Marco van Basten o najtežim danima: ‘Mračno razdoblje kad se sve raspalo’

Foto: fah

Bivši nizozemski reprezentativac, genijalni bivši napadač nizozemske reprezentacije, koji je na vrhuncu karijere bio na Europskom prvenstvu 1988. kada je Nizozemska postala prvak Europe, Marco van Basten, u razgovoru za The Guardian je, između ostaloga, govorio o najtežim trenucima dosadašnjeg dijela života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marco van Basten bio je i važan, pa i možda i najvažniji, kotačić Milana koji je sa svojim klubom osvojio Ligu prvaka, zbog teške ozljede skočnog zgloba u 32. godini je okončao karijeru. Mnogi smatraju kako je Van Basten, a da nije bilo problema s ozljedama, mogao biti i možda jedan od najboljih igrača svih vremena…

Što on sam o tome kaže?

Mračno vrijeme, bilo je teško jer sam s najviše nogometne razine prešao na najnižu razinu osobne nesreće.  Sve se raspalo, bilo je puno boli i problema. Ništa nisam mogao učiniti bez bolova, stvarno sam bio onesposobljen, a liječnici mi nisu mogli pomoći. Bio sam i pomalo uplašen”, prisjetio se Van Basten drame kroz koju je prolazio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva ozljeda…

Prvi put sam se ozlijedio u prosincu 1986. godine. Tadašnji trener Ajaxa, Johan Cruyff razgovarao je s liječnikom koji je rekao kako imam problem, ali da mogu igrati. Imao sam osjećaj da nije dobro jer me je jako boljelo. Johan mi je rekao da ne igram svaku utakmicu i da mogu preskakati treninge, međutim, rekao je da moram igrati u Europi”, kazao je Marco van Basten.

Od ozljede 1986. godine, u godini Svjetskog prvenstva u Meksiku, Van Basten je imao često problema s ozljedom skočnog zgloba, nekoliko operacija nije donijelo poboljšanje te je u 32. godini morao reći zbogom nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bilo je od lošeg do goreg. Nakon puno operacija i posjeta liječnicima iz cijelog svijeta, ipak nismo uspjeli pronaći rješenje. Došao je trenutak kada sam morao sebi reći da moram pokušati biti zdrav. Morao sam zaustaviti bol. Puzao sam do kupaonice, pragovi vrata su za mene bili najveći izazov jer ih nisam mogao proći bez dodirivanja. Čak i najmanji dodir tjerao me da grizem usnu kako ne bih vrištao od bolova”, zaključio je legendarni Marco van Basten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.