnosu na postavljeno zastupničko pitanje u dijelu koje se odnosi na mogućnosti uvođenja novih oblika glasovanja (internetsko, glasovanje unaprijed, elektroničko, dopisno) ukazuje se da je za uvođenje elektroničkog i internetskog glasovanja potrebna prvenstveno stabilna i sigurna odnosno održiva telekomunikacijska infrastruktura, kako bi bili sigurni da će se sve radnje vezane za proces provedbe izbora odvijati na zakonom predviđen način i u skladu sa zakonskim rokovima. Posebno se ističe, da u ovome trenutku postojeća telekomunikacijska infrastruktura isto ne može jamčiti. Uz prethodno navedeno, potrebno je osigurati softver za provedbu elektroničkog glasovanja, a u svrhu čega je nužno provesti cijeli niz pripremnih radnji i postupaka uključujući i testiranje istog, kao što je potrebno osigurati i određenu tehničku opremu za sva biračka mjesta pri čemu se ističe da osiguranje navedenog iziskuje određeno vremensko razdoblje te popratno osiguranje materijalnih sredstava i ljudskih resursa. Također, za predmetne načine glasovanja potrebno je osigurati i dodatne nove mehanizme zaštite osobnih podataka sukladno Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (Narodne novine, broj 42/18), kao i tajnost glasovanja i pouzdanost rezultata, uz odgovarajuće organizacijske, infrastrukturne, materijalne te ljudske resurse, u doglednom vremenu. Slijedom navedenog, u odnosu na trenutno stanje i stupanj stabilnosti i održivosti telekomunikacijske infrastrukture te na činjenicu da se s radnjama u vezi postava sustava izgradnje softvera za uvođenje elektroničkog i internetskog glasovanja tek treba započeti, u ovom bi trenutku bilo nerealno očekivati da se navedeni novi oblici glasovanja primjene već na izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati 26. svibnja 2019. godine, s obzirom na to da se ne bi mogla jamčiti dostupnost i jednakost ostvarivanja prava glasovanja svim biračima”, stoji u odgovoru koje potpisuje premijer Andrej Plenković.

Plenković odgovorio Podolnjaku: ‘Neće biti elektroničkog glasovanja na izborima za EU parlament’

Međutim, teleoperateri demantiraju kako izjave ministra Kuščevića, tako i tvrdnje premijera Plenkovića.

Kako piše Novi list, a glede izjave ministra Kuščevića kako je razgovarao s teleoperaterima, tri najveća teleoperatera Vipnet, Hrvatski telekom i Tele2 potvrdili su službeno da nikakvih kontakata prema njima od strane Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva uprave nije bilo.
Također, neslužbeno kažu da je elektroničko glasovanje i te kako moguće u Hrvatskoj. Dapače, najmanje dva velika teleoperatera već imaju i razvijen sustav za to, koji nude potencijalnim kupcima, a takvi se izbori mogu provesti u mjesec dana. Isto tvrde i softverske tvrtke.  Kažu, trebalo bi samo malo softverski nadograditi jedan javni servis Porezne uprave koji je već tu, što demantira tvrdnje premijera Plenkovića koji navodi da je riječ o dugom procesu i nizu nadogradnji.
Najzanimljivije je, kako se može čuti od stručnjaka, ovakvi načini glasovanja smanjuju mogućnost izbornih prevara. Na običnim izborima dovoljno je dvoje-troje ljudi koji će pozaokruživati što hoće za one koji nisu došli na glasanje, dok kod e-glasovanja zauvijek ostaje upisana IP adresa s koje su poslani potencijalno sumnjivi glasovi.
IT stručnjaci redom tvrde da nikakav 5G nije preduvjet za e-glasovanje, kako je tvrdio ministar Kuščević, i da se stvar može bez problema urediti u postojećoj generaciji mreža.

 

 

Izvor: narod.hr/Novi list