Mateša: Nema više odgoda, upitni samo gledatelji; Martin: Problem je liječnička skrb

Foto: fah

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i predsjednik Komisije sportaša,Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i predsjednik Komisije sportaša, veslač Damir Martin, razgovarali su s Lovorkom Magdićem o Olimpijskim igrama u Tokiju. Mateša ističe da je jedini preostali upitnik publika, odnosno hoće li je biti i u kojem broju, a Martin da je najveći problem broj pratećeg, posebno liječničkog osoblja, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sigurna je jedna stvar, a to je važno za sve nas koji smo vezani za to, Olimpijskih igara će biti, a ono što još nije sigurno je koji su modaliteti. Jučerašnji razgovor s Japancima je bio o publici na stadionima. Tek krajem ožujka odlučit će se hoće li uopće biti publike na stadionima, a ako je odgovor “da” krajem travnja će se odlučiti o tome u kojoj mjeri. Ima još puno pitanja o kojima treba odlučiti, ovisno o epidemiološkim mjerama, no bitno je da će Igara biti. Epidemiološka situacija u Japanu nije dobra, ali kad uložiš u jedan projekt 18 milijardi dolara, odustanak je najgora varijanta, bolji su neki kontrolirani uvjeti nego otkazivanje, jer odgode više nema. Sigurno je da neće biti daljnjih odgoda. Neodržavanje OI-ja u Tokiju bila bi poruka svijetu da je pandemija pobijedila, a to nitko ne želi. Uz razumne mjere zaštite Igre se mogu održati, smatra Mateša.

U rukometnim kvalifikacijama Tunis je morao odustati…

– Činjenica je da neki kvalifikacijski okviri zbog pandemije neće biti primjer olimpizma i fair-playa, ali to je žrtva koja će se morati podnijeti. U nekim slučajevima će se morati ići na rejting, ali i to je bolje nego ih ne održati OI, dodao je Mateša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopredsjednik HOO-a i predsjednik Komisije sportaša Damir Martin podrobnije je objasnio neke detalje oko svojih priprema, ali i održavanja OI-ja.

– Dosta sam bio izoliran, teretanu sam odrađivao izoliran u posebnim terminima, čuvali smo se maksimalno, rekao je o svojim pripremnim treninzima.

MOO i Hrvatski olimpijski odbor uvjereni su da će Igara biti, ali neki sportaši i mediji su skeptični, jer ima puno prepreka…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Treba se spremati kao da će Igara biti, tako i radim. Hoće li ih biti ili ne, ne znam, ali Europsko prvenstvo će sigurno biti, tako da će jedno veliko natjecanje sigurno biti, a ako ih bude Olimpijske igre su glavno natjecanje, kaže Martin, koji je istaknuo, po njemu, najveći problem, broj pratećeg osoblja i mogućnost adekvatne liječničke skrbi o sportašima.

– Poteškoća najviše imaju ekipni sportovi, no naši sportaši su svi odgovorni, znaju kako se čuvati, odrasli smo i fokusirani na jedan cilj, nitko neće narušiti dobrobit cijele ekipe. Sigurno nitko neće dodatno riskirati i izlagati se, jer nitko ne želi trud baciti u vjetar.

– Gledatelji nama i ne igraju, barem na veslanju, imamo ih na zadnjih 200 metara. Nama će najveći problem biti broj pratećeg osoblja, fizioterapeuti, doktori… Vaterpolisti su izborili jednog fizioterapeuta, znate li koliko je to posla za njega? Jednom ozlijeđenom treba posvetiti puno više vremena nego ostalima. Nažalost, ne znam hoće li moći ići moj trener, s obzirom da nas, barem zasad, ide samo tri veslača i dva trenera iz veslanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Puno se priča o liječničkoj skrbi, dosta je tu upitnika, mislim da je to najveći problem, veći od gledatelja, jer svaki sportaš može provesti dva tjedna u svojoj sobi, na svom terenu, to su dva tjedna u godini, ali bez adekvatne zdravstvene skrbi to je dosta izazovno, zaključio je Martin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.