Počeo Festival šaha Garija Kasparova u Selcu

Foto: fah

U Hotelu Katarina u Selcu u utorak navečer počeo je i trajat će do nedjelje, 27. kolovoza, Festival šaha u organizaciji Zaklade Adriatic Garija Kasparova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav događaj prvi put se organizira u Crikvenici i u Hrvatskoj a prethodit će otvaranju Međunarodne šahovske akademije i Međunarodnog ICS kampa u sklopu kojega će biti održana i radionica za šahovske početnike poznata pod nazivom “Šah u školu”.

Tu je školu potaknuo i u nas te već i afirmirao u svijetu bivši šahovski svjetski prvak Gari Kasparov, koji u Crikvenicu dolazi u subotu kada će odigrati simultanku na otvorenom, u nedavno preuređenoj Preradovićevoj ulici u središtu grada.

“Prvog dana, u utorak, rad šahovskog kampa otvorilo je 35-ero mladih naprednih šahista uglavnom osnovnoškolskog uzrasta, i to iz Hrvatske ali i iz nekoliko europskih zemalja, a očekuje se još 150 sudionika, te još pedesetak ostalih od kojih mnogi dolaze nenajavljeni, privučeni imenom Garija Kasparova”, rekao je Zlatko Klarić, šahovski velemajstor koji u ovom primjeru zastupa Kasparovljevu Zakladu Adriatic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je popularizacija šaha, ali i Hrvatske. Šah prema znanstvenim spoznajama pozitivno djeluje na razvoj i formiranje mladih. Kamp vode iskusni šahovski pedagozi, a pozvani su i svi kadetski prvaci Hrvatske. U sklopu Festivala šaha bit će odigrana tri turnira prema ubrzanom tempu, i to u Hotelu Katarina i u Hotelu Kaštel u Crikvenici. U Hotelu Kaštel bit će održan najveći ovogodišnji brzopotezni turni u Hrvatskoj za sve uzraste na kojem se očekuje 150 natjecatelja. Nastup su već najavili vodeći hrvatski i slovenski velemajstori, potvrđuje Zlatko Klarić.

U subotu se očekuje i potpisivanje izjave o daljnjoj suradnji Zaklade Adriatic Garija Kasparova i Grada Crikvenice. Izjavu će potpisati Gari Kasparov i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, koji je također šahist, i to u rangu međunarodnog majstora FIDE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.