Odvjetnik navijača: Postoji snimka ubojstva, ali lice ubojice nije vidljivo

epa10791755 Police vehicles transferring hooligans, who were arrested after violent clashes between AEK and Dinamo Zagreb supporters in Athens, arrive at a court in Athens, Greece, 09 August 2023. Ninety four individuals, mostly Croatian nationals who were arrested during clashes between Greek and Croatian football fans in Athens on 07 August, will be presented before a prosecuting magistrate, while DNA samples are collected from all in order to identify the murderer of a 29-year-old AEK fan, who died during the clashes. EPA/ALEXANDER BELTES

Odvjetnik Vasilis Nulezas koji brani trojicu Hrvata rekao je da ga čudi što je dio grčkih navijača pušten i prije odlaska na sud. Potvrdio je da postoji sigurnosna snimka sa stadiona koja prikazuje trenutak ubojstva, no lice ubojice nije vidljivo, jasno je samo da je riječ o visokom i vitkom mladiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U ovome trenutku je najvažnija sigurnost hrvatskih građana”

– Nije mi poznato stanje spisa, međutim po onome što vidim i što čitam iz medija, svakim danom se pojavljuju novi dokazi, pojavljuju se snimke videonadzora. Izašla je informacija da postoje još snimke nadzornih kamera sa stadiona AEK-a koje klub odbija izručiti policiji, što smatram skandaloznim, rekao je odvjetnik Mario Medak, pravni savjetnik članova obitelji uhićenih Bad Blue Boysa.

U hrvatskom zakonu, objasnio je, postoji kazneno djelo sprečavanja dokazivanja i za osobe koje to čine je propisana, po našem zakonu, kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina.

– Svima je u interesu da se rasvijetli ovaj slučaj, to je stvar grčkog pravosuđa. Roditelji i članovi obitelji hrvatskih državljana očekuju i mole hrvatske institucije (…) da učine sve u skladu s njihovim ustavnim i zakonskim ovlastima i da putem diplomatsko-konzularnog djelovanja učine sve kako bi se, prije svega, osigurala sigurnost hrvatskih državljana. To je o ovome trenutku najvažnije rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je među uhićenima mnogo mlađih punoljetnika u dobi 18-20 godina.

– Nekoliko naših državljana je ozlijeđeno, imaju ubodne rane od noža, na neke su ispaljivane signalne rakete, rekao je.

Priznali krivnju za sudjelovanje u tučnjavi, negiraju upletenost u ubojstvo

Posljednja skupina od 35 navijača stigla je na ispitivanje pred sud u Ateni. Znaju što ih čeka jer je u posljednja dva dana ispitano 67 Hrvata, 2 Grka i jedan Albanac protiv kojih su podignute optužnice te im je određen istražni zatvor. Priznali su krivnju za sudjelovanje u tučnjavi, ali negiraju upletenost u ubojstvo navijača AEK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka javnost s nestrpljenjem čeka rezultate analize DNK, a odvjetnik obitelji ubijenog rekao je da su dosad prikupljeni dokazi vrlo nejasni i da je iz njih nemoguće zaključiti tko je počinitelj.

Obitelj žrtve, poručuje, ne želi da netko bude pogrešno optužen niti da itko ima poseban tretman – žele samo pravdu za svog sina.

Kako prenose grčki mediji, navijačima se na teret stavljaju četiri kaznena djela: sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, ubojstvo iz nehaja, izazivanje eksplozija i posjedovanje eksplozivnog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se čeka rasplet situacije i ne otkrije tko je kriv za ubojstvo – navijači, njihovi roditelji i odvjetnici pozivaju hrvatske vlasti da reagiraju te optužuju Grčku za maltretiranje i kršenje prava uhićenih, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.