Fifi fašist Paolo di Canio nije bio zanimljiv, Šimunić ispao pokusni kunić

Hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić koji je kažnjen s deset utakmice zabrana igranja za reprezentaciju, ali i zabranom dolaska na brazilske stadione tijekom skorašnje svjetske smotre, a koji se opet nada povoljnom ishodu svoje žalbe na Sportskom arbitražnom sudu u Lozani – očito je svojevrsni pokusni kunić Disciplinske komisije Fife, krovne svjetske nogometne organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, zbog povika s publikom “Za dom” prema Šimuniću nastupila je prava haranga koja je na kraju završena s drastičnom kaznom, kakvu nogometni svijet uistinu ne pamti.

Iako Šimunićev odvjetnik, Davor Prtenjača iskazuje optimizam glede Šimunićevog slučaja, nadajući se da bi Sportski arbitražni sud mogao ići na ruku njegovom klijentu, te je ovih dana i uputio žalbu u Lausannei (rok je bio do 9. travnja), vremena je sve manje.

Prtenjača se stoga nada da bi Sportski arbitražni sud mogao prolongirati konačnu presudu, a pritom dozvoliti Šimuniću i nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Mnogi su zaključili kako ipak neke šanse za to uistinu postoje jer je izbornik Niko Kovač hitno poslao Šimunića na Kineziološki fakultet u Zagrebu kako bi obavio testiranja. Što su učinili svi hrvatski potencijalni kandidati za odlazak s reprezentacijom u Brazil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Oko Uskrsa znat ćemo hoće li Šimunić u Brazil. Vjerujem da će biti tako, stopostotno sam siguran da ćemo na kraju dobiti spor, rekao je hrvatskim medijima Prtenjača. I dodao:

– Naravno da je glavno da Josip igra u Brazilu, ali važna je i konačna presuda. Želimo postići da nikad više HNS ili naše klubove Fifa i Uefa neće moći kazniti zbog povika ‘Za dom’.

Nikad jedan nogometaš u povijesti Fife nije kažnjen tako grubo kao Šimunić. Iako je u povijesti nogometa bilo deklarirano jasnih fašističkih pokliča i simbola, poput poteza talijanskog nogometaša Paola di Cania. On je i sam priznao da je pozdravljao takvim pozdravom, a u mikrofon novinarima glasno je uskliknuo;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nisam rasist, ja sam fašist!

Dakle, Paolo di Canio pozdravio je navijače rimskog kluba Lazio za koji je godinama nastupio ispruženom desnom rukom, baš poput Mussolinija na vojnim paradama. Bilo je to u prosincu 2005. godine nakon utakmice Lazio – Livorno.

Židovska zajednica u Italiji digla je velike prosvjede, a Talijanski nogometni savez kaznio je Paola di Cania – s jednom utakmicom neigranja i 10 tisuća eura kazne. Niti Uefa, niti Fifa nisu reagirali. Smiješno. Posebno ako se usporedi s kaznom kakva je zapala Šimunića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paolo di Canio pritom uopće nije poricao da je pozdravljao navijače fašističkim pozdravom. Podsjećamo, u svom obraćanju javnosti Šimunić je izričito tvrdio da njegov pozdrav nije bio ni fašistički, niti usmjeren mržnjom protiv ikoga.

– Meni je dom simbol ljubavi i domovine, zajedništva, govorio je Šimunić.

Di Canio je, pak, tvrdio:

– Pozdravio sam svoje ljude na način koji je za mene simbol pripadnosti skupini koja cijeni prave vrijednosti. Ponosan sam na takve ljude i nastavit ću ih pozdravljati na taj način. Nisam rasist, ja sam fašist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu nisu prestajale fašističke aktivnosti dotičnog nogometaša. Paolo di Canio pojavio se i na ukopu talijanskog neofašiste Paola Signorellija. Inače, Signorelli je bio talijanski fašistički terorist koji je bio optužen kao sudionik postavljanja bombe na bolonjskom kolodvoru. U tom napadu je smrtno stradalo 85 ljudi, a Signorelli je zbog sudjelovanja u tom terorističkom aktu bio osuđen na osam godina robije.

Upravo je nevjerojatno kako tada Fifa nije reagirala. Kod kažnjavanja Šimunića takve “zabune” nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.