Mitovi srbijanskih medija – ‘bogovi i besmrtnici’: Pobjeda protiv Hrvatske u vaterpolu za liječenje kompleksa

Foto: fah

Hrvatska vaterpolo reprezentacija poražena je u olimpijskom finalu od reprezentacije Srbije 7:11, pobjeda srpskih vaterpolista potpuno je zaslužena, što je korektno priznao i hrvatski izbornik Ivica Tucak, koji je imao zamjerke na suđenje, međutim, u konačnici to ipak nije odlučilo pobjednika. “U ovom trenutku reprezentacija Srbija bolja je od nas”, rekao je Tucak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je na koji način srbijanski mediji slave pobjedu njihovih sportaša protiv hrvatskih, uglavnom se to pretvara u mitologiju ravnu Kosovskom boju, u kojem je, usput budi rečeno, knez Lazar ostao bez glave. Toliko o mitologiji i opravdanosti takvih mitova. Nažalost, još će dugo vremena proći do trenutka kada će srpski sportaši i srpske momčadi tretirati pobjede protiv hrvatskih sportaša na način na koji to rade u civiliziranom svijetu. No, dok čekamo 26. stoljeće i normalizaciju u Srbiji da malo “preletimo” srbijanskim medijima? Svašta se “tamo” može naći.

Možda će neki reći kako je to nepotrebno, odnosno, kako se zapravo radi o gubljenju vremena? Drugi će se odmah uključiti i dodati “što nas briga kako ‘oni’ pišu o nama”, treće će ipak zanimati, takvi, naravno, vole mitove, legende i dobre bajke.  Da razveselimo one koji vole bajke. Zaljubljenici u horore i bajke uz srbijanske medije imaju prilike isto takve priče pronaći i u nekim hrvatskim medijima.

Zamislite, ali se prije toga pripremite i duboko udahnite, što piše Telegraf.rs?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime tvrde posve skromno da su Srbi besmrtni, pa tako ide zaključak kako su “besmrtni Srbi razbili Hrvate u finalu Igara.’  Vraća se mitologija, koja usput nikamo nije ni otišla, a koja čitav svijet uči da su Srbi “nebeski narod.” Bez dileme, srpska vaterpolo reprezentacija uistinu je odlično vođena, uigrana, jaka, ali baš da su besmrtni!?

Foto: fah
Foto: fah

“Vaterpolisti, jaki ste kao zemlja. Pobjedom protiv Hrvatske zaokružili ste jednu od najvećih dominacija jednog tima u nekom sportu. Sjećate se kako smo počeli Igre? Remi s Grcima, remi s Mađarima, poraz od Brazila… Drama, nevjerica… Pomislili smo da će nas razočarati. O, kako smo se prevarili. Šlag na torti je uzimanje zlata preko vječitog rivala i stare mušterije Hrvatske”, piše Telegraf. Što bi tek bilo da smo se pozvali na pisanje “demokratskog” i “građanskog” Kurira? Vjerojatno bismo čitali o “Srbima s Venere” koji “šamaraju” tamo neke Hrvate sa Zemlje.

A što tek piše MozzartSport?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Srpski bogovi su zasjeli na Olimp”, naslov je u tom “mediju” koji objektivno zaključuje kako je “srpska vaterpolo reprezentacija kaznena ekspedicija od koje nema spasa…” Drugim riječima, ne samo da se radi o “nebeskom narodu” nego čak i samim bogovima. Tako su “bogovi” “demolirali bivše olimpijske prvake.” Svaka čast srbijanskim medijima na već poslovičnoj objektivnosti. Hrvati protiv “bogova” nemaju šanse, samo iz razloga što Hrvati nisu bogovi, oni vjeruju u jednoga Boga.

No, da podsjetimo, Hrvatska je na Olimpijskim igrama u Riju osvojila 10 medalja, od toga pet zlatnih, “potomci bogova” i “bogovi” sami – osam.  Ako su srpski sportaši “bogovi” što su tek onda hrvatski sportaši?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.