Magnus Carlsen svjetski prvak i u brzopoteznom šahu

Foto: fah

Nakon dvodnevnog natjecanja i pravog maratona od 21 kola, trijumfom svjetskog prvaka u standardnom šahu Norvežanina Magnusa Carlsena završeno je Svjetsko prvenstvo u brzopoteznoj inačici drevne igre, disciplini u kojoj svaki igrač za partiju ima samo 3 minute uz dodatak od dvije sekunde nakon svakog odigranog poteza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fenomenalni Norvežanin nanizao je čak 13 pobjeda uz 8 remija i jedini završio natjecanje neporažen, pri čemu je svoj astronomski rejting od 2939 bodova povećao za još 15 bodova!

Sve do posljednjeg kola ugrožavao ga je Poljak Jan-Krzysztof Duda, koji je na kraju osvojio drugo mjesto sa samo pola boda zaostatka za Carlsenom. O veličini njegova pothvata zorno svjedoči činjenica da je očekivani rezultat premašio za 6 bodova! Treće mjesto osvojio je Amerikanac Hikaru Nakamura sa čak dva boda zaostatka za izvrsnim Poljakom.

Hrvatsku su predstavljali velemajstori Ivan Šarić i Marin Bosiočić, ali se nisu iskazali. Bosiočić je završio na 80. mjestu sa 11 bodova uz gubitak rejtinga od 20 bodova, a Šarić je 87. također s 11 bodova uz popravak rejtinga za četiri boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvenstvu su sudjelovala 202 igrača iz 37 zemalja među kojima su bila 142 velemajstora i 35 međunarodnih majstora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.