Novi sportski direktor Hajduka: Ovo je veliki izazov

Split, 19.09.2024. - Hajduk prestavio novog sportskog direktora Françoisa Vitalija. foto HINA/ Mario Strmotić/ MS

HNK Hajduk Split na konferenciji za medije predstavio je novog sportskog direktora Françoisa Vitalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj 48-godišnji Francuz iza sebe ima preko 20 godina iskustva u nogometu obavljajući različite funkcije u sportskim segmentima francuskog Lillea, belgijskih Royal Mouscron-Péruwelza i Cercle Bruggea te francuskog Troyesa.

 

Vitali je došao na mjesto sportskog direktora nakon što je smijenjen Nikola Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrodošlicu u klub zaželio mu je predsjednik kluba Ivan Bilić koji je otkrio da je s Vitalijem potpisan trogodišnji ugovor.

– Jedna stvar koja je bila bitna meni, kad smo mu prezentirali konture strategije, mi smo predstavili ideje o razvijanju mladih igrača. Tad mi jako svidjelo kako je odgovorio na to pitanje. Rekao je da postoje dvije stvari, postoji ili razvojna platforma ili nogometni klub. Nogometni klub postoji da osvaja bodove, a razvojna platforma da bi razvijala igrače i zarađivala. Mi smo nogometni klub i uvijek će biti prioritet pobjeđivati, a s njegovim iskustvom ćemo pokušati unutar Akademije napraviti kvalitetniju tranziciju mladih igrača, rekao je Bilić.

Kod strategije kluba bitne su tri stvari, a to su – pobjeđivati, razvijati se i biti samoodrživ u svim komponentama kluba, rekao je Bilić. U skladu s financijskim mogućnostima, tijekom zimskog prijelaznog roka, Hajduk želi dovesti nekoliko kvalitetnih pojačanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vitali se zahvalio Upravi i predsjedniku na prilici.

– Čast mi je raditi u ovakvom klubu, ovo je veliki izazov u novoj državi. Hrvatska je veoma važna država za nogomet, a Hajduk je klub s važnom poviješću i fantastičnim navijačima. Cilj mi je podijeliti iskustvo, ali i uz suradnike još napredovati. Cilj je stvoriti pobjednički kolektiv. Moja je vizija u skladu s onim što je predsjednik rekao, rekao je Vitali.

Bilić je rekao je razgovarao s trenerom Gennarom Gattusom te mu prenio podršku, važan mu je mir u momčadi.

– Razgovor je bio dobar, svatko treba raditi svoj posao, to je i on rekao, ustvrdio je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilić je pojasnio zašto je predstavio Vitalija kao direktora sportskih operacija, a ne sportskog direktora.

– Naziv ‘direktor nogometnih operacija’ je čisto zato što titula sportski direktor treba UEFA Pro licencu, a on ima UEFA B licencu. U Hrvatskoj sportski direktor može biti samo onaj koji ima PRO licencu, rekao je Bilić.

Vitali je govorio o svojem prijašnjem iskustvu, radio je i u “filijalama”, a sad će trebati tražiti “filijale” te o razvoju mladih igrača.

– Imao sam priliku raditi u Lilleu, koji je osvojio naslov prvaka. Otkrili smo i problem s mladim igračima. Ponekad nije lako treneru, koji stalno mora pobjeđivati, ali razvijati i mlade igrače. Zbog toga smo se odlučili dogovoriti suradnju s Caenom, koji je bio u četvrtoj ligi. Razumijem tu strategiju. Filijala je ključna za klub, ali je jako kompleksna. Caen je bio filijala, ali je želio biti samostalni klub jer je imao svoju povijest, rekao je Vitali.

Kazao je Vitali da je imao sastanak s trenerom nakon što je stigao te da mu je čast raditi Gattusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Želim mu pomoći da ostvari što bolje rezultate sa svojim iskustvom. Čuo sam puno dobrih stvari o njemu. Protiv Dinama sam vidio momčad s jakim karakterom i vjerujem da je on u tome pomogao, rekao je.

Prvo mu je cilj naučiti kako klub funkcionira, prva momčad je ključna, ali važna je i akademija, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.