Nagrade za životno djelo Zdenku Zorku, Zini Urlić te posmrtno Zdravku Hebelu

Foto: fah

Najviše državne nagrade na području sporta “Franjo Bučar”, kao nagradu za životno djelo u 2017. godini, dobili su Zdenko Zorko, Zina Urlić te posmrtno Zdravko Hebel, dok su dobitnici godišnjih nagrada Deni Lušić, Dina Levačić, Edi Stipić, Edo Pezzi, Igor Boraska, Ivica Tucak, Jozo Jakelić, Luka Lončar, Ratko Kovačić, Tihomir Franković, Valentina Pereglin i Vlado Lisjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada koju Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj nazvana je po ocu našeg olimpizma, a po prvi put je u subotu uručena u zgradi Hrvatskog sabora na dan rođenja Franje Bučara (1866.) kao priznanje za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće.

Zdenko Zorko (67) – dugogodišnji je rukometni trener koji je u igračkoj karijeri kao vratar osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Muenchenu 1972. godine.
Bio je trener vratara hrvatske muške seniorske reprezentacije s kojom je osvojio zlatna odličja na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine i u Ateni 2004. godine, kao i broncu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine te naslov svjetskih prvaka u Portugalu 2003. godine. Dobitnik je Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ 2012. godine.

Zina Urlić (63) – igračica, trenerica i odbojkaška djelatnica iz Dubrovnika koja je dala veliki doprinos u širenju i podizanju kvalitete toga sporta na lokalnoj i nacionalnoj razini. Bila je trenerica i izbornica nekoliko generacija juniorskih reprezentacija te direktorica odbojkašica Dubrovačke banke kada su 1998. godine bile prvakinje Europe. Dobitnica je Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ 2001. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Hebel (74) – preminuo je u kolovozu ove godine, a imao je iznimno bogatu vratarsku, dužnosničku i znanstvenu karijeru. Bio je član reprezentacije koja je osvojila zlatno odličje na OI u Ciudad de Mexicu 1968. godine. Kao vratar zagrebačke Mladosti osvojio je četiri Kupa europskih prvaka te Kupa pobjednika kupova i Superkupa. U dva navrata je bio i predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, a od 2000. do 2002. obnašao je i dužnost predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora.

Dobitnici godišnjih nagrada: Deni Lušić (vaterpolo) – jedini splitski sportaš s dva olimpijska zlata (1984. i 1988.); Dina Levačić (daljinsko plivanje) – prva Hrvatica koja je preplivala La Manche (2017); Edi Stipić (kondicijski trener) – radio s jedriličarima Fantelom i Marinićem; Edo Pezzi (sportski novinar) – poznati radio reporter iz Splita; Igor Boraska (veslanje) – osvajač bronce na OI u Sydneyu 2000.); Ivan Tucak (vaterpolo) – izbornik vaterpolske reprezentacije koja je ove godine na SP u Budimpešti osvojila zlatnu medalju; Luka Lončar (vaterpolo) – centar reprezentacije; Jozo Jakelić (jedrenje) – trener Arapova, Kuzmanića, Stipanovića…Ratko Kovačić (paraolimpizam) – dugogodišnji predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora; Tihomir Franković (veslanje) – osvajač bronce na OI u Sydneyu 2000.); osvajač bronce na OI u Sydneyu 2000.); Valentina Pereglin (samostrijel) – svjetska prvakinja; Vlado Lisjak (hrvanje) – osvajač zlatne medalje na OI u Los Angelesu 1984.

Odluka o dobitnicima nagrada donijeta je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine Damir Knjaz, Đurđica Miletić, Venio Losert, Dino Rađa, Zdeslav Vrdoljak, Barbara Jelić Ružić, Mario Stanić, Darko Kralj i Mila Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnici nagrade za životno djelo dobili su, osim povelja i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, i novčani iznos od 50.000 kuna neto, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni i novčanim iznosom od 20.000 kuna neto.

Obraćajući se nazočnima tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić istaknula je da su sportaši naši najbolji ambasadori u svijetu, a da je naša obveza da im omogućimo uvjete kako bi lakše svladavali prepreke.

“Središnji državni ured za šport trenutačno je u završnoj fazi izrade dva vrlo važna dokumenta za hrvatski sport i vjerujem kako će u ovoj istoj zgradi kroz koji mjesec biti usvojeni Zakon o športu i Nacionalni program športa koji bi trebali pomoći da naš šport prodiše punim plućima. U Nacionalnom programu športa predložit ćemo niz mjera za poboljšanje u svim područjima športa, od onog u obrazovnom sustavu, preko stručnih kadrova do vrhunskog športa. Novim Zakonom želimo uvesti kriterije za financiranje svih programa, od krovnih športskih organizacija do sustavnog financiranja infrastrukture, osigurati radnopravni status profesionalnih športaša, riješiti pitanje liječničkih pregleda, mirovinskog osiguranja športaša te još mnogo toga” , kazala je Janica Kostelić ta naglasila da je već u ovoj godini proračun za sport je bio veći za 50 milijuna kuna, a u proračunu za 2018. godinu planiran je daljnji rast za više od 30 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanoj dodjeli nagrada “Franjo Bučar” kao izaslanik predsjednika Vlade RH nazočio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je nakon što je s državnom tajnicom za šport Janicom Kostelić uručio nagrade za životno djelo, kazao da je glavna zadaća sektora kojega on pokriva spriječiti, nasilje, huliganizam, divljaštvo i sve druge oblike neprimjerenog ponašanja koji su suprotna strana onog pravog sporta za kojega su se dobitnici nagrade “Franjo Bučar” cijeli život zalagali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.