Natko Zrnčić Dim nosio hrvatsku zastavu na otvaranju igara u Pjongčangu

Foto: fah

Najstariji hrvatski alpski skijaš 32-godišnji Natko Zrnčić Dim nosio je hrvatsku zastavu na otvaranju XXIII. ZOI u južnokorejskom Pjongčangu kao šesti barjaktar od stjecanja nezavisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igre u Pjongčangu su, nakon ZOI 2006. u Torinu, ZOI 2010. u Vancouveru i ZOI 2014. u Sočiju, četvrte na kojima će nastupiti Zrnčić Dim koji ima i najbolje rezultate od svih hrvatskih olimpijaca u Južnoj Koreji.

Natko Zrnčić Dim rođen je 7. ožujka 1986. u Zagrebu i jedan je od četvero hrvatskih skijaša i skijašica koji imaju plasman među prva tri u Svjetskom kupu. Najveći uspjeh mu je osvajanje brončanog odličja u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu 2009. u francuskom Val d’Isereu. U karijeri se pet puta uspinjao na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu, a posljednji put to se dogodilo 2014 . u švicarskom Wengenu, kada je bio treći u superkombinaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natko Zrnčić Dim je naš šesti barjaktar i, uz Vedrana Pavleka te Janicu i Ivicu Kostelića, četvrti alpinac koji je od stjecanja nezavisnosti nosio hrvatsku zastavu na otvaranju ZOI.

Janica Kostelić je tri puta nosila zastavu, a prvi put kao šesnaestogodišnja perspektivna skijašica na XVIII. zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. Tada je nastupila u svim disciplinama alpskog skijanja, a osmo mjesto koje je osvojila u kombinaciji bio je najbolji plasman hrvatskih predstavnika na ZOI.

Drugi put je Janica Kostelić hrvatski barjak nosila 2002. na XIX. ZOI u Salt Lake Cityu, kada je sa zlatnim medaljama u kombinaciji, slalomu i veleslalomu te srebrom u superveleslalomu postala najuspješnijom skijašicom u alpskim disciplinama, jedinoj koja je uspjela na jednim Igrama osvojiti četiri odličja, tri zlatne i jednu srebrnu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Torinu 2006. Janica Kostelić je treći put nosila hrvatsku trobojnicu na otvaranju Igara, nakon kojih je, s ukupno četiri zlatne i dvije srebrne medalje, postala najuspješnijom alpskom skijašicom na ZOI.

Prvi novitelj hrvatske zastave, na ZOI 1992. u Albertvilleu, bio je klizač Tomislav Čižmešija, dok je ta čast 1994. u Lillehammeru pripala skijašu Vedranu Pavleku. Na ZOI u Sočiju zastavu je nosio Ivica Kostelić, a u Vancouveru Jakov Fak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.