Njemački navijači pozivaju na bojkot SP-a u Kataru: Evo koji su problemi u toj zemlji

Foto: Twitter

U Njemačkoj navijači dižu glas protiv Mundijala u Kataru na utakmici gdje je Borussia lako osvojila tri boda protiv Bochuma pobjedom 3:0. Navijači su pozvali na bojkot tog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Berlinu je Bayern kao gost svladao Herthu 3:2, a tamo su navijači izvjesili poruku: “15 tisuća mrtvih za 5760 minuta nogometa. Sramite se.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi u Kataru

Već i sama činjenica da je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva izazvala je brojne osude. Mnoge demokratske države pozvale su na bojkot prvenstva jer se po njihovu mišljenju u Katru krše osnovna ljudska prava. Doduše pobunili su se najviše zbog kršenja prava radnika tijekom izgradnje stadiona.

U Katru vlada šerijatski zakon. Sam Katar je uveo određena pravila ponašanja navijačima pred početak Mundijala. Nije dozvoljeno javno iskazivati seksualnost i pravila su stroga prema homoseksualcima.

Ali u Kataru se krše brojna prava, prvenstveno prava žena, Human Rights Watch dokumentirao je kako diskriminirajući koncept “muškog skrbništva”, koji je ugrađen u katarski zakon, propise i praksu, i dalje ženama uskraćuje pravo da donose mnoge ključne odluke o svojim životima. Ženama je čak zabranjeno da budu skrbnici svoje djece, otežavajući im razvod, bez obzira na najbolji interes djeteta. Katar nema zakon o obiteljskom nasilju niti mjere za zaštitu preživjelih i kazneni progon njihovih zlostavljača. Nijedan zakon izričito ne zabranjuje ni tjelesno kažnjavanje djece.

> Svjetsko prvenstvo u Katru: Zašto se nogomet iskorištava za LGBT agendu u zemlji u kojoj se krše prava žena, obitelji, vjeroispovijesti, stranih radnika?

Strogo se kriminalizira izvabračni seks. Zakoni neproporcionalno utječu na žene, budući da trudnoća služi kao dokaz izvanbračnog seksa, a žene koje prijave silovanje mogu biti kazneno gonjene zbog dobrovoljnog seksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kaznom zatvora od deset godina (čl. 288.) propisana je i kazna za dobrovoljnog spolnog odnosa s osobom starijom od šesnaest godina izvan braka, što se može primijeniti i na sporazumni istospolni odnos između žena, muškaraca ili heteroseksualnih partnera.

Katar je većinski muslimanska nacija. Vlada koristi sunitski zakon kao temelj svojih kaznenih i građanskih propisa. Strani radnici i turisti mogu se slobodno pridružiti drugim vjerama “sve dok su diskretni i ne vrijeđaju javni red ili moral”.

Katar je prošle godine okončao pauzu od dva desetljeća u primjeni smrtne kazne, usmrtivši nepalskog radnika migranta, objavljeno je u izvješću Amnesty Internationala.

Kršila su se prava radnika tijekom izgradnje stadiona, ali i drugih stranih radnika.

Tko će se zauzeti za žene, obitelji, kršćane ili diskriminirane radnike u ovoj zemlji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.