Pohvale EHF-a na organizaciji Europskog rukometnog prvenstva: ‘U Hrvatskoj sam vidio da rukomet raste’

Foto: fah

Možemo zaključiti da smo vidjeli entuzijazam organizatora i profesionalni pristup svih koji su radili da ovo Europsko prvenstvo bude uspješno, kazao je na završnoj konferenciji EURA 2018 predsjednik Europskog rukometnog saveza (EHF) Michael Wiederer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bio sam u sve četiri dvorane i vidio sam navijače iz svih država, medijsko praćenje je bilo dobro, a europski rukomet je zaista dostojno predstavljen svijetu. Na ovom natjecanju u Hrvatskoj sam vidio da rukomet raste, a to pokazuju i uspjesi određenih reprezentacija koje nisu bile među favoritima. Ovo je ujedno bilo i posljednje europsko prvenstvo sa 16 reprezentacija jer već na sljedećem imamo 24 reprezentacije, a u Hrvatskoj smo se osvjedočili da europski rukomet ima kvalitetu za podizanje te brojke”, kazao je čelnik EHF-a Wiederer.

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac zahvalio se čelnicima EHF-a na prilici da Hrvatska postane jedina zemlja koja je dvaput organizirala EURO.

“Nadam se da smo se pokazali kao dobar domaćin i da smo opravdali povjerenje. Bili smo zadnji domaćin s 12 sudionika 2000. godine i zadnji smo sa 16 sudionika ove godine, a nadam se da ćemo i u budućnosti imati priliku biti domaćini još nekih promjena po kojima bi ostali zapamćeni. Zahvaljujem se svim gradovima, volonterima i ljudima koji su radili na organizaciji ovog prvenstva. Ovo je bio veliki događaj za državu, ali i veliki događaj na europskom nivou, uložili smo velike napore u organizaciju. Imali smo dosad najveći broj stranih navijača, a po mojoj procjeni je ovo bilo najizjednačenije prvenstvo. Hrvatsku sada čeka domaćinstvo Europskog kadetskog prvenstva te se nadam da ćemo i ubuduće imati ovakvo povjerenje EHF-a”, kazao je Grahovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopredsjednik EHF-a Predrag Bošković iznio je tri važne stvari za razvoj rukometa koje su započele na EURU u Hrvatskoj. To su video tehnologija koja je upotrebljena na EURU 17 puta, rukomet se pokazao kao čist sport jer su svi doping testovi negativni, a EHF je organizirao brojne sastanke Upravnih odbora, Nadzornih odbora, Master Course tečaj za trenere, ždrijeb za Europsko kadetsko prvenstvo i Konferenciju predsjednika europskih saveza.

Direktor Europskog prvenstva i direktor marketinga HRS-a Silvijo Njirić zahvalio se političkom vrhu Hrvatske, ne samo zbog velike financijske potpore događaju, već i zbog toga što su na jednoj utakmici bili i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i čak 11 ministara.

“Želim se zahvaliti gradovima koji su uložili velike napore da dvorane i grad dovedu na nivo koji zaslužuje ova priredba, a zahvaljujem im se za lokalne organizacijske odbore u koje su izabrani vrhunski ljude. Uz to, podarili su nam veliki broj volontera kojih je bilo preko 500 na važnim utakmicama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europsko prvenstvo u Hrvatskoj pratilo je 1260 predstavnika medija, a prijenos je išao u 175 zemalja kroz 130 medijskih partnera. U usporedbi s Europskim prvenstvom 2016 u Poljskoj napravljen je rast od 17 posto u broju gledatelja i rast od 30 posto na tržištu. U Hrvatskoj na RTL-u u prosjeku je utakmice Hrvatske gledalo preko 1.2 milijuna gledatelja što je preko 60 posto sharea. Prvenstvo je zabilježilo značajne brojke i u digitalu pa je tako na YouTube kanalu Eura ukupan broj pregleda 2.300.000, odnosno preko 2.800.000 minuta pregleda. Na Snapchatu bilo je preko 1 300 000 pregleda, a brojni najbolji potezi s utakmica postali su vrlo viralni pa je tako obrana praznog gola njemačkog igrača Runea Dahmkea pogledana 3 milijuna puta samo na društvenim mrežama ESPN-a u Sjedinjenim Američkim Državama. Treba napomenuti i rekordan broj trenera na seminaru u Poreču kojih je bilo 650.

U sklopu završne konferencije za medije održana je i kratka prezentacija nadolazećih prvenstava – Europskog prvenstva za žene 2018. koje će se održati u Francuskoj, nadolazećeg Svjetskog prvenstva za muškarce koje će se održati 2019. u Danskoj i Njemačkoj te sljedećeg Europskog prvenstva za muškarce koje će se 2020. održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Bit će to prvo Europsko prvenstvo s 24 reprezentacije, a Hrvatska će, ako se kvalificira, igrati skupinu u Grazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.