Predstavljamo protivnika Modrih, albanskog prvaka KF Skënderbeu Korçë

Nogometaši zagrebačkog Dinama danas su u 11 sati otputovali u Albaniju gdje ih sutra navečer u 20.45 sati čeka ogled protiv aktualnog prvaka Albanije, KF Skënderbeu Korçë. Modri prvu utakmicu zadnjeg pretkola kvalifikacija igraju u gostima, a Narod.hr vam donosi pregled posljednje prepreke Dinama na putu prema grupnoj fazi elitnog europskog nogometnog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest šesterostrukog prvaka Albanije

KF (alb. Klubi Futbollistik) Skënderbeu Korçë je osnovan još tamo daleke 1909. godine kao Vllazëria Korçë, no kao formalna godina osnutka uzima se 1925. kad se nekoliko lokalnih klubova ujedinilo u jedan pod nazivom kakav poznajemo i dan danas, Skenderbeu, što je nadimak slavnog albanskog nacionalnog junaka Gjergja Kastriotija, poznatijeg u našim krajevima kao Skenderbega ili Juraj Kastriotić Skenderbeg.

Skënderbeu je bio jedan od prvih sudionika samih početaka nogometa u Albaniji. U prvoj sezoni 1930. godine završili su na drugom mjestu iza KF Tirana, a samo tri godina nakon toga, naslov je stigao u grad Korçë. Od tada do danas Skënderbeu je osvojio šest naslova prvaka (1933, 2010–11, 2011–12, 2012–13, 2013–14, 2014–15), a tri puta su bili drugoplasirani. Albanski kup nisu nikad osvojili, dok su trofej osvajača Superkupa podizali dva puta (2013. i 2014.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz svoju povijest ovaj albanski klub znao je zaigrati i u drugoligaškom društvu, odnosno šetao je iz prve u drugu i iz druge u prvu ligu. Prijelomni trenutak dogodio se u sezoni 2009./2010. kad je Skënderbeu bio na rubu ispadanja i u financijskoj krizi. Tada su se dogodile tektonske promijene i u klub je ušao novi vlasnik, skupa sa 16 novih članova Uprave. Čovjek koji je zaslužan za “uskrsnuće” kluba zove se Agim Zeqo, a on je inače predsjednik Red Bulla za Albaniju.

Te su sezone završili na 10. mjestu od 12 klubova pa su morali igrati u doigravanju za ostanak u prvoj ligi. Pobjedom od 1:0 protiv KS Kamza (strijelac je bio u 2. minuti Klodian Asllani) osigurali su ostanak u elitnom albanskom nogometnom razredu, Superligi. Predsjednik je skupa s brojnim ulagačima i donatorima poradio na pojačanjima te su već iduće sezone osvojili naslov prvaka, prvi nakon 78 godina “suše”. Od tada na ovamo, redovito se bore za titulu prvaka, odnosno osvajaju ju pet puta za redom.

Na klupi sjedi 52-godišnji “čudotvorac” Josa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albanski stručnjak i nekadašnji reprezentativac Mirel Josa trenutno je glavni čovjek u svlačionici prvaka Albanije. On je već jednom bio na klupi kluba iz Korçë i to u sezoni 2009./2010. kad ih je spasio od ispadanja. Početkom slijedeće sezone dobio je otkaz, a u klub se vratio 2012. godine i od tada je na kormilu ove momčadi.

skenderbeu
Za trenera Josu ne možemo reći kako preferira određenu taktičku postavu na terenu. Njegova momčad je ove sezone u Europi ugrala u ovim formacijama: 4-4-2 (Crusaders doma), 4-4-1-1 (Crusaders u gostima, 4-3-3 (Milsami doma) i 4-2-3-1 (Milsami u gostima). Iako se navodi kako mu je omiljena formacija 4-4-2, rekli bismo da se ovaj strateg radije prilagođava protivničkoj momčadi, odnosno traži formaciju koja bi protivniku najviše mogla nauditi.

Glavne vedete na terenu su prekaljeni 36-godišnjak Bledi Shkëmbi (nekadašnji igrač Kamen Ingrada i Rijeke), koji drži vezni red i ubojiti reprezentativni napadač Hamdi Salihi, koji je obišao pola svijeta, a najbolje ga pamte u redovima bečkog Rapida, za koga je mrežu tresao 36 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njih dvojice, Zoran Mamić i dinamovci trebaju obratiti pozornost na ljevonogog Bernarda Berishu, momka koji ima 23 godine i dosta je dobar asistent, ali nerijetko i strijelac. Tu je i mladi 20-godišnji veznjak Bakary Nimaga koji je došao iz Twentea, a ima i nekoliko nastupa za mladu reprezentaciju Malija. Visok je 189 cm te je vrlo opasan u skoku. Atletski je dosta moćan, a zbog dominancije na terenu bio je pod istragom zbog godina, kad je za Mali nastupao na FIFA Svjetskom prvenstvu do 20 godina u Turskoj 2013. godine. Kasnija istraga je dokazala kako je igrač stvarno rođen 6. prosinca 1994. godine.

Ujqërit e Deborës

Stadion na kojem igra Skënderbeu zove se kao i klub, a prvotno je sagrađen 1957. godine. Kako bi dobili dozvolu UEFA-e za odigravanje domaćih utakmica na svom stadionu, renovirali su ga 2010. godine te sad prima 12 tisuća posjetitelja i među najvećima je u Albaniji. Ipak UEFA im nije još uvijek izdala “zeleno svijetlo” te će protiv Dinama zaigrati na Elbasan Areni koja prima 12 800 gledatelja.

Glavna navijačka skupina koja bodri Skënderbeu kod kuće i na gostovanjima zove se Ujqërit e Deborës, što bi u prijevodu značilo “Snježni vukovi”. S obzirom na to kako je Skënderbeu najpopularniji klub u istoimenoj regiji, koja broji nešto manje od 14o tisuća stanovnika, navijačka baza im je dosta velika. Godišnja članarina prema podacima iz 2014. godine iznosila je oko 7€, a kao navijački rivali suprostavljaju im se Tirona Fanatics, navijači KF Tirana, s kojima su imali nekoliko većih huliganskih okršaja, pogotovo od kako je Skënderbeu preuzeo primat u Superligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.