NBA: Šarić u Philadelphiji kao 12. izbor na “draftu”

Najveći talent hrvatske košarke u posljednja dva desetljeća, 20-godišnji Dario Šarić izabran je kao 12. na ovogodišnjem “draftu” NBA lige, a izabrala ga je momčad Orlando Magica koja ga je odmah proslijedila u Philadelphia 76-erse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orlando je Šarića ustupio Philadelphiji u zamjenu za razigravača Elfrida Paytona, koji je bio 10. izbor na ovogodišnjem “draftu”.

Šarić je tako postao najviše rangirani hrvatski igrač u povijesti na “draftu”, dosadašnji najviši “pick” bio je Zoran Planinić kojega su 2003. godine tadašnji New Jersey Netsi izabrali kao 22, a na ovome “draftu” Šarić je najviše izabrani košarkaš iz Europe.

Prošle sezone Šarić je predvodio Cibonu do naslova pobjednika regionalne ABA lige sa 16.7 koševa, 8.3 skoka i 2.3 asistencije po susretu, te je bio proglašen za najkorisnijeg igrača lige. Ranije ovoga tjedna potpisao je trogodišnji ugovor s turskim sastavom Anadolu Pilsenom, te se očekuje kako će u NBA zaigrati u sezoni 2016/17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da je najbolje i za mene i za Philadelphiju da ostanem još dvije godine u Europi, a onda ću se vratiti u SAD i zaigrati u NBA ligi. Moram još dosta poraditi na svom tijelu, ojačati mišićnu masu”, izjavio je Šarić.

Kao svog uzora Šarić je spomenuo legendarnog Magica Johnsona, po stilu igre sebe je usporedio s velikanom hrvatske košarke i trostrukim NBA prvakom Tonijem Kukočem, a od aktivnih igrača s Lamarom Odomom.

“Moja osobina je ta što na terenu pokušavam izvući dodatan napor od suigrača kako bismo ostvarili pobjedu. Košarka je moja ljubav i na terenu uvijek dajem 100 posto”, zaključio je Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrač hrvatskog prvaka Cedevite i centar reprezentacije BiH Jusuf Nurkić izabran je kao 16. od strane Chicago Bullsa koji su ga potom proslijedili u Denver Nuggetse, a u prvom krugu ovogodišnjeg “drafta” izabran je još jedan igrač iz ABA lige, branič Partizana Bogdan Bogdanović kojega su kao 27. angažirali Phoenix Sunsi.

Prvi izbor “drafta” održanog u Barclay’s Centeru u New Yorku je 19-godišnji branič Andrew Wiggins sa sveučilišta Kansas kojega su angažirali Cleveland Cavaliersi.

Wiggins je inače Kanađanin i nadimak mu je “Javorov Jordan”, a posebnost ovoga “drafta” je u tome što su tri od prvih pet izbora bili igrači izvan SAD-a. Time je Wiggins postao drugi Kanađanin zaredom koji je izabran kao prvi na “draftu”, lani je također prvi birao Cleveland i uzeo centra Anthonyja Bennetta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi izbor bio je još jedan 19-godišnjak, Jabari Parker, krilo sa sveučilišta Duke kojega su uzeli Milwaukee Bucksi, treći izbor bio je kamerunski centar Joel Embiid (20, Kansas), izbor Philadelphia 76ersa, četvrti je izabrani krilni centar Aaron Gordon (18, Arizona) kojega je uzeo Orlando Magic, a peti australski branič Dante Exum (18), kojega je birao Utah Jazz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.