Nevjerojatna izjava hrvatskog reprezentativca Bojana Bogdanovića: ‘Da je Jugoslavija opstala bili bi najbolji u svim sportovima’

Foto: fah

Hrvatski košarkaški reprezentativac Bojan Bogdanović igra sjajno ove sezone u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, NBA ligi.  Za američke medije dao je nekoliko izjava koje se sasvim sigurno neće svidjeti mnogima u Hrvatskoj, koje čak i nisu nisu točne.

Naime, Bogdanović je između ostaloga rekao: ”Nogomet, košarka, tenis, svugdje smo u vrhu. Jugoslavija bi bila dominantna da se nije raspala. Đoković je broj jedan u tenisu, Hrvati su također odlični, Slovenija je prvak Europe u košarci, a u finalu je pobijedila Srbiju, to vam sve govori. Da smo ostali zajedno, bili bismo najbolji u svim sportovima….”

Nakon toga Bogdanović se osvrnuo na košarkaša Indiana Pacersa Slovenca Luku Dončića, kojeg je, naravno, pohvalio, pa je čak napravio usporedbu s legendom hrvatske i svjetske košarke Draženom Petrovićem.

”Različiti su igrači i teško ih je usporediti. Dončić je svestran, ali Dražen je bio jedan od najboljih strijelaca u povijesti. Obojica su rano napravili iskorak, ali tu usporedbe završavaju…”

Komentirao je Bogdanović i činjenicu da su Slovenci na prošlom Europskom prvenstvu osvojili zlato, u finalu pobijedivši Srbiju u finalu.

”Nitko nije očekivao Slovence na europskom tronu, ali uspjeli su. Mislim da je to dobro za košarku…”

Zašto izjava Bojana Bogdanovića nije točna, naprotiv, suštinski je pogrešna?

Koliko bi Hrvata, i ne ”samo” Hrvata, glavom platilo opstanak Jugoslavije, koliko je Hrvata, i ne ”samo” Hrvata, glavom platilo 70 – godišnje tamnovanje u tvorevini koja se u krvi raspala, nakon velikosrpskih osvajačkih, agresorskih ratova?

No, recimo tek dvije – tri rečenice o sportu i mitu o zajedničkoj nepobjedivosti koji se plasira cijelo vrijeme posljednjih petnaestak godina.

Naime, Jugoslavija je postojala desetljećima, nikada na Svjetskom nogometnom prvenstvu nije osvojila treće mjesto. Samostalna Hrvatska sa svojim nogometašima u kratkom roku postala je i ostala svjetska nogometna velesila. Koja uvijek iznova sudjeluje na velikim svjetskim natjecanjima. Nogometne reprezentacije Jugoslavije nije bilo na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986., Europskom prvenstvu 1988. Da ne nabrajamo.

Koliko je samo hrvatskih nogometaša, sjajnih nogometaša, ostalo izvan reprezentacije Jugoslavije, počevši od 1982. i Marka Mlinarića, pa i prije te poslije Mlinke?  Da ne idemo u analizu za koju bi trebalo barem sedam dana, a koje bi srušile tvrdnje Bojana Bogdanovića.

Jedno je sigurno, da je opstala Jugoslavija Ivica i Janica Kostelić ne bi pored Slovenaca dobili priliku, zna se kako je ”pravedno” sport bio raspoređen po republikama bivše Jugoslavije i tko je dominirao skijanjem te kako.  Za što, naravno, nisu krivi Slovenci, već tadašnji sustav koji je bio, kakav je bio. Postavljen nakaradno, uz tvrdnju da su Slovenci samo ”smučari”, a Srbi i tu tamo Hrvati nogometaši.

Tek nakon što su republike bivše Jugoslavije stekle samostalnost ispoljile su sav svoj sportski potencijal, uključujući i Srbiji…

Izvor: narod.hr