Osječki državni odvjetnik o Mamićevim objavama: ‘Prof. Mandić je sam želio ostaviti nam imovinu’

Foto: fah, Thinkstock, montaža narod.hr

Županijski državni odvjetnik Davor Petričević iz Osijeka reagirao je na prozivke i optužbe koje protiv njega posljednjih dana iznosi Zdravko Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje donosimo u cijelosti: “U cilju zaštite ljudskog i profesionalnog integriteta mene i moje supruge te istinitog izvještavanja javnosti, a s obzirom na neistinite i nepotpune navode Zdravka Mamića koje objavljuje na svojem profilu jedne društvene mreže, navodim sljedeće činjenice: Moja obitelj je bila u dugogodišnjim bliskim odnosima s obitelji pokojnog prof. Ante Mandića. Naime, njega i njegovu pokojnu suprugu dr. Zdenku Mandić, moja supruga i ja poznajemo od rane mladosti, budući da su oni imali intenzivan prijateljski odnos s roditeljima moje supruge (bili su najbolji kućni prijatelji). Poseban odnos s obitelji Mandić uspostavili smo 1990. godine, nakon smrti njihovog sina jedinca. Nakon rođenja mog sina 1992. godine, na zamolbu obitelji Mandić, gospođa Zdenka Mandić postala je krsna kuma mom sinu. Od tada pa nadalje Zdenka i Ante Mandić postaju nerazdvojni dio moje obitelji te o zajedničkim kontaktima i druženjima postoji niz dokumenata i personalnih dokaza. Svih tih godina postojao je uzajamni odnos poštivanja, a supruga i ja nastojali smo im biti oslonac i na pomoć, jednako kao vlastitim roditeljima te im olakšati i ispuniti svakodnevni život, brinuti kako o zdravstvenim, tako i o drugim životnim potrebama i problemima. O svemu tome postoji niz fotografija obilježenih događanja i uspomena, videozapisa, a iz kojih je vidljiv naš odnos uzajamnog poštovanja i ljubavi.

Ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopljen je na inicijativu prof. Ante Mandića i odraz je isključivo njegove odluke i volje da supruzi i meni želi ostaviti svu pokretnu i nepokretnu imovinu. U kolovozu 2013. godine, dok smo supruga i ja bili na godišnjem odmoru, telefonom je nazvao moju suprugu i pozvao nas da se nađemo jer nam želi nešto priopćiti. Po povratku s godišnjeg odmora našli smo se s njim i on nam je izrazio namjeru da želi supruzi i meni ostaviti imovinu. Supruga, djeca i ja smo se konzultirali i prihvatili njegov prijedlog, a nakon poziva odvjetnika gospodina Mandića i potpisali s njim Ugovor o doživotnom uzdržavanju. Posebno napominjem da supruga radi kao liječnica u KBC Osijek, a sve radnje koje je poduzimala po pitanju brige zdravlja pokojnog prof. Ante Mandića bila su jedino i isključivo u funkciji adekvatne osnovne zdravstvene pomoći, a što je činila kako godinama prije zaključivanja Ugovora o doživotnom uzdržavanju tako i nakon toga. Cjelovita medicinska dokumentacija o bolesti, tijeku liječenja i uzroku smrti pokojnog prof. Ante Mandića postoji u KBC-u Osijek.

U odnosu na navode u vezi obračunavanja i plaćanja porezne obveze ističem da iznos naveden u Ugovoru uopće nije mjerodavan za određivanje porezne obveze od strane Porezne uprave, pa je tako Porezna uprava po svojim kriterijima rješenjima za obje nekretnine i po suvlasničkim dijelovima odredila visinu poreza na promet nekretninama. Nakon što je porezna uprava procijenila vrijednost nekretnina, supruga i ja smo platili porez sukladno poreznim propisima. Slijedom navedenoga, smatram da moje postupanje, kao i postupanje moje supruge nije bilo u suprotnosti s pozitivnim propisima, moralom i Etičkim kodeksom državnog odvjetništva te da ni profesionalno niti ljudski ni na koji način nismo zloupotrijebili svoje položaje ili profesiju. Napominjem da sam se o ugovoru detaljno očitovao DORH-u.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.