Polufinale protiv Španjolske: Hrvatska vaterpolska reprezentacija na Europsko prvenstvo došla je po zlato i plasman na Olimpijske igre

Foto: fah

Hrvatska vaterpolska reprezentacija, predvođena najboljim izbornikom u povijesti, Ivicom Tuckom, svladala je u četvrtfinalu Europskog prvenstva Grčku. Bila je to utakmica u kojoj hrvatska pobjeda niti jednog trenutka nije dolazila u pitanje, posebno su Barakude briljirale u prve dvije četvrtine, kada je susret i prelomljen i polufinale osigurano. S obzirom kako se susret u polufinalu razvijao dojam je da su naši vaterpolisti Grčku svladali s pola snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U polufinalu nas ipak očekuje drugačija priča, naime, Hrvatska igra protiv vrlo jake Španjolske, koja je u četvrtfinalu eliminirala, nakon izvođenja peteraca i tijekom utakmice bolje igre favoriziranu Srbiju. U drugom polufinalu susrest će se domaćin turnira Mađarska i Crna Gora, koju su Barakude pobijedile u skupini 11:10, a vodili smo u jednom trenutku 10:5.

Hrvatska je na Europsko vaterpolsko prvenstvo došla po zlato i plasman na Olimpijske igre, što igrači i sam izbornik ne kriju. A uoči polufinala protiv Španjolske Hrvatski vaterpolski savez je organizirao tiskovnu konferenciju na kojoj su izbornik Tucak, izvršni direktor Perica Bukić i reprezentativci Marko Bijač i Ante Vukičević govorili o očekivanjima u završnici Europskog prvenstva.

Prvi na redu bio je, naravno, onaj najvažniji, kreator velikih pobjeda hrvatskog vaterpola, izbornik Ivica Tucak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo ovdje došli pokušati napraviti veliki rezultat. U ovom trenutku to znači zlato jer znamo da samo zlato vodi u Tokio, što je naš primarni cilj. Ako radimo analizu, iza nas je dobro odigran turnir, no možemo i moramo još bolje. Čeka nas teška utakmica protiv protivnika koji je izuzetno jak, međutim i mi smo jaki, tu nema dileme. Nastojat ćemo ostati prizemni i s vjerom u naše mogućnosti i sa željom da ostvarimo naš cilj”, najavio je Tucak polufinale protiv Španjolaca.

Što je bitno za ”veliki rezultat” na Euru, odnosno, zlato koje nas vodi na Olimpijske igre?

“Bitna je želja, volja, srce. Treba biti razuman u igri i koncentriran. Utakmica je preslika života. U njoj imate i padove i uspone i krize, sve ono što nosi tako jedan zahtjevan zadatak kao što je sportska utakmica. Ono što je bitno jest da ste u 32. minuti od protivnika bolji za jedan gol. To je naš cilj. Ponavljam, treba imati srca, želje, volje. Mi to imamo. Snagu imamo. Kvalitetu imamo. Poštujemo protivnika, ali iznad svega vjerujemo u svoje mogućnosti. Imamo vjeru u sebe, vjerujte da ćemo učiniti sve da pobijedimo, tu nema dileme. Ako protivnik bude bolji znat ćemo pružiti ruku i čestitati, kao i uvijek, ali sigurno ćemo učiniti sve s naše strane da tu utakmicu dobijemo”, smatra izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršni direktor HVS-a, bivši legendarni vaterpolist, koji je s hrvatskom reprezentacijom na Olimpijskim igrama 1996. godine osvojio i prvu olimpijsku medalju za hrvatski vaterpolo, govorimo, dakako, o srebru, Perica Bukić najprije je čestitao izborniku te cijelom stručnom stožeru i, dakako, igračima na plasmanu u polufinale.

“U skupini je sve odrađeno odlično, sada vidimo koliko je jaka reprezentacija Crne Gore koja je također izborila plasman među 4 najbolje. Naša jučerašnja pobjeda protiv Grčke je za nas koji pratimo reprezentaciju ispala neočekivano laka, no moram to naglasiti, našom zaslugom. Igrači su od početka nametnuli visok ritam s čvrstom obranom i prije svega odličnim napadom čime su utakmicu od prve četvrtine držali pod kontrolom”,  rekao je Perica Bukić, nakon čega je dodao:

“Kao što znate hrvatski vaterpolo na svako natjecanje dolazi s istim ciljevima, a to je osvojiti medalju. Drugi je cilj zaigrati finale, a glavni cilj, kada smo u mogućnosti, uzeti zlato. Ovdje je to još značajnije, jer kao što vidimo, samo zlato donosi Tokio. Stoga ćemo napraviti što god možemo da budemo pravi i odemo do kraja. Međutim idemo korak po korak, prvo nas čekaju Španjolci. Oni su izuzetna momčad koja je izbacila reprezentaciju Srbije i odigrala fantastičnu utakmicu s Mađarima. No smatram da smo spremni odgovoriti i na takvog protivnika. Želim poželjeti sreću igračima, izborniku i stožeru, sa željom da sutrašnja utakmica završi jednako kao i jučer.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golman hrvatske vaterpolske reprezentacije, Marko Bijač, osvrnuo se na španjolsku momčad, hrvatskog protivnika u polufinalu.

“Smatram da smo cijeli turnir na vrlo visokom nivou, kako u obrani tako i u napadu. No sutra će protiv Španjolske trebati biti još bolji. Španjolci su fantastična ekipa koja se jako dobro poznaje. Čak devedeset posto reprezentativaca igra u Barceloneti, što znači da su maksimalno uigrani, još s Perroneom na čelu. No kada utakmica započne u bazenu više ne razmišlja o ničemu.”

Hrvatski vaterpolski reprezentativac, Ante Vukičević, vjeruje u svoje suigrače i pobjedu protiv Španjolske.

“Mislim da imamo odličnu kolektivnu igru koja svim igračima otvara prostor i stavlja ih u dobre pozicije. Smatram da je jučerašnja utakmica dobro odrađena i da će izgledati još bolje protiv Španjolske. Trebamo vjerovati u sebe i u tom ritmu ići dalje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, polufinale Europskog prvenstva između Hrvatske i Španjolske na rasporedu je u petak 24. siječnja, u mađarskoj Duna Areni, a susret počinje u 17:30. Drugo polufinale između domaćina Mađarske i Crne Gore na rasporedu je u 19:00 sati.

Finale je na rasporedu u nedjelju 26. siječnja od 19 sati, dok se utakmica za treće mjesto i brončanu medalju igra u 17.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.