Mississippi: Izglasan zakon koji će onemogućiti muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene sudjelovanje u ženskim sportovima

promjene spola
Foto: Getty Images, montaža narod.hr

Zakonodavci u američkoj saveznoj državi Mississippi usvojili su zakon kojim se zabranjuje muškim sportašima koji se izjašnjavaju kao žene natjecanje u ženskim sportskim timovima u školama i na sveučilištima – to je jedna od preko dvadeset sličnih mjera koje su ove godine predložili zakonodavci širom SAD-a, prenosi abcnews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni dom usvojio je početkom ožujka tzv. Zakon o pravičnosti (engl. Mississippi Fairness Act), koji će zaštiti djevojke od natjecanja s biološkim muškarcima, s 81 glasom za i 28 protiv, dok je prošlog mjeseca u senatu Mississippija izglasan s 34 glasa za i 9 protiv. 

Guverner Mississippija Tate Reeves objavio je da će potpisati zakon te je kritizirao politike koje dopuštaju muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene da sudjeluju u ženskim sportovima, osobito Bidenov izvršni nalog o “sprečavanju i suzbijanju diskriminacije na temelju rodnog identiteta ili seksualne orijentacije”, u kojem se navodi: „Djeca bi trebala moći učiti bez da se brinu o tome hoće li im biti uskraćen pristup wc-u, svlačionici ili sudjelovanje u školskom sportu”:

„Potpisat ću naš zakon o zaštiti mladih djevojaka od natjecanja s biološkim muškarcima u sportu“, rekao je Reeves na društvenim mrežama: “Ludo je što se moramo pozabaviti tim problemom, ali Bidenov izvršni nalog prisilio nas je na to.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sve većem broju saveznih država predlažu se zakoni kojima bi se ograničilo sudjelovanje učenika i studenata sportaša koji se izjašnjavaju kao žene u ženskim školskim sportovima, a ovoga je tjedna i u saveznoj državi Wisconsin predstavljen sličan zakon. 

Republikanska senatorica Angela Hill, koja je predložila zakon u Mississippiju, rekla je za ABC News da se odlučila na predlaganje zakona nakon što je saznala da su dva mladića koji se izjašnjavaju kao djevojke u Connecticutu osvojila prvenstvo u trčanju u ženskoj kategoriji:

„Ako ne krenemo štiti ženske sportove od bioloških muškaraca koji imaju nepravednu fiziološku prednost, na kraju više nećemo imati ženske sportove“, rekla je i dodala da u saveznoj državi Mississippi nedostaju smjernice oko pitanja sudjelovanja mladića koji se izjašnjavaju kao žene u ženskim sportovima: „Moramo pokazati da su žene bitne, a ženski sport važan”, istaknula je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada stupi na snagu, zakon iz Mississippija zahtijevat će da bilo koja javna škola i sveučilište koje je član Udruženja za srednjoškolske aktivnosti Mississippija (engl. Mississippi High School Activities Association) i Nacionalnog fakultetskog sportskog udruženja (engl. National Collegiate Athletic Association – NCAA), između ostalih udruga, definiraju svoje sportske timove kao muške, ženske ili miješane te ograniče biološki muškim sportašima priključivanje ženskim ekipama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.