Osamnaest izgubljenih godina: Sve manje hrvatskih klubova u regionalnoj košarkaškoj ligi? To je sjajna vijest!

Foto: fah

Besmislena košarkaška ABA liga počinje otprilike za mjesec i pol dana, Hrvatska će imati dva predstavnika, dakle, samo dva, što i nije loša vijest. Naime, ABA liga unazadila je hrvatsku košarku i od samog početka pa do današnjih dana hrvatska košarka je, uz povremene bljeskove koji su više iznimka nego pravilo, padala. Dovoljno je spomenuti gdje smo bili početkom 21. stoljeća, a gdje smo danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je hrvatska košarka dobila od regionalne lige? Ništa, ali je zato izgubila puno, izgubila je hrvatsko nacionalno prvenstvo koje je devedesetih bilo itekako zanimljivo, a hrvatski su klubovi redovito dobro igrali u europskim kupovima. Izgubilo se zanimanje za košarku u zemlji u kojoj je košarka bila nakon nogometa prvi nacionalni sport.

U ABA ligi će u novoj sezoni igrati od hrvatskih predstavnika Cibona i Zadar, koji je prošle sezone, koja je bila posebno turbulentna za regionalnu ligu i pokazala je sav njen besmisao, jedva osigurao ostanak i to tek razigravanjem sa skopskim MZT-om. Ni u novoj sezoni ne očekuju puno.  Inače, Zadar je svojedobno osvojio regionalnu ligu, danas se bori za ostanak u društvu u kojem mu ionako nije mjesto, kao što nije mjesto ni Ciboni, inače dvostrukom europskom prvaku.

Gdje su danas Split, gdje je Šibenik, nema Zagreba, ni Zrinjevca, koji se devedesetih rame uz rame borio za naslov prvaka Hrvatske s Cibonom, a u svojim je redovima imao i jednog Zdravka Radulovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska košarka prvi put u povijesti neće imati predstavnika u europskim natjecanjima, to je težak udarac i sramota za košarku u našoj zemlji, u kojoj se rodio jedan Dražen Petrović, koja je dala najveće velikane svjetske košarke.  Zar to nije dovoljan dokaz o besmislenosti regionalne lige i sudjelovanja hrvatskih klubova u njoj? Hrvatska neće imati predstavnika u europskim kupovima, ali će zato imati činovnike koji vode besmislenu ligu. I to je poanta, a očito i smisao, cijele priče.  Dobro plaćena kulisa bez sadržaja.

Hrvatska košarkaška reprezentacija također je osjetila ”blagodati” regionalizma, naime, naša reprezentacija propustit će još jedno veliko natjecanje, Svjetsko prvenstvo koje se uskoro igra u Kini, na kojem će sudjelovati čak 32 reprezentacije.  Zar je doista hrvatska košarka došla do točke na kojoj više nije ni među 30 reprezentacija svijeta? Prije 27 godina hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila je srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni, od naših bili su jači samo ”vanzemaljci”, prvi i jedini pravi američki dream team, predvođen Michaelom Jordanom. Danas gubimo i prije nego izađemo na parket.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.