Budimir (TIH): U Hrvatskoj su strane političke zaklade registrirane kao strane udruge

Davorka Budimir TIH
Foto: narod.hr

U završnici kampanje za gradonačelnika Zagreba Domovinski pokret je objavio kako je podigao kaznenu prijavu protiv kandidata Možemo Tomislava Tomaševića zato jer imaju dokaze kako ga je protuzakonito financirala zaklada njemačke političke stranke Die Linke. Povodom toga razgovarali smo s dr. sc. Davorkom Budimir, predsjednicom Transparency Internationala Hrvatska kojoj je jedno od glavnih područja zanimanja antikorupcija i sprječavanje sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: U četvrtak je saborski zastupnik Stipo Mlinarić podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv stranaka Zagreb je naš! i Možemo! kao i protiv kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića zbog postojanja sumnje da su počinili prekršaje nedopuštenog financiranja političkih stranaka i kandidata.

Dr. sc. Budimir: Ukoliko postoji sumnja na bilo kakvu nepravilnost građanska je dužnost prijaviti, kao što je i obveza tijela javne vlasti da postupaju po prijavi. Da li je prijava opravdana ili nije ne može odlučiti niti javnost, niti stranke u postupku – to je posao tijela koje je primilo prijavu.

Onoga trenutka kada se odlučite za politički angažman i javno djelovanje morate biti spremni pojedinačno odgovarati za sve što ste i kako do tada radili u prethodnoj profesionalnoj karijeri. Bez obzira da li ste radili u realnom, javnom ili civilnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financiranje stranaka i političkog djelovanja mora biti predmet sustavne kontinuirane kontrole financijskih institucija. Svaka eventualna nepravilnost mora biti unaprijed onemogućena kako se ne bi stvarao dojam u javnosti da se radi o dnevno političkim obračunima političkih konkurenata. To pravilo mora vrijediti jednako za sve pravne subjekte – profitne i neprofitne.

Činjenica je da su udruge, zaklade kao i političke stranke registrirane kao neprofitne organizacije, te da je kontrola financiranja različita. Redoviti nadzor financiranje političkih stranaka i promidžbenih aktivnosti u nadležnosti je Državnog izbornog povjerenstva kao preventivnog antikorupcijskog tijela, a koje je ujedno i tijelo nadležno za kontrolu izbornog procesa na svim razinama. Financijsku kontrolu vrši i Državna revizija u okviru svojih nadležnosti ono ima dobru dijagnostiku, ali je ograničeno zbog nedostatka alata koji bi onemogućavao ponavljanje istih nepravilnosti.

Financijske pokazatelje udruga i političkih stranaka možete provjeritu u Registru neprofitnih organizacija (https://banovac.mfin.hr/rnoprt/) pri Ministarstvu financija s podacima od 2013. godine do danas. Godišnji financijski izvještaji i pokazatelji udruga su dostupni, a za političke stranke nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo da treba bolje regulirati transparentnost financiranja političkih stranaka, kamapnja i promidžbe, već je potrebno onemogućiti netransparentnost i u neprofitnom sektoru. Npr. strane političke zaklade su registrirane kao strane udruge u Republici Hrvatskoj, a značajna sredstva pribavljaju od svojih matičnih središnjica.

( pogledati https://transparency.hr/hr/novost/strane-politicke-zaklade-u-hrvatskoj-su-registrirane-kao-strane-udruge-500)

Narod.hr: Transparency International Hrvatska ovom se problematikom bavi od 2003. godine kada je objavljena brošura „Novac u politici: prijedlozi za uređenje pravila o’financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja“.Zašto je problematično financiranje stranaka iz inozemstva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Budimir: Novac u politici mora biti transparentan i javan. U proteklih dvadeset godina mnogo toga se promijenilo, ali je način financiranja političkih stranaka i politike općenito ostao još uvijek daleko od transparentnosti koja se primjenjuje u realnom sektoru. Dok se sustavna kontrola poslovanja provodi od fiskalizacije do raznih izvješća realnog sektora takve transparentnosti nema u financijskom poslovanju političkih stranaka, kampanja i izborne promidžbe. Parlamentrarne političke stranke više od 75% prihoda ostvaruju iz državnog proračuna i javnog novca, od članarina i članskih doprinosa prikupe 8%, a kroz donacije građana i tvrtki još 8% svojih prihoda.

>14 činjenica o Tomaševićevoj udruzi Institut za političku ekologiju koju je Hasanbegović spomenuo

Problematično je svako financiranje ako izvori novca nisu poznati, bez obzira da li je taj izvor strani ili domaći. Financijska podrška nije besplatna i ona vrlo često traži i provođenje određenih aktivnosti ili propagiranje ideja financijera. Tako je u svemu pa i u politici. I korištenje sredstava iz europskih fondova je ciljano i usmjereno na jačanje određenih politika ili podizanja kapaciteta pojedinih područja ili gospodarskih grana.

Narod.hr: Postoje li i koje su posljedice za prekršaje nedopuštenog financiranja političkih stranaka i kandidata? Narušavaju li ova nova saznanja odnos transparentnosti i povjerenja između predstavnika i predstavljenih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Budimir: Kazne koje izriče Državno izborno povjerenstvo su administrativne (potpuni ili djelomični gubitak naknade izborne promidžbe), dok se za prekršajne kazne prijave prosljeđuju Državnom odvjetništvu. Bez transparentnosti nema povjerenja, a bez povjerenja nema transparentnosti. Radi se o jednom uzajamnom odnosu koji ne smije biti podanički, već uključiv i otvoren. Političari su ti koji moraju biti primjer pozitivnih društvenih vrijednosti poštenja i odgovornosti – to je cilj prema kojem moramo ići.

Narod.hr: Što očekujete od nedjeljnih lokalnih izbora?

Dr. sc. Budimir: Očekujem da će građani iskoristiti snagu svog jednog glasa koji je snažan, važan i potreban. Samo izlaskom na birališta svatko od nas postaje sudionik izbornog procesa birajući onu opciju kojoj vjeruje da može učiniti život u Hrvatskoj boljim i poštenijim za svakog građana. Izlazak na birališta je najbolja anketa i poruka. Više nas treba brinuti ponedjeljak i naredno razdoblje u kojem izborni pobjednici moraju pokazati odlučnost, snagu i odgovornost kako bi iskoristiti ukupne potencijale društva koje je i onako premalo za bilo kave podjele. Samo tako će istinski pobjednici lokalnih izbora biti svi građani, a ne one koji su izabrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.