Pred hrvatskom košarkom godina velikih izazova: Početak kvalifikacija za Europsko prvenstvo, borba za Olimpijske igre u Splitu…

Foto: fah

Pred hrvatskom košarkaškom reprezentacijom sezona je velikih izazova, godina koja će bitno utjecati na budućnost hrvatske košarke. Naime, uskoro kreću kvalifikacije za Europsko prvenstvo tijekom kojih izbornik Veljko Mršić neće moći računati na igrače koji igraju u NBA ligi, dok se na ljeto u Splitu održava  kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre, koje se u kasnijoj fazi ljeta održavaju u dalekom Tokiju.  Na tom turniru, na kojem se samo prvo mjesto broji s obzirom kako samo ono vodi na OI, za Hrvatsku će nastupiti NBA zvijezde. Hoće li i Mario Hezonja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split će, podsjetimo, biti domaćin kvalifikacijskom turniru od d 23. do 28. lipnja, a uz Hrvatsku nastupit će Tunis, Brazil, Meksiko, Njemačka, Rusija.

Hrvatski košarkaški savez u utorak je predstavio kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre. Predsjednik HKS-a, legendarni bivši hrvatski košarkaški reprezentativac, Stojko Vranković, najavio je košarkaški spektakl u Splitu:

“Turnir u Splitu je jedan veliki događaj i promocija ne samo za košarku već za cijelu Hrvatsku. Nadamo se dobroj atmosferi i još jednom zahvaljujemo Vladi, Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nadamo se da će ekipa biti kompletna i da ćemo svi biti zdravi te očekujemo plasman na Olimpijske igre. Uskoro nam počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje nas očekuje 2021. godine. U petak igramo protiv Švedske nakon čega igramo s Nizozemskom. Ove dvije utakmice su nam izuzetno bitne za daljnu situaciju. Nakon toga očekuje nas završnica prvenstva Premier lige te pripreme za turnir.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo je sigurno da će zanimanje za turnir i nastup hrvatske reprezentacije biti veliko, Split voli košarku, a svi navijači koji žele pomoći reprezentaciji i bodriti je na putu do  Tokija mogu ulaznice od 26. veljače potražiti u sustavu Ulaznice.hr.

“Turnir u Splitu po meni je u 2020. godini najvažnija manifestacija u hrvatskom sportu, a sam značaj i težina su u protivnicima, sustavu i načinu organizacije. FIBA sve diže na jednu višu razinu kvaliteniji od pristupa Eurobasketu koji je bio 2015. godine. Ovu akciju smo prepoznali kao vrhunsku smotru koja ima prilike odigrati se u Hrvatskoj. Ovom prilikom bih se zahvalio premijeru i Vladi što su prepoznali ovu akciju. Ono što nas čekuje u Splitu je vrhunski spektakl za sve ljubitelje sporta, a posebno košarke. Do turnira ćemo raditi na animaciji i promociji košarke te iskoristiti ovu priliku kako bismo košarku podigli na jedan još viši nivo”,  kazao je još jedan Vranković, ovog puta Josip, inače glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza.

Veliku će pomoć, kako smo već spomenuli, Hrvatska imati s tribina, ulog je doista ogroman, no, protivnici su izuzetno jaki i neće biti lako. Plasman na Olimpijske igre, koje su ujedno i najveći sportski događaj godine, glavni je cilj većine sportaša, pa tako i košarkaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, prije toga slijedi početak kvalifikacija za Europsko prvenstvo, izbornik Mršić koncentriran je na utakmice protiv Švedske i Nizozemske.

“Nadam se da ćemo u petak pred domaćom publikom pokazati dobru igru i pobijediti. Očekujemo da će dvorana ‘Dražena Petrovića’ biti ispunjena do posljednjeg mjesta te da ćemo zajedno s našim navijačima stvarati pozitivnu atmosferu i pred ovu zadnju kvalifikacijsku utakmicu u ovom krugu u Nizozemskoj i pred olimpijski turnir koji će se održati u Splitu u lipnju. Kad ovo završimo počet ćemo s pripremama za splitski turnir, razgovarati sa svim igračima kako bismo spremni dočekali ljetnu akciju”, rekao je hrvatski izbornik, Veljko Mršić.

Podsjetimo da se Olimpijske igre u Tokiu održavaju od 24. srpnja do 9. kolovoza. Hrvatska košarkaška reprezentacija u svojoj povijesti uspjela se u četiri navrata plasirati na OI. Najveći uspjeh hrvatske košarke ostvaren je na prvim Olimpijskim igrama na kojima je Hrvatska sudjelovala, sad već davne 1992. u Barceloni kada su pod vodstvom Dražena Petrovića košarkaški Vatreni osvojili srebro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.