Pletikosa podržava Šimića: ‘Igrači nisu glupi, ali ne mogu oni tražiti smjenu šefa HNS-a’

Foto: fah

Stipe Pletikosa svoju je nogometnu mirovinu osmislio i ispunio obavezama.
Uz studij na splitskom Kineziološkom fakultetu, pohađa i nogometnu Akademiju, stručni je komentator na državnoj televiziji, a ima i obitelj s čak četvero male djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je u razgovoru za 24sata poteze novog izbornika.

” Čini mi se da je jako čvrsto na zemlji, da zna što hoće, da ima nogometnu ideju i koliko vidim i čujem, igrači da ga slijede. Jako me veseli optimizam koji izbornik širi i povjerenje koje u njega imaju igrači. Uvijek sam govorio da nije važno je li izbornik naredio da se igrači dižu na doručak u 7:30 ili ih je pustio da spavaju do podne. Jedino što je važno je autoritet znanja, pravi, metodičan i organiziran trening, na kojem igrači osjete da napreduju i kao pojedinci i kao grupa. Tu sve počinje i završava. Pravi izbornik mora znati kako u par dana i treninga prenijeti svoje ideje igračima koji igraju u najvećim svjetskim klubovima. A to tko se kad diže, kakvu frizuru ima…, to je nebitno”, rekao je.

A što misli gdje je do sada bio problem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U tome što nismo imali kontinuitet struke. U mandatu aktualnog predsjednika HNS-a Davora Šukera smijenjena su četiri izbornika, i normalno je da su igrači zbunjeni, da ne znaju što se događa… Naravno, i u lošoj atmosferi oko reprezentacije. Jako dobro poznajem igrače, po izrazima njihovih lica i govoru tijela vidi se da su od dolaska novog izbornika bili fokusirani na utakmice. A kad su takvi, mogu se nositi sa svim protivnicima”, kaže Pletikosa.

Usmjerio se i na situaciju u Hrvatskom nogometnom savezu, pa na pitanje zašto igrači ne istupe.

” Teško je otvarati frontove i gubiti energiju na stvari koje ne možeš promijeniti. Budimo realni, svi igrači znaju što se događa, tko sve vodi, i gdje su problemi. Nitko od njih nije glup, na kavi će vam svi ponoviti isto. Ali nije to tako laka situacija kako izvana izgleda. Ja sam tip koji stvari pokušava riješiti mirno, ne buntom i populističkim izjavama, kakvih kod nas ne manjka u svim sferama. Pa koliko smo puta recimo Srna i ja dok smo bili kapetani tražili da se odigra koja utakmica u Splitu, jer smo osjetili da se zahlađuju odnosi, da navijači s pravom negoduju… I ostali reprezentativci su isto željeli da se igra u toj posebnoj atmosferi na Poljudu, na koncu, na našem najboljem stadionu. Ali kad vidiš da to ne prolazi ma što ti govorio i radio, što dalje možeš? Nije bilo realno da netko od igrača istupi i traži promjene izbornika, predsjednika Saveza…”, smatra Pletikosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“HNS je svijet za sebe, zatvoren i nepristupačan. Osnutkom svoje televizije još su se dodatno izolirali i taj prefiks ‘hrvatski’ više im ne stoji. Hrvatski nogometni savez bi morao biti Savez svih ljudi u Hrvatskoj, ne samo u službi pojedinaca, i po meni je došlo vrijeme za kadrovske promjene”, opisuje Pletikosa.

“Podržavam kandidaturu Darija Šimića, on iza sebe ima karijeru, odnose u Uefi i Fifi, poslovnu karijeru, čist obraz i legitimitet kroz rad sindikata. Dok se sve u nogometu zadnjih godina srozava, on je kroz stvarni volonterski rad s Marijom Jurićem sindikat podigao iz nule. Naravno, i zbog toga što apsolutno mislim da je vrijeme za promjene. Nisam tip koji će se uokolo razbacivati populističkim izjavama, već sam više za djelovanje na pravi, legitiman način. Uopće ne želim govoriti o vladajućoj garnituri HNS-a, jer je sve o tome već odavno napisano i izraženo navijačkim nezadovoljstvom, već o planu i programu koji će Dario, te mi koji smo s njim, ponuditi. Mislim da je sazrelo vrijeme da svi koji žele dobro našem nogometu počnu komunicirati na takav način, da počnemo davati nogometu, a ne samo od njega uzimati”, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.