Nakon što smo deklasirali Norvešku, Kovač sretan, ali kritičan: Više ne želim vidjeti ovakvu igru reprezentacije, bez presinga i agresivnosti

Hrvatska je u subotu u Zagrebu došla do uvjerljive pobjede 5-1 protiv Norveške u kvalifikacijama za Euro 2016., ali izbornik Niko Kovač bio je nezadovoljan igrom “vatrenih”, kazavši da je nedostajalo agresivnosti i presinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S jedne strane mi je drago što smo pobijedili, zabili pet golova, ali više ne želim vidjeti ovakvu igru reprezentacije, bez presinga i agresivnosti. Bila je to slaba utakmica, nismo se držali dogovora, nismo ulazili u duele kod ničijih lopti, a za svaku loptu se morate boriti. Zaboravili smo kako treba izgledati igra reprezentacije, kako smo odigrali protiv Italije u studenome prošle godine”, izjavio je nakon utakmice Niko Kovač.

“Morat ću popiti koju čašu vina da se malo smirim”, dodao je.

Pohvale su išle na vratara Danijela Subašića: “Subašić je bio na velikom nivou. Ali ako je vratar bio u prvom planu to naznačuje kako nešto nije štimalo. I to moramo analizirati.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bilo je predviđeno da ga mijenjamo, pogotovo kad je pao treći pogodak. No, zbog daljnjeg tijeka utakmice i crvenog kartona Ćorluke morao je odigrati cijeli susret. I to je odigrao vrhunski”, poručio je o Modriću.

Na kraju je zaključio: “Sada se moramo sabrati i odmoriti. Veseli me naša razlika pogodaka. Želimo biti atraktivni i postizati mnogo golova. Nadam se da ćemo takvi biti i protiv Italije.”

Pogodak slavljenika Olića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je i nakon ovog dvoboja ostala neporažena u kvalifikacijskim susretima za europska prvenstva. Od 1994. godine Hrvatska je odigrala 29 utakmica na domaćem terenu, te je upisala 22 pobjede i 7 remija, a u 19 utakmica nije primila gol.

Na odmor “vatreni” otišli s golom prednosti

Iako “vatreni” nisu djelovali dobro u prvom poluvremenu, ipak su na odmor otišli sa vodstvom 1-0, a strijelac je bio Marcelo Brozović u 30. minuti. Akciju je povukao Modrić, koji je poslužio Olića, a on je kratkim pasom odigrao za Brozovića, koji je sa 20 metara pogodio u donji dio desnog kuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brozović je ujedno bio i jedini koji je ozbiljno zaprijetio norveškom vrataru u prvih 45 minuta. U 5. i 20. minuti dobro je pucao sa vrha šesnaesterca, ali norveški blok je u oba slučaja loptu skrenuo u korner.

Iako su Norvežani ostali bez udarca po golu u prvom poluvremenu, par puta su zaprijetili iz polukontri, ali nedostajao im je završni pas.

Četiri gola za Hrvatsku u drugom poluvremenu, jedan za Norvešku

Malo odlučniji pristup hrvatskih nogometaša u drugom dijelu brzo je dao rezultata. Nakon izvedenog auta, kombinacija Rakitića i Perišića, koji odličnim udarcem pogađa za 2-0 u 54. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 66. minuti slavljenik Ivica Olić, kojemu je ovo bio 101. nastup za “vatrene”, dobio je najbolji poklon, upisao se u strijelce. Pranjić je ubacio u kazneni prostor, a Mandžukićev udarac glavom Olić je klizećim startom pospremio u mrežu.

U 69. minuti Norveška nije iskoristila penal. Zračni dvoboj Ćorluke i Elyounoussija u 16-ercu za suca je bio kazneni udarac za goste. Tarik Elyounoussi, koji je izborio penal, odlučio ga je i izvesti, ali je pogodio vratnicu.

Ćorluki ova utakmica neće ostati u dobrom sjećanju. Naime, u 74. minuti nepotrebno je zaradio crveni karton. U 81. Mandžukić je sam izbio pred gol Norvežana, ali je Nyland obranio, a iz kontranapada Norveška postiže pogodak, strijelac je bio Tettey.

No, do kraja utakmice Hrvatska je još dva puta zatresla mrežu, a iskazao se i vratar Subašić sa par dobrih obrana. U 87. minuti Srna je izveo korner, a na prvoj vratnici najviši je bio Schildenfeld, koji zabija glavom. Za konačnih 5-1 pogodio je Pranjić u trećoj minuti sudačke nadoknade.

Predsjednica na utakmici, ali ne u svečanoj loži

Dvoboju na Maksimiru nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja nije bila u svečanoj loži, već je sjedila na zapadnoj tribini stadiona.

U drugom susretu skupine, Azerbajdžan je s novim izbornikom Robertom Prosinečkim slavio u Bakuu protiv Malte sa 2-0 pogocima Džavida Husejnova (4) i Dimitrija Nazarova (90), a kasnije igraju Bugarska i Italija.

HRVATSKA: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Pranjić, Rakitić (Schildenfeld, 76), Modrić, Brozović, Perišić, Mandžukić (Badelj, 88), Olić (Kramarić, 69).

NORVEŠKA: Nyland, Hoegli, Forren, Nordtveit, Linnes, Tettey, Johansen, Skjelbred (Samuelsen, 19), Daehli (Nielsen, 61), Elyounoussi (Abdellaoue, 80), Odegaard.

STRIJELCI: 1-0 Brozović (30), 2-0 Perišić (54), 3-0 Olić (66), 3-1 Tettey (81), 4-1 Schildenfeld (87), 5-1 Pranjić (90+3).

CRVENI KARTON: Vedran Ćorluka (74).

SUDAC: Carlos Velasco Carballo (Španjolska)

STADION: Maksimir

GLEDATELJA: 24.000

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.