Počinje SP: Ne smije biti opuštanja kod naših, a cilj moraju biti Olimpijske igre

Foto: snimka zaslona

Od danas pa do 29. siječnja u Poljskoj i Švedskoj održava se ovogodišnje Svjetsko rukometno prvenstvo koje ćemo pratiti samo na Hrvatskom radiju i to uz komentatora Marka Šivaka, koji je danas gostovao u Dobro jutro, Hrvatska gdje je najavio što čeka Hrvatsku u idućim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstvo se igra u dvije zemlje, ali mi smo vezani samo uz Švedsku, a imamo i dobre uspomene od tamo:

– Što se Hrvatske tiče, njezin put na ovom SP-u je vezan je isključivo za Švedsku, kreće se iz Joenkoeping, a onda kada se prođe prva skupina, u što uopće ne sumnjamo s obzirom na suparnike i renome hrvatske reprezentacije, onda selimo na jug u Malmö, pa onda ako prođemo dalje, iz četvrtfinala i polufinala u Stockholm, ponovno bi se trebalo igrati na nogometnom stadionu, koji će biti prenamijenjen u rukometnu dvoranu. Pamtimo ga po dobrome jer smo tamo 2020 godine osvojili zadnju rukometnu medalju kada smo igrali finale Eura, osvojili smo srebro.

Otvaramo s Egiptom, a dalje idu tri od četiri ekipe u skupini, a onda se križamo s braniteljem naslova:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Prvo Egipat, pa nam onda ide SAD i Maroko. Egipat možemo reći da dosta dobro znamo, većinu tih igrača koji su nositelji igre. S druge strane, SAD i Maroko su nam velike nepoznanice, a vidjet ćemo kako će oni odmjeriti snage u prvom kolu. Siguran sam da je naša skauting služba odradila dobro posao, a ono što je malo čudno, tri ekipe idu dalje, a to znači da će baš ona najlošija ići kući. Međutim, nije nevažno kako ćemo odigrati sve utakmice u prvom krugu, jer se prenose bodovi za drugi krug. Tamo će vjerojatno otpasti Bahrein ili Belgija. Dalje bi trebali proći Tunis i branitelj naslova Danska. To su nekako suparnici s kojim ćemo se boriti za mjesto u četvrtfinalu.

Treba nam što bolji rezultat zbog Olimpijskih igara u Parizu iduće godine:

– Ovo prvenstvo je jako važno jer je ono kvalifikacijsko za Olimpijske igre, treba biti u četvrtfinalu, treba biti među prvih sedam ili ako među njima bude Francuska koja je domaćin Igara, onda se sve to pomiče za jedno mjesto, pa će prvih osam voditi tamo. Svjetski prvak ide izravno, ali možemo se nadati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekujemo veći broj navijača ako prođemo prvu fazu natjecanja:

– To je uvijek teško reći, ovaj prvi krug ne nudi atraktivne suparnike, ali kako će priča ići dalje, onda će se aktivirati oni koji obično idu na ova velika natjecanja. Znamo da imamo dosta veliku zajednicu Hrvata u Skandinaviji i mislim da će oni sigurno biti uz naše. Vjerujem i da će sa sjevera Njemačke doći i jedan dio, blizu je i Malmö. Prema izjavama naših igrača i kapetana Duvnjaka, znamo koliko im znači podrška s tribina.

Još jednom naglasak ide na prvu utakmicu, ona je ključ svega:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nadamo se da to prvenstvo možemo otvoriti pobjedom, rekli su svi da ćemo ići utakmicu po utakmici. Kada se dogodi prva pobjeda, onda na papiru idu dosta lakši protivnici, opuštanja ne smije biti, niti podcjenjivanja. Vjerujem da možemo prenijeti sve bodove, protiv Egipta moramo biti pravi i pokazati da smo favoriti za prvo mjesto. Maroko je igrao fanatično u Kataru, ali nadam se da to sada neće biti priča u rukometu. Nikad nisu osvojili Afričko prvenstvo, ali nije ni Hrvatska Euro.

Nemamo dosta igrača, ali tu su neki mladi i oni mogu biti iznenađenje:

– Nismo sada u top formi, imamo dosta izostanaka zbog ozljeda, prije SP-a se znalo tko od igrača neće moći. Otpali su Mamić, vratar Pešić, Mandić… Dosta je tu igrača koji ne mogu konkurirati, ali tanki smo na krilima, tu su nam igrači koji nemaju iskustva s velikih natjecanja, to je uvijek nezgodno na turnirskom natjecanju. Horvat ih treba dozirati, pa da kroz utakmice dižu formu, dignu si samopouzdanje. Vidjeli smo mladog Paola Kraljevića koji stasa kroz PPD Zagreb, možemo reći da imamo dobre škole i nadamo se da će ih iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.