Olimpijski festival europske mladeži: Mladim hrvatskim rukometašima bronca, košarkaši osvojili četvrto mjesto

Foto: fah

Posljednjeg dana Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF) u mađarskom Gyoru hrvatska rukometna mlađekadetska reprezentacija je pobijedila Francusku 28-26 (14-14) osvojivši treće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku je to četvrto odličje na EYOF-u nakon srebra Maura Nemčanina na konju s hvataljkama, srebra plivačice Lorene Jerebić na 100 delfin, te bronce atletičara Erika Sluge na 400 metara.

Nažalost, košarkaši su u susretu za broncu izgubili od Finske 53-56, dok je ženska judo reprezentacija u ekipnom dijelu natjecanja poražena u borbi za broncu od Srbije 2-3.

Hrvatsku rukometnu vrstu su do slavlja vodili Fran Mileta sa šest pogodaka, te Duje Džaja, Ante Ivanković i Karpo Sirotić sa po četiri gola. Kod Francuza istaknuo se Baptiste Damatrin sa šest zgoditaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je prvo natjecanje ove reprezentacije i momci su pokazali da imaju karakter. Digli su se iz pepela nakon teškog poraza od Slovenije u polufinalu i osvojili medalju. Francuska je bila jedan od favorita za zlato, no mi smo bili bolji,” kazao je nakon slavlja trener Nikola Čupić,” dodavši: “Možemo reći da imamo budućnost i da su u najboljem svjetlu prikazali hrvatski rukomet.”

Jedan od boljih igrača u pobjedi protiv Francuske bio je vratar i kapetan ekipe Stipe Purić.

“Nakon poraza od Slovenije teško nam se bilo oporaviti, ali smo pokazali da smo pravi kada je bilo potrebno. Uspjeli smo okrenuti utakmicu na svoju stranu i pobijediti,” kazao je Purić koji je član PPD Zagreba. U susretu za zlato Njemačka je bila bolja od Slovenije 29-26.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, košarkaši nisu uspjeli doći do bronce. U dramatičnoj utakmici izgubili su od Finske 53-56. Finci su nas tako drugi put pobijedili na turniru nakon što su u skupini također, u neizvjesnoj završnici slavili 72-71.

Hrvatska je na startu posljednje četvrtine imala je osam razlike (45-37). Međutim, zaredale su pogreške i Finci su 2:20 minute do kraja izjednačili na 50-50, a minutu prije kraja i poveli 54-52. Nakon što smo smanjili na koš zaostatka, Finci bježe na 56-53 i našim mladim košarkašima je ostalo 10 sekundi za tricu i produžetak. Ali nisu uspjeli.

“To je nekakva realnost. Mislili smo da imamo kvalitetu da budemo među tri, ali jednostavno imali smo previše neraspoloženih igrača. Svojim glupostima smo vratili Fince u igru. Naš glavni cilj je europsko prvenstvo. Ovaj turnir smo maksimalno iskoristili uoči EP-a koje je uskoro u Crnoj Gori,” kazao je Damir Miljković, trener U-16 reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U našim redovima najefikasniji su bili Viktor Šarić s devet, te Sandro Rašić i Ivan Perasović sa po sedam koševa.

Bez odličja su ostale i judašice u ekipnom natjecanju. U susretu za broncu su izgubile od Srbije 2-3 i naši judaši su tako u Eyofu osvojili četiri ‘drvene medalje’.

Ekipno natjecanje se odvija u pet težinskih kategorija. Srbija je nastupila s tri djevojke i sve tri su upisale pobjede ipponom, dok su oba hrvatska boda osvojena bez borbe. Andrea Stojadinov je pobijedila Mateu Behin (-48kg), Marica Perišić je bila bolja od Lucije Glumac (-63 kg), dok je Anja Obradović slavila protiv Helene Vuković. Za nas su pobjede bez borbe upisale Lara Cvjetko i Matea Brletić. Hrvatske judašice su na putu do borbe za broncu pobijedile Njemačku, a izgubile od Rusije.

Posljednjeg dana natjecanja imali smo predstavnicu u finalu utrke na 1,500 metara. Klara Andrijašević je osvojila šesto mjesto s novim osobnim rekordom 4:31.30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.