Navijači Dinama obilježili Oluju: Engleski novinar tvrdi da su na Maksimiru viđena ‘ustaška obilježja’

Zagreb,4.08.2021. - Prva utakmica 3. kola kvalifikacija za nogometnu Ligu prvaka: Dinamo - Legia .Na slici BBB.foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Dinamo i Legia sinoć su odigrali 1:1 u prvoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka. Bad Blue Boysi su se transparentom u 26. minuti prisjetili 26. obljetnice Oluje. Cijeli stadion je zapljeskao, a vijorile su se i hrvatske zastave, među kojima i neke s grbom s prvim bijelim poljem.

Zagreb,4.08.2021. – Prva utakmica 3. kola kvalifikacija za nogometnu Ligu prvaka: Dinamo – Legia .Na slici navijači Dinama BBB.foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

To je zasmetalo engleskog novinara Sama Streeta koji se oglasio na Twitteru tvrdeći da su na Maksimiru viđena ‘ustaška obilježja’.

“Ustaška zastava večeras na utakmici Dinama protiv Legije. Čini se da će igrati protiv Crvene zvezde iza zatvorenih vrata jer neki ljudi nisu dovoljno odrasli da imaju lijepe stvari”, navodi Sam Street.

Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita podijeljen u 25 crvenih i bijelih (srebrnih) polja, prvo polje je crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna s 5 povijesnih hrvatskih grbova: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.

Prije toga je službeni grb RH bio hrvatski grb s početnim bijelim poljem.

Hrvatska je 1990. vratila je u upotrebu staru trobojnicu sa šahovnicom od 25 crvenih i bijelih polja. Inačica nove zastave Republike Hrvatske, s prvim početnim bijelim poljem hrvatskog grba, prvi je put službeno istaknuta 30. svibnja 1990., a nakon toga i pred hrvatskim Saborom 25. srpnja 1990. godine. A od 21. prosinca 1990. imamo zastavu kakva je i danas – sa grbom i krunom na njemu oblikovanom od povijesnih grbova hrvatskih zemalja.

Kada su 25. srpnja 1990. doneseni amandmani na postojeći Ustav SR Hrvatske kojima su, između ostaloga, iz državnog znamenja izostavljene dopune iz socijalističkog perioda određeno je da ‘osnovicu’ grba čini ‘povijesni hrvatski grb’ (tj. šahirani štit) koji se ‘sastoji od 25 crvenih i bijelih polja’. Nadalje, definirano je kako se zastava ‘sastoji (…) od tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim hrvatskim grbom u sredini’. Tada je na Trgu svetog Marka u Zagrebu po prvi put svečano podignuta prva službena zastava Republike Hrvatske, na kojoj se nalazio upravo grb tj. srebrno-crveno šahirani štit (5×5) s početnim srebrnim (‘bijelim’) poljem.

Dana 25. srpnja 1990. podignuta hrvatska zastava ispred Sabora s bijelim početnim poljem hrvatskog grba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr