Nakon horora hrvatske košarke u Zadru: O kakvom strahu govori Luka Žorić i čega se to naši dečki boje?

Foto: fah

Hrvatska košarkaška reprezentacija doživjela je veliku blamažu porazom na hrvatskom tlu, u Zadru, od Rumunjske, od reprezentacije koju smo u ne tako davna vremena pobjeđivali grubo rečeno zatvorenih očiju i prije nego što bi utakmica počela. Sramotni poraz u susretu 3. kola skupine D prvog kruga kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u Kini, u Zadru od Rumunjske s 56:58 vjerojatno je označio i kraj hrvatskog sna o Svjetskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki će reći, hrvatska je košarka dotakla dno, i neće biti daleko od istine, tim više što imamo vrhunske igrače u NBA ligi, Šarića, Bogdanovića, Hezonju…, a oni neće zaigrati za Hrvatsku na SP-u, težak je to udarac za hrvatsku košarku i konačni dokaz kako ono što imamo u Europi miljama daleko zaostaje od hrvatskoga što igra s onu stranu velike bare. Ako Hrvatska ne ode na SP bit će to još jedan korak bliže kraju generacije koja je imala kvalitetu, koja je možda mogla puno, no, koja nije napravila skoro ništa.  Koliko god to ružno i bolno zvučalo, to je istina danas. Korijeni propasti ipak su negdje drugdje.

Nakon debakla protiv Rumunjske i samo 56 postignutih koševa Hrvatskoj i dalje igra teorija u koju malo tko vjeruje s obzirom na horor prezentaciju u Zadru. Naime, naša bi reprezentacija mogla natjecanje završiti na posljednjoj poziciji i tako kvalifikacije za odlazak u Kinu završiti već u prvom krugu. Dalje, podsjetimo, prolaze tri od četiri reprezentacije u skupini. No, onda je na redu novi ”filter” za SP-a, a Hrvatska vjerojatno sa sobom dalje, ako i prođe, neće ponijeti nikakav kapital. Šanse su minorne, a nova utakmica već u ponedjeljak. Bez obzira što ove kvalifikacije igra bez NBA zvijezda Hrvatska ipak vrijedi više od posljednjeg mjesta kvalifikacijske skupine.

Zanimljivo je bilo razmišljanje nakon sramotnog poraza u Zadru iskusnog Luke Žorića, povratnika u reprezentaciju koji se vratio kako bi pomogao, međutim… Kako smo već pisali, govorio je o ”strahu” i time zapravo pokrenuo priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

” Težak poraz. Nismo mogli pogoditi vanjski šut. Ne znam koji nam je postotak šuta bio za tri. Dvije od 26? Mislim da su barem njih 20 bili totalno otvoreni šutevi. Plus strah. Tu vidim najveći razloga poraza. Obrambeno mislim da smo dobro i reagirali s obzirom na to da smo se skupili prije par dana. Primili smo malo poena, ali što vrijedi kad napadački nismo mogli ništa”, rekao je Žorić, posebno razočaran činjenicom da je Hrvatska protiv Rumunjske ispustila plus 12 koliko je imala početkom treće četvrtine. Plus 12 protiv Rumunjske?!?

”Kad imaš takvu prednost i onda ju prokockaš u svega tri, četiri minute, to je ključ. Računali smo da ćemo pobijediti Rumunje, pa onda i u ponedjeljak Nizozemsku i nakon toga bi se puno lakše disalo. Ovako, sad je puno teže nego što je bilo do sada. Ništa, za tri dana čekaju nas Nizozemci, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Ako me pitate je li mi žao što sam se vratio u reprezentaciju, odmah ću vam reći da nije. Žao mi je samo poraza”, zaključio je Žorić.

Nejasno je tek o kakvom ”strahu” govori iskusni Žorić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nije igrala protiv SAD-a ili Španjolske, igrala je ne podcjenjujući nikoga, protiv relativno skromne Rumunjske. Naši su košarkaši ipak profesionalci koji žive košarku, ali i od košarke, ako su boje Rumunjske, kako bi tek izgledali protiv Kevina Duranta i ostalih svjetskih mega zvijezda? Je li naša reprezentacija, na kraju krajeva, spremna, kako fizički, tako prije svega psihički za ozbiljnu košarku? I što bi se dogodilo ako bi ”strah” osjetio primjerice vozač zrakoplova, koji ima veću odgovornost od nogometaša, košarkaša, tenisača?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.