Pod zaštitom Gospe Sinjske: ‘Hajdukovci bude svijest humanosti i domoljublja’

gospe sinjske

Misnim slavljem u kapeli Poljudskog stadiona, NK Hajduk proslavio je svoju 113. obljetnicu osnutka u utorak 13. veljače. U prisustvu brojnih članova uprave, veterana, nogometaša na čelu s predsjednikom Lukšom Jakobušićem misu je predslavio sinjski gvardijan fra Marinko Vukman. Vodstvu kluba darovao je sliku Gospe Sinjske koja će resiti Hajdukovu novu kapelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Hajduk slavi 113. rođendan

Upućujući čestitke na kontinuiranom radu i izgradnji zajedništva gvardijan o. Vukman je između ostaloga kazao:

„S nama su danas srcem i dušom, u molitvi i mislima brojni prijatelji, djelatnici kluba, uprava, treneri, igrači i navijači kluba duge i bogate tradicije koji je osnovan na današnji dan odobrenjem tadašnjeg Carskog namjesništva u Zadru, a na inicijativu četvorice Splićana, trojice studenata u Pragu, u pivnici u Fleku: Fabijana Kaliterne, Vladimira Šore, Ivana Šakića te profesora Josipa Barača koji je klubu dao ime Hajduk, ime koje do danas ponosno nosi. Koliko je samo snage i hrabrosti, vizije i junaštva prisutno u ovom imenu.“

Svijest humanosti i domoljublja

Nadalje je sinjski gvardijan kazao da su brojne generacije velikana utkale svoje nogometno umijeće, svoj polet i zanos, strast i ljubav prema svome Hajduku. Teško je to i nemoguće riječima opisati tu ljubav i igrača i navijača, ona se jednostavno živi. Neopisivo! Istodobno je istaknuo da je Hajduk bio nacionalni simbol, a i danas je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Budili su Hajdukovci i bude svijest humanosti i domoljublja. Prisjetimo se brojnih imena Hajduka, a i današnjih koji diljem svijeta progovaraju svojim domoljubljem i čovjekoljubljem“, kazao je o. Vukman. Podsjetio je da je Hajduk jedini klub uz Bayern München koji je primljen kod svetog pape Ivana Pavla II. To je bilo 1995. U privatnoj audijenciji i 2003. na općoj, na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Zanimljivo je da je svaka skupina prema protokolu mogla imati smo 25 članova. Ali naši su se snašli i k Papi se proguralo čak sedamdesetak predstavnika Bijelih.

„Hajduk je uvijek bio pozitivni dišpet, prkos moćnome, zaštita slabome i samo ime mu kaže da se bori za pravdu i pravičnost i to neustrašivo. Zbog toga je kroz povijest brojne motivirao da ne saginju glavu pred istinom i slobodom. U Domovinskom ratu, u brojnim nedaćama, u novije vrijeme od potresa, poplava, požara Hajdučko srce je uvijek kucalo i predvodilo ljubav prema svome narodu i svakom čovjeku, posebno onima najranjivijima“, istaknuo je sinjski gvardijan o. Vukman.

Slika Gospe Sinjske – poklon za Hajdukovu novu kapelu

Čestitajući upravi i vodstvu kluba o. Vukman u ime franjevaca iz Sinja darovao je sliku Gospe Sinjske koja će resiti Hajdukovu novu kapelu, a koja će uskoro biti posvećena. Istodobno podijelio je molitvenike i nabožne predmete koji su povezani s molitvom Gospi Sinjskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uprave NK Hajduka Lukša Jakobušić zahvalio se te istaknuo da će se Hajdukovi igrači, navijači i vodstvo kluba i dalje utjecati Gospi Sinjskoj. Naveo je da je ovogodišnji presedan služenja mise u Hajdukovoj kapeli, umjesto dosadašnjih slavlja u crkvi sv. Ante. To je molitva da se po zagovoru Gospe Sinjske dobije dodatnu vjeru zajedništva u ostvarivanju cilja. Parafrazirao je drugu strofu pjesme Ima jedna duga cesta – „Ima jedno obećanje Da će prvak biti Hajduk…“, aludirajući na večer ranije stihove iz Međugorja koje je pjevao čitlučki župnik fra Miro Šego.

Uz fra Marinka Vukmana svečanosti je nazočio đakon fra Šime Suton, a molitvu vjernika uputio je Vlado Čutura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.