Mamić se odrekao svake veze s Hrvatskom: Čeka se pisana odluka Suda

Foto: Snimka zaslona

Na Sudu BiH u Sarajevu održano je ročište na kojem se odlučivalo o novome zahtjevu Hrvatske za izručenje bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića. Za donošenje odluke nema zakonskog roka, a postupak je pokrenut nakon što je Mamić javno optužio osječke suce da im je davao mito. Mamić se danas na sudu odrekao svake veze s Hrvatskom uz konstataciju kako mu je ona “uzela dušu” dodavši kako nema hrvatsku putovnicu ni osobnu iskaznicu niti ih želi više ikada imati. Mamićevi odvjetnici i Tužiteljstvo BiH su se s gotovo identičnim argumentima usprotivili novom zahtjevu hrvatskog pravosuđa za njegovo izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak je pokrenut nakon što je Mamić koji je u BiH javno optužio osječke suce da im je davao mito kako bi ishodio povoljnu presudu za sebe u predmetu koji je protiv njega vođen zbog izvlačenja novaca iz “Dinama” i za što je u konačnici pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora.

– I Tužiteljstvo i obrana i ja zauzeli smo stav da nema minimuma zakonskih uvjeta koji bi mogli dovesti do izručenja Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj. Nije uopće pitanje hoće li biti izručen, već je pitanje zašto je uopće došlo do ove molbe za izručenje, izjavio je Mamićev odvjetnik Davor Martinović.

– Memorija vam je odlična, nemam ni hrvatsku putovnicu niti hrvatsku osobnu kartu – niti je želim imati. Poslušat ću i pridržavat ću se svih mjera koje će mi sud propisati. Nema nikakvih problema, kao što je rekao moj odvjetnik – prvi put sam imao mjere, pridržavao sam ih se u cijelosti. Ako vi smatrate da je to neophodno, sigurno ću ispuniti u milimetar to što vi budete zahtijevali, kazao je Zdravko Mamić sucu Mirsadu Striki, koji je najavio pisanu mjeru o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Mamić je nastavio svoje izlaganje te kazao: Ja ne samo da se zahvaljujem svojim braniteljima na konkretnim i iscrpnim analizama i citatima zakona, nego i bosanskohercegovačkom Tužiteljstvu koje se usprotivilo mome izručenju,. (…) To mi je hvala, da imam nekakvu nadu u budućnost, da su ljudi prepoznali da se radi o montaži i političkom procesu”.

Tužitelj Čavka: Nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje

Tužitelj Oleg Čavka kazao je na ročištu kako je nakon temeljitog proučavanja zamolnice pronašao određene “pravne anomalije” odnosno kako je ona formalno ispravna no zahtjev za izručenje ne ispunjava zakonske pretpostavke jer se u Mamićevu slučaju radi o kaznenom djelu davanja dara koje se različito sankcionira u BiH i Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U BiH je za osobe koje priznaju takvo djelo predviđena minimalna kazna od tri mjeseca zatvora dok ugovor o izručenju kojega ta zemlja ima s Hrvatskom predviđa da je minimalna kazna u slučajevima u kojima je izručenje moguće pripisana u rasponu od jedne do četiri godine zatvora.

“Sve nas dovodi do zaključka da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje”, kazao je Čavka.

Odvjetnik Martinović: Mamić je u Hrvatskoj izložen “medijskoj harangi”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamićev odvjetnik Martinović je pohvalio tužiteljstvo zbog tog stava te je ustvrdio kako postoje i drugi razlozi zbog kojih izručenje nije moguće. Pri tom je istaknuo kako su kaznena djela o kojima je svjedočio Mamić počinjena na teritoriju BiH pa bi ih tamo trebalo i procesuirati po načelu teritorijalnosti, a ustvrdio je i kako bi izručenjem Mamiću bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Kazao je kako je njegov branjenik u Hrvatskoj ionako izložen “medijskoj harangi” i politički orkestriranoj kampanji u kojoj sudjeluju najviši predstavnici izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti. Tvrdi i kako Hrvatska neutemeljeno “docira BiH” podsjećajući na činjenicu da Hrvatska unatoč pravomoćnim odlukama Vrhovnog suda koji je dopustio izručenje nekih osoba traženih u BiH ministri pravosuđa ignoriraju provesti te odluke.

Zahtjev Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića opisao je kao “pravno neambicioznu molbu”.

Mamić: Za mene Hrvatska više ne postoji jer mi je uzela dušu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Mamić je pak na poziv suca da se i sam očituje o zahtjevu za izručenje održao govor u kojemu je sebe opisao borcem protiv korupcije u Hrvatskoj u kojoj je zbog toga izložen neutemeljenom i politički orkestriranom progonu. “Za mene Hrvatska više ne postoji jer mi je uzela dušu”, kazao je Mamić dodajući kako se kanio odreći hrvatskog državljanstva no u tome nije uspio. Dodao je kako nema hrvatsku putovnicu ni osobnu iskaznicu niti ih želi više ikada imati.

Sudac Strika: Ovo nije jednostavan slučaj

No sudac Strika odmah mu je izrekao mjere zabrane putovanja izvan BiH odnosno oduzimanje putovnice te zemlje a odluka će ostati na snazi do donošenja pravomoćne odluke o zahtjevu za izručenje.

– Ovo nije jednostavan slučaj, a ja ću postupiti kako mislim da treba”, kazao je sudac Strika.

Prema pojašnjenju odvjetnika Martinovića, zakonski rok za donošenje odluke ne postoji jer sudac cijeli slučaj sada treba iznijeti pred sudsko vijeće koje donosi odluku a na nju je moguće uložiti žalbu.

– Teško je prognozirati je li to 15, 20 ili mjesec dana, kazao je Martinović.

Sud BiH će u predstojećem razdoblju odlučivati i o zahtjevu Hrvatske za izručenje Zorana Mamića kojemu je zagrebački sud također odredio pritvor u istom predmetu no njihovi se slučajevi vode odvojeno, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.