Nagrade “Milan Neralić” najzaslužnijim djelatnicima u sportu na lokalnoj razini

Zagreb, 04.06.2019 - Prva sveèana dodjela nagrade "Milan Neraliæ" koju je Hrvatski olimpijski odbor utemeljio ove godine, za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini. Na slici nagraðeni (L-D) Zlatko Lasan, Anton Peruško, Emil Pravdiæ, Snježana Jurin u ime Sportske zajednice Grada Zadra, Slobodan Graèakoviæ, Ivica Požega. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ds

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) u utorak je po prvi put dodijelio Nagrade Milan Neralić za izniman doprinos sportu na lokalnoj razini koju su dobili Anton Peruško, Slobodan Gračaković, Emil Pravdić, Zlatko Lasan, te Sportska zajednica grada Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatski olimpijski odbor uveo je ovo nagradu jer smo svjesni da upravo na toj razini sve počinje. Svi vrhunski sportaši kojima se danas divimo krenuli su od lokalne razine, a ona lica koja ne viđamo na naslovnicama zaslužna su za prve korake svih malih i velikih sportaša, profesionalaca i amatera. Naša je dužnost odati tim ljudima primjerenu počast”, kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Peruško je predsjednik Nadzornog odbora sportske zajednice istarske županije i dugogodišnji nogometni djelatnik. Gračković je u sportu od 1960. godine. Dopredsjednik je Zajednice sportova Primorsko-goranske županije, osnivač KK Crikvenice, član uprava nogometnog, plivačkog i košarkaškog kluba Crikvenica…

Emil Pravdić je u sportu od 1964. kada je postao član IO odbojkaškog kluba Željezničar, a predsjednik je Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Osječko-baranjske županije. Zlatko Lasan je u sportu od 1965. kada postaje član rukometnog kluba Dugo Selo. Kasnije je bio predsjednik kluba u dva mandata, počasni je doživotni predsjednik Zajednice športskih udruga grada Dugo Selo, a u nekoliko mandata je bio član Skupštine, IO-a i dopredsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu je dobila i Športska zajednica Grada Zadra, a nagradu je primila Snježana Jurinić.

Nagrada “Milan Neralić” nosi ime po prvom Hrvatu koji je na olimpijskim igrama u Parizu 1900. osvojio medalju, broncu u sablji. Neralić se rodio 1875. u Slunju gdje je završio osnovnu školu, a za vrijeme služenja vojnog roka u Karlovcu prvi put se susreo s mačevanjem. U Bečkom Novom Mjestu usavršava mačevanje na Institutu za vojne učitelje mačevanja i tjelovježbe. Kao vrhunski mačevalac Neralić nastupa za Austriju na II. Olimpijskim igrama u Parizu i to u sablji u konkurenciji profesionalnih učitelja. Imao je sedam borbi od kojih je četiri dobio i time zaslužio brončanu medalju.

Nagrada Milan Neralić sastoji se od skulpture i plakete. HOO je zajedno s Akademijom likovnih umjetnosti raspisao Natječaj za izradu skulpture na kojoj je pobijedio student Akademije Matija Gajić Puškarić čija će brončana skulptura “Neralić” biti postavljena u rodnoj kući Milana Neralića u Slunju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.