Milojko Pantić: ‘Hrvati su već napravili čudo, ali bih volio da budu prvaci svijeta’

Foto: snimka zaslona

Volio bih da Hrvatska bude svjetski prvak, ali i ovo što su do sada uradili je – čudo, izjavio je uoči finala Hrvatska-Francuska u Moskvi ugledni srbijanski sportski novinar i tv-komentator Milojko Pantić, koji se prethodnih dana našao na meti dijela javnosti i medija u Srbiji zbog svojih stajališta o navijanju za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam veći Hrvat od Hrvata, ali je moje ljudsko pravo da se opredijelim za koga ću navijati”, izjavio je Pantić u intervjuu agenciji FoNet u povodu njegove izjave Hrvatskoj televiziji (HRT) uoči polufinala kako će “građanska Srbija navijati za Hrvatsku”, a “postoji i ona druga, klerofašistička, koja sanja da fudbalska Rusija pregazi nogometnu Hrvatsku”.

Govoreći o finalnoj utakmici Francuske i Hrvatske, Pantić je naglasio kako “Hrvati imaju motiv više”, jer su ih upravo Francuzi eliminarali u polufinalu Svjetskog prvenstva prije dva desetljeća.

Pantić kaže kako bi volio da Hrvatska bude svjetski prvak, uz ocjenu kako je “i ovo što su do sada uradili – čudo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pantić je, komentirajući preplitanje politike i sporta, naglasio kako se za 50 godina svoje novinarske karijere “ne sjeća da je ikada ovako bilo”, ocijenivši da se u Srbiji Svjetsko nogometno prvenstvo “pretvorilo u sve, osim u sport”.

U povodu burnih i negativnih reagiranje u Srbiji na njegovu izjavu HRT-u, Pantić je ocijenio “potpuno lažnom i izmišljenom” dilemu za koga navijati, rekavši kako je cilj takovih komentara “prikriti neuspjehe reprezentacije (Srbije) u nogometu”.

Pantić drži da je regija, “raspadom one velike države (SFRJ), utonula u tamnu noć sa nesanicom”, te da su taj “mrak napravili kleronacionalisti i fašisti svih boja i religija u Jugoslaviji i uveli nas, iz jednog civiliziranog društva, ne u plemensko, nego u pećinsko”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kako vidi to da, s jedne strane, Srbija pregovara s Europskom unijom (EU), dok na drugoj, proteklih tjedana navijanje djeluje kao nastavak rata drugim sredstvima, Pantić je odgovorio ocjenom da su i danas na vlasti ljudi “koji su izazvali rat… doveli do otcepljenja Kosova i koji su izolirali Srbiju”.

“Čak moji najbolji prijatelji nisu htjeli čuti objašnjenje šta je građanska Srbija”, rekao je Pantić i naglasio kako je to “ona Srbija koja je shvatila da je u svijetu odavno teorija krvi i tla zamijenjena teorijom ljudskih prava i sloboda”.

“To su građani Srbije koji se bore za ljudska prava i slobode, a ne za teritorije”, precizirao je Pantić svoje viđenje građanske Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pantić inzistira da su tenzije u javnosti i medijima u svezi navijanja za Hrvatsku na SP u Rusiji, u kojoj je dio političke javnosti uvrijedio čak i najboljeg srpskog tenisača Novaka Đokovića, samo pokušaj da se “zamaskira neuspjeh” aktualne politike u Srbiji.

Ta politika je, po ocjeni Pantića, i dovela do tenzija “da pričamo o tome tko navija za Hrvatsku, Rusiju, Englesku ili Francusku, a da ne pričamo o tome: šta ste vi, gospodo, uradili na Svjetskom prvenstvu u ime Srbije”.

Uspoređujući Srbiju kao državu i njezin nogomet, Pantić za agenciju FoNet kaže kako su “sportaši jedan potpuno drugi svijet”, te da bi “Srbija bila prava država kada bi ličila na njezine sportaše”.

Kritizirajući tretman nogometa kao najpopularnijeg sporta, Pantić kaže kako oni koji su u Srbiji “zarobili državu”, zlouporabe prenose i na nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postoji pravilo svetog trojstva u nogometu koje su izmislili Englezi, a čine ga vodstvo, struka i nogometaši. Vodstvo bira tim stručnjaka, a tim stručnjaka napravi tim od 11 nogometaša”, obrazložio je Pantić.

“Gdje bi bila Hrvatska da je Kolindin šofer postavljen na mjesto izbornika”, pitao je Pantić, aludirajući na stanje u nogometnom savezu Srbije.

Uspjeh reprezentacije Hrvatske na SP u Rusiji ugledni srbijanski sportski komentator objasnio činjenicom da se hrvatska predsjednica ne miješa u struku i nogomet, naglašavajući kako “hrvatski nogomet bira svog predsjednika, izbornika državnog tima i tim, a da to tamo (u Hrvatskoj) ne čine predsjednik države ili premijer”.

Pantić je istodobno ukazao na ponašanje većine političara na Balkanu koji se pokušavaju promovirati kroz uspjehe sportaša, aludirajući na pjevanje hrvatske predsjednice u svlačionici.

“Zamislite jednog državnika Europe 20. stoljeća, od Churcila, De Golla, Sandra Pertinija, pa i Josipa Broza, da uđu u svlačionice i čestitaju igračima ili da komentiraju neki TV prijenos utakmice”, rekao je Pantić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.