Povratak košarke na velika vrata: Hrvatska potencijalna opasnost i za američke NBA zvijezde u Tokiju!

Foto: fah

Hrvatska košarkaška reprezentacija oduševila je svojim nastupom u Riju, iako dalje od četvrtfinala nisu mogli Bojan Bogdanović i društvo niti jednu utakmicu nisu izgubili a da nisu imali šanse pobijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Hrvatska je na Olimpijskim igrama tri utakmice dobila(pobjede protiv Španjolske, Brazila i Litve), isto toliko izgubila. Poraženi su naši košarkaši na početku turnira od Argentine, ali su u finišu tog dvoboja došli do minus četiri, nekoliko promašenih lopti i prilika za pobjedu je propala, isti je slučaj bio s Nigerijom. U četvrtfinalu Hrvatska je poražena od Srbije nakon dramatične završnice, naši dečki bili su bolji tri četvrtine, no, utakmicu je odlučila crna rupa u trećoj četvrtini kada su Srbi otišli iznad deset poena razlike i napravili 34-14, dakle, plus dvadeset.  U finišu utakmice Hrvatska se maksimalno približila, nažalost, nekoliko promašenih slobodnih bacanja u ključnom trenutku i polufinale je otišlo u vjetar.

Srećom, Rio je pokazao da se hrvatska košarka na velika vrata vraća, nije povratak počeo jučer, dolaskom Aleksandra Petrovića na izborničku funkciju nego još za vrijeme izbornika Jasmina Repeše, pod njegovim vodstvom Hrvatska se plasirala u polufinale Europskog košarkaškog prvenstva, po prvi puta  nakon 18 godina.  Bilo je to prije tri godine.

Da će hrvatska reprezentativna košarka rasti vjeruju i drugi, ne samo Hrvati, tako misle i Amerikanci, koji su na Olimpijskim igrama pomeli konkurenciju, predvođeni zvijezdom NBA lige Kevinom Durantom u finalu su Srbiju pregazili.  No, kako pišu neki američki mediji za četiri godine u Tokiju ne bi trebali imati tako lak zadatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni američki košarkaški portal SB Nation, navodi četiri reprezentacije koje bi mogle ugroziti američki lov na četvrto zlato u nizu, a jedna od njih je i Hrvatska. Tu su još Kanađani, kao i Australci te Francuzi, koji su iza Hrvatske.  Amerikanci navode da bi Hrvatska u Tokiju mogla igrati bez Roka Ukića i Krunoslava Simona, koji će za četiri godine imati 35 godina, ali bi “zato Hrvati mogli biti pojačani novim zvijezdama koje dolaze, uz Darja Šarića i Marija Hezonju, koji će se svakako još razvijati i kaliti u NBA ligi, tu su još Dragan Bender”, “četvrti izbor Drafta, koji će u Tokiju imati 22 godine i već nekoliko NBA sezona iza sebe”, zatim Amerikanci navode i “19-godišnje centre Ivicu Zubca i Antu Žižića, koji su također izabrani na Draftu.”

Naravno, najveća zvijezda naše reprezentacije i vođa ove generacije trebao bi i dalje biti Bojan Bogdanović, koji će na Olimpijskim igrama u Tokiju imati 31 godine, dakle, još uvijek sasvim dovoljno da bude u punoj košarkaškoj formi. Naravno, ukoliko ga poštede ozljede, koje su najveći neprijatelj vrhunskih sportaša.

“Dario Šarić je, iako igra na poziciji četvorke, pokazao nevjerojatan talent za razigravanje, dok mladi Mario Hezonja ima izvanredan potencijal kao šuter i strijelac”, pišu Amerikanci i zaključuju da kao potencijalno najveće suparnike vide u Kanadi predvođenoj nizom talentiranih igrača koje bi trebao voditi sjajni Andrew Wiggins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje osvajače medalja u Riju, Srbe i Španjolce, Amerikanci uopće ne spominju kao potencijalnu opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.