Slovenca Čeferina za mjesto čelnika Uefe podržava 30 saveza: Neću dopustiti da se napravi zatvorena Superliga!

Foto: Snimka zaslona

Najveći favorit za nasljednika Michela Platinija na čelu Europskog nogometnog saveza (UEFA) slovenski odvjetnik Aleksander Čeferin (49) najavio je u četvrtak u razgovoru za tursku novinsku agenciju Anadolu značajne promjene u radu krovne europske nogometne institucije te obećao beskompromisnu borbu protiv namještanja utakmica, huliganizma i miješanja politike u nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeferinovi protukandidati na Kongresu Uefe 14. rujna u Ateni bit će predsjednici nogometnih saveza Nizozemske i Španjolske, Michael van Praaga i Angel Maria Villar.

“Teško je sada reći što će biti u Ateni, ali za sada sve izgleda dobro. Podrška koju imam je iskrena i u njoj nema nikakvog interesa, ali izbori su tajni i sve je moguće. Javnu podršku dao mi je i Nogometni savez Mađarske, a u narednim danima očekujemo ih još. Bitno mi je da sam novi kandidat u Uefi i nemam što ponuditi za protuuslugu. Ostalu dvojicu kandidata javno su podržali do sada samo njihovi savezi”, rekao je Čeferin u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Čeferina su kandidirali nogometni savezi skandinavskih zemalja, a dobio je i potporu Hrvatskog nogometnog saveza i saveza susjednih zemalja, ali i Rusije, Turske, Republike Irske…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim procjenama i javnim obećanjima, Čeferin ima podršku oko 30 članica Uefe, a predsjednik će postati kandidat koji dobije najmanje 28 od 55 glasova čelnika saveza najmoćnije nogometne kontinentalne organizacije.

”U svakom slučaju svjetski i europski nogomet, odnosno Fifa i Uefa trebaju promjene i nove ideje. Treba omogući mladima da implementiraju svoje ideje. Teško da je netko tko je tamo proveo 10 ili 20 godina izuzetno spreman za reforme. Prednost je što sam mlađi, imam nove ideje, te me podržavaju savezi iz apsolutno svih dijelova Europe. Nogomet treba jedinstvo, a ne da dvije velike zemlje ratuju tko će preuzeti Uefu”, istakao je Čeferin.

Ako pobijedi bit će predsjednik iz teritorijalno i nogometno male zemlje, svojevrsni ”Robin Hood u užarenoj predsjedničkoj fotelji Uefe”. No, tvrdi da ne misli raditi samo za jedne jer želi biti predsjednik i ”malih i srednjih i velikih saveza”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Teško možete biti predsjednik Uefe da bi bili predstavnik samo malih saveza. Ne smijemo nikada zaboraviti na solidarnost, jer to ne samo da je bit Uefe nego i nogometa uopće. U svakom slučaju, lakše mogu razumjeti probleme malih, jer dolazim iz male zemlje i malog nogometnog saveza, nego neko tko taj osjećaj nema”, kazao je Čeferin koji je najavio i prve poteze nakon izbora.

”Prvu stvar koju ću predložiti bit će izmjena Statuta Uefe i ograničenje mandata. Platini je puno napravio i bio je dobar predsjednik. Puno je napravio za male nacionalne asocijacije. Druga stvar je da je slika u medijima pogotovo u vezi Uefe pretjerana. To nije korumpirana organizacija u kojoj su svi problematični. To je dobra i kvalitetna organizacija sa potrebom da se neke stvari mijenjaju i onemoguće da se događaju kao u prošlosti”, rekao je Čeferin koji smatra da se nakon suspenzije Platinija relativno brzo može vratiti povjerenje javnosti u Uefu, te da mu neće biti teško nositi breme Platinijevog nasljednika.

Prošlog tjedna Uefa je objavila novi sustav natjecanja za razdoblje od 2018. do 2021. koji bi trebao donijeti više novca i profita velikim klubovima, ali i dodatno otežati put malim klubovima u nastojanjima da izbore plasman u Ligu prvaka.

”Nikada neću dopustiti da se napravi zatvorena Superliga, jer je to u suprotnosti s mojim i idejama ekipe koja me podržava. Trebamo razgovarati s klubovima, uključiti ih možda i u Izvršni odbor Uefe, ali da Uefa dopusti zatvorenu ligu, ne dolazi u obzir”, odlučan je favorit za predsjednika Uefe koji smatra i da je novi sistem natjecanja na EURU s 24 reprezentacije dobar, ali je ostavio i mogućnost njegove modifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Meni se ovaj format sviđa, iako je natjecanje malo duže, ali u njemu i mali imaju više mogućnosti za plasman i s financijskog aspekta to je dobar potez., ali nikad se ne zna što donosi budućnost”, naglasio je Čeferin.

Predsjednik Nogometnog saveza Slovenije, za kojeg je najbolji nogometaš svih vremena Brazilac Ronaldo, član je i Disciplinske komisije Fife. Tvrdi da ima iskustvo u borbi protiv huliganstva, rasizma i nacionalizma te plan kako na još učinkovitiji način riješiti probleme na stadionima.

”Represija nije jedino sredstvo. Uefa se mora povezati sa svih svojih 55 nacionalnih asocijacija. U cijeloj priči trebaju sudjelovati i policije tih zemalja i tako možemo biti uspješni. Ne može samo Uefa riješiti te probleme. Potrebna je preobrazba i rad na promociji protiv rasizma i nacionalizma u svim zemljama”, naglasio je Čeferin koji smatra da je financijski fair-play donekle sredio situaciju s potrošnjom novca u nogometu, ali problemi ostaju kod realizacija transfera nogometaša.

“Iznosi koji se sada plaćaju igračima su preveliki i nerealni. Teško je to zabraniti i ograničiti. Pravnik sam i znam da to nije u skladu s općim propisima. Financijski fair play je garant da klubovi neće potrošiti više nego zarađuju. Kažem, pravno je problem zabraniti koliko nekoga platiti”, poručio je Čeferin koji smatra kako nogomet može pomoći u rješavanju političkih problema na Balkanu ili u nekim drugim europskim regijama, kao i na relaciji Ukrajina – Rusija.

“Nogomet je puno puta jači od politike. Nogomet je strast i može puno pomoći i rješavanju političkih problema, ali s druge strane, zbog te nogometne strasti nekada su problemi još gori između navijača. Uefa i Fifa moraju zajedno raditi i puno mogu napraviti”, rekao je Čeferin koji smatra da politiku treba što više izbaciti iz nogometa.

“Politika je dio našeg života i nitko ne može misliti da nogomet može biti izoliran, ali direktni utjecaj politike u nogomet je nešto protiv čega se moramo boriti i mislim da do sada dosta dobro radimo”, rekao je Čeferin koji je kao predsjednik NS Slovenije nazočio brojnim sastancima u regiji na kojima se razmatrala mogućnost pokretanja regionalne lige koju ne prihvaćaju pojedine navijačke skupine u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

”Razgovarali smo o regionalnoj ligi i ona ne bi bila umjesto nacionalnih liga. Za sada je to samo ideja po kojoj bi klubovi koji ne prođu u europskim natjecanjima do nove godine, od nove godine igrali tu regionalnu ligu i kao nagrada bio bi ulazak u Ligu prvaka ili Europa ligu. Klubovima bi bio interes da igraju u tom natjecanju, ali smo svi protiv onoga što se događalo u košarci, kada se regionalna liga igrala umjesto nacionalnih. To bi uništilo nacionalne nogometne lige u regiji, ali smatram da ideja nije loša, ali morala bi biti u organizaciji Uefe”, zaključio je Čeferin u razgovoru za tursku novinsku agenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.