Premijer Plenković osudio ružno skandiranje na košarkaškoj utakmici, kad će osuditi govor mržnje iz medija koji čelnicu udruge uspoređuje s Hitlerom?

Foto: FaH

Kako smo već pisali više je osoba privedeno je u policijsku postaju nakon polufinalne utakmice Kupa “Krešimir Ćosić” između Cedevite i Zadra (92-75) u petak u Šibeniku. Naravno, s obzirom na tu činjenicu sama je utakmica pala u drugi plan, nitko više i ne piše o polufinalu u koje je ionako Cedevita, kao hrvatski prvak, ušla kao veliki favorit, što je i potvrdila na parketu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, uhićeni su pripadnici Tornada, navijačke skupine iz Zadra, koji su tijekom utakmice u nekoliko navrata glasno vrijeđali Cedevitina igrača Džanana Musu, vikali su “Musa Turčine, napuši se k…” i “HDZ pederi, košarku ste sje…”Glavni sudac utakmice Srđan Dožai u 33. minuti prekinuo je utakmicu i naredio redarima da isprazne dio tribine na kojoj su se nalazili navijači Zadra. Tijekom narednih deset minuta pripadnici Tornada mirno su, okruženi policijom, napustili sportsku dvoranu na Baldekinu te je utakmica nastavljena.

Dakako, svako neprimjereno skandiranje, bez obzira protiv koga ono bilo upućeno, pa i ako dolazi od strane navijača koji su ”uvijek malo slobodniji” u svom izričaju te gotovo stalno ”plagiraju” jedni druge, poput nekih naših političara, treba osuditi. Uvjereni smo da će se velika većina složiti s takvom konstatacijom. Međutim…

”Incident” u polufinalu hrvatskog košarkaškog Kupa promptno je osudio i hrvatski premijer Andrej Plenković, nije se osvrnuo na skandiranja upućena na račun njegove stranke, dakle, HDZ-a, ali je zato reagirao glede skandiranja na račun BiH reprezentativca Džanana Muse.  S čime također ne bi trebalo biti problema, premijer je osudio neprimjereno skandiranje, u redu, uostalom zašto ne? No, mnogi se pitaju je li to razina jednog predsjednika Vlade, s obzirom da se takve, i mnoge gore stvari, konstantno u društvu ponavljaju, a reakcije nema i kad je ona nužna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osuđujemo svako nasilje i vrijeđanje sportaša i učinit ćemo maksimalne napore da se to i zakonski uredi…”, rekao je Plenković, koji je jednako promptono pohvalio činjenicu da su “klubovi dvojice najvećih privatnih ulagača (Tedeschi, Stojanović) postali i finalisti Kupa…”

“Uvijek je jako dobro da postoje ljudi koji su uspjeli u poslovnom sektoru i da žele ulagati u hrvatski sport. Uostalom, i Cibona je nekad imala potporu više uspješnih tvrtki…”, poruka je Plenkovića, koji je također komentirao i neke tvrdnje, nekih SDP-ovaca, i ne samo njih, da je HDZ upropastio hrvatsku košarku. Nećemo ulaziti u analizu opravdanosti ovakvih prije svega političkih optužbi, jer bi nas odvela daleko, pa i tako daleko da SDP-u ne bi baš svidjela. Međutim, politika će najveću uslugu hrvatskom sportu općenito učiniti tako da se makne od sporta, osim kada političari bodre hrvatsku nacionalnu reprezentaciju, bez obzira o kojem se sportu radilo, poput primjerice predsjednice države Kolinde Grabar – Kitarović.

“Ja ću se truditi da košarka bude sve ono što je bila prije 20-25 godina kada su rezultati reprezentacije u pitanju. Vjerujem da će novo vodstvo, uz novi sustav natjecanja, popularizirati ovaj sport i dignuti njegovu kvalitetu…”, zaključio je predsjednik Vlade koji 25 godina nije bio na utakmici na Baldekinu, u dvorani koja je ”dala” hrvatskog košarkaškog Mozarta, Dražena Petrovića.  Premijer se u posljednjoj četvrtini družio s dvojicom Vrankovića, predsjednikom Hrvatskog košarkaškog saveza Stojkom i stručnim tajnikom Josipom, ali i sa Nikolom Rukavinom, dopredsjednikom Saveza. Poslije utakmice čiju je završnicu gledao, premijer Plenković pozdravio se s gospođom Ljerkom Ćosić, suprugom pokojnog Krešimira Ćosića, i Biserkom Petrović, majkom Dražena Petrovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade smatra da u hrvatskoj košarci dolazi do ujednačavanje kvalitete te da se rađaju neki novi klubovi koji bi uskoro mogli pomrsiti račune onim klubovima koji već tradicionalno vladaju našom košarkom. Ako je tome doista tako ponajprije će koristi imati hrvatska košarka.

Vratimo se za kraj premijerovoj osudi ružnog skandiranja upućenog na račun bosansko-hercegovačkog reprezentativca, i još jednom dodajmo kako se slažemo s premijerovom verbalnom osudom incidenta. Međutim, ukoliko bi stvarno premijer htio biti vjerodostojan onda bi osudio i govor mržnje koji dolazi s druge strane i koji nema veze sa sportom, naprotiv, potpuno je nesportski,  a koji dolazi s tzv. kulturne scene, iako ni kulture nema iz smjera iz kojeg povremeno curi netolerancija, pa ponekad čak i mržnja, o uvredama da ne govorimo.

Naime, časopis SNV-a ”Novosti”, koje se financiraju iz državnog proračuna, a koji je prepoznat u dobrom dijelu javnosti kao časopis koji širi netoleranciju u društvu, sasvim druge razine i zasigurno daleko na opasniji način, nego što to čine navijači, čelnicu jedne civilne nevladine udruge stavio je na naslovnicu te joj je ”montirao” brkove kao asocijaciju na nacističkog zločinca Adolfa Hitlera. Dakako, sve to namjerno.

Pupovčeve ‘Novosti’ nastavljaju proračunski novac koristiti za širenje netolerancije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav način jednostavno je nedopustiv, posebno kada pogledamo naslov naslovnice: “Koliko još fašizma?” Usporedba bilo koga u Hrvatskoj, a pogotovo danas, u demokratskoj Hrvatskoj, posebno kada se radi o čelnim ljudima civilnih udruga, s Adolfom Hitlerom, je nedopustiva. To nema veze sa slobodom medija, to nema veze sa satirom, to nema veze čak ni sa zdravim razumom, to je relativizacija nacizma, to je, dakako, klasičan govor mržnje.

Premijerova reakcija ne bi trebala izostati, ako se, kako kaže, zalaže za društvo tolerancije, za pluralno, istinski demokratsko društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.