Otkrivena spomen ploča na mjestu prvog treninga Dinama, tadašnjeg Građanskog

Zagreb, 14.05.2021 - Svečano otkrivena spomen ploče na mjestu na kojem je 1911. održano prvo okupljanje igrača i prva trening-utakmica u povijesti Građanskog nogometnog kluba Dinamo. Na fotografiji Mirko Barišić, Damir Krznar, Mislav Oršić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Dinamo danas održao svečano otkrivanje spomen ploče na mjestu na kojem je 14. svibnja 1911. godine održano prvo okupljanje igrača i prva trening-utakmica u povijesti tadašnjeg Građanskog, današnjeg Dinama, kao dio obilježavanja 110. obljetnice osnutka kluba, 26. travnja 1911. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrivanje spomen ploče održano je u dvorištu Osnovne škole Jabukovac. Događaju su prisustvovali predsjednik GNK Dinamo Mirko Barišić, predsjednica uprave Vlatka Peras i članovi uprave Amra Peternel i Krešimir Antolić, sportski direktor i glavni trener Dinama Damir Krznar, nogometaš Mislav Oršić i voditelj Dinamove omadinske škole Željko Kopić.

GNK Dinamo osnovan je 26. travnja 1911. godine u Budejovičkoj restauraciji na uglu Bogovićeve i Cvjetnog trga. Točno 18 dana kasnije, 14. svibnja, nakon što su zgotovljene sve administrativne formalnosti vezane uz ustroj novoosnovanoga kluba, održano je i prvo okupljanje igrača. Lokacija je bila upravo ovdje, na prostoru na kojem se danas nalazi Osnovna škola Jabukovac-Zagreb. Riječ je o prvom okupljanju igrača, a ujedno i prvoj trening-utakmici u povijesti kluba.

Trening je poslužio kao selekcija igrača za prvu momčad. Pojavilo se više od 30 igrača, a aktivnosti su trajale sve dok se nije spustila večer. Događaj je nadgledao tadašnji prvi predsjednik kluba, Andrija Mutafelija, u društvu Upravnog odbora. Nominalno prva momčad na treningu je svladala pričuvnu s 10-1. Povodom prvog treninga naručene su nove lopte i dresovi s okomitim žuto-crvenim prugama, a Dinamo je nedavno predstavio i repliku tog dresa koja je izazvala veliko zanimanje javnosti i navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Čast mi je pozdraviti vas povodom 110. obljetnice našeg kluba koju smo proslavili 26. travnja. Slavimo danas i taj prvi sportski radni dan kad se počelo s vježbanjem i treningom 14. svibnja 1911. godine. Građanski je klub svih staleža, za razliku od klubova kao što je bio HAŠK koji se oslanjao na akademsku zajednicu ili Concordia koja je bila klub srednjoškolske omladine. Na prvom treningu ovdje na ovom mjestu bilo je preko 30 igrača i velik broj gledatelja. Među igračima je bilo svih uzrasta, čak i poprilično starih za nogomet, pa je osnovan i klub veterana. Na godišnjicu i datum osnivanja Građanskog Dinamo je postavio ploču na zgradi na uglu Bogovićeve ulice i Cvjetnog trga. Jako smo sretni što ćemo danas ovdje postaviti ploču koja će nas podsjećati na dan prvog treninga, rekao je predsjednik Dinama Mirko Barišić.

U nogometnu povijest se potom vratio Zorislav Srebrić:

– Za nogometnu igru moramo našim prethodnicima dati veliko priznanje na viziji koju su imali kad je jedna relativno okrugla lopta oko 1880. godine došla na područje naše drage domovine. Početkom 20. stoljeća osnovani su prvi klubovi u Hrvatskoj, odigrane su prve utakmice, osnovani naši nogometni giganti, ali su osnovani klubovi i u nekoliko manjih mjesta. Svi su pokazali sportsku i društvenu važnost i ulogu sporta u daljnjim razvojima. Čestitajući današnjim generacijama na održavanju vrhunskih rezultata Dinama, i sve te zajedničke generacije, ispisale su povijest kluba i nogometa. Svi mi zajedno, bivše, sadašnje i buduće generacije, imaju pravo i obavezu nastaviti s aktivnostima, unaprjeđujući rad u klubovima, a zatim i na razini saveza da bi stvorili nove vrijednosti koje će biti zapisane u sportskoj i društvenoj povijesti naše lijepe domovine, rekao je Srebrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.