Osijek na putu Lige prvaka: Mogu li Slavonci već u nedjelju na Poljudu iz utrke izbaciti Hajduk?

Foto: fah

Nogometaši Osijeka, nakon šokantnog ispadanja u polufinala Kupa od Rijeke, na najboljem su putu da na kraju sezone osvoje povijesno drugo mjesto u prvenstvu Hrvatske te na taj način prvi puta izbore kvalifikacije za Ligu prvaka. S obzirom na atmosferu u svlačionici, s obzirom na ulaganja u klub, s obzirom na igre i rezultate nakon povratka a poslije pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, Osijek je to zaslužio. Naime, Osijek je u naletu, od mogućih osamnaest bodova Osječani su osvojili čak četrnaest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjoj utakmici na stadionu Gradski vrt Osijek je u derbiju posve zasluženo osvojio tri boda te je s tim bodovima zapravo izravnog konkurenta eliminirao iz utrke za drugo mjesto, pobjedom protiv Rijeke Osijek je uzvratio za poraz u polufinalu Kupa, ali je ujedno stigao na samo bod od drugoplasirane Lokomotive koja ima najbolji raspored u posljednjih četiri utakmice prvenstva, ali na kraju ipak dolazi u Slavoniju. Mogao bi i trebao bi to biti derbi koji bi odlučivao o putniku u kvalifikacije za Ligu prvaka. Nema sumnje, ako će to tako doista i biti Gradski vrt bit će pun gotovo kao kada je igrala reprezentacija. Slavonija je, nakon svega, zaslužila takav spektakl.

No, prije toga Osijek mora na noge teško ranjenom Hajduku, koji je s tri poraza poslije povratka a nakon pauze uzrokovane pandemijom izgubio korak i teško će se vratiti, čak i ako na Poljudu pobjedi Osijek. Osijek je, s obzirom na trenutnu formu, ali i na kvalitetu same momčadi, odnosno individualnu kvalitetu igrača, čak i na Poljudu favorit. Naravno, Poljud je Poljud i Hajduk je često pred svojim navijačima znao odigrati iznad svojih trenutnih mogućnosti. Pobjedom na Poljudu nakon Rijeke Osječani bi izbacili iz utrke i Hajduk, ostali bi sami s Lokomotivom.  U tom bi slučaju odlučivale nijanse.

Nakon Poljuda za Osijek slijede naizgled lakši protivnici, iako je to relativno s obzirom na sve što se ove sezone, tijekom koje je najveću štetu Hajduku nanijela Gorica, događalo. Osijek je protiv Istre favorit, kao što je to i protiv Varaždina, koji pak igra također vrlo dobro i na Poljudu je skinuo skalp Tudorovom Hajduku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Osijek igra sjajno, pa čak i kad gubi, kao što je to bio slučaj na Rujevici protiv Rijeke u polufinalu Kupa, u najmanju je ruku ravnopravan protivnik, najveće i najugodnije iznenađenje prvenstva je Lokomotiva, koja je ove sezone napokon izgradila takav status u HNL-u da je nitko više neće, ili barem ne bi trebao, zvati filijalom i ove godine nedodirljivog Dinama.  Lokomotiva je izborila plasman u finale Kupa, a do kraja prvenstva i posljednjeg velikog derbija protiv Osijeka u slavonskoj metropoli Lokomotiva će dočekati već odavno otpisani zaprešićki Inter, koji se tijekom devedesetih borio za sam vrh hrvatskog nogometa i koji je na kraju krajeva prvi pobjednik hrvatskog Kupa. Nakon toga Lokosi odlaze u Koprivnicu kod Slavena, pa im dolazi u goste Gorica. Drugim riječima, Lokomotiva ima raspored koji im daje nadu da će svoju sudbinu morati rješavati u Osijeku, a još k tome imaju i bod prednosti, koji može biti odlučujući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.