Prisjetio se predsjednika Tuđmana i promjene imena Dinamo: Bivši komentator HRT-a Božo Sušec bio je kandidat SKH-SDP na izbornoj konvenciji 1990.

Foto: Snimka zaslona

Bivši komentator HRT-a, Božo Sušec, koji je na ”javnoj” televiziji ostao u sjećanju kao komentator koji je pratio nogometnu reprezentaciju Hrvatske, kao i hrvatsku rukometnu reprezentaciju te uglavnom utakmice Dinama, gostovao je u četvrtak navečer u Podcast Inkubatoru. Inače, Sušec je bio kandidat SKH-SDP na izbornoj konvenciji 1990. u Maksimiru.

Tijekom gostovanja Božo Sušec govorio je o brojnim temama, a dobrim dijelom je govorio o vremenima kada je Dinamo nosio ime Croatia. Naime, Sušec izvještavao je iz Maksimira kada je HAŠK Građanski promijenio ime u Croatia 1993. godine i nije baš da nije tada htio izgovoriti ime Croatia.

”Sušec je tijekom prijenosa izbjegavao govoriti Croatia, namjerno bi mu se koji puta ”omaknulo” Dinamo, a često je pribjegavao i izrazima modri ili plavi. Naravno, sve je to upalo u uho njegovim nadređenima, ljudima koji su okruživali pokojnog predsjednika Franju Tuđmana, pa i samom poglavaru države”, piše Večernji list.  Je li to baš tako bilo?

”Kada sam bio sasvim mali, otac me vodio na utakmice u Maksimir i vodio me na Dinamo, živio sam s Dinamom desetljećima i navijao za Dinamo. Ali nikada kao komentator. Ali Dinamo je bio klub koji mi je prirastao srcu i nisam nikad mogao prihvatiti tu promjenu imena i te ružne načine na koje se izglasavala promjena u HAŠK Građanski, Croatiju.

No, budući da sam i dalje morao komentirati utakmice Dinama, pronalazio sam kompromisne mogućnosti, odnosno, barem sam mislio da sam pronalazio kompromise. Pa su tako igrali “zagrebački plavi”, “naši dečki”, “modri iz Maksimira”. I to je prolazilo, možda nisu ni čuli”, kazao je Božo Sušec na početku svog prisjećanja na devedesete te je nastavio:

”U poluvremenu utakmice Newcastle – Croatia, dakle one u Engleskoj, nazvao me tadašnji šef Informativnog programa i kazao: Na liniji imam Kabinet predsjednika i poručuju ti da, ako u prvih deset minuta tri puta ne kažeš Croatia, prijenos će dalje ići bez tona. Ja sam dvaput kazao Croatia i tako sam se pokrio.

Inače, predsjednik Franjo Tuđman bio je veliki sportski fan, jedne smo večeri nekim povodom bili na večeri na Hipodromu i tada me upitao: Pa kako nisi mogao reći Croatia? Zar ti je to bilo tako teško, grozno? Odgovorio sam mu da volim Dinamo i da će to zauvijek za mene biti Dinamo. – Nije to prihvatio. Bio je strašno osjetljiv na tu temu, nevjerojatno. Sjećam se jedanput da je na Olimpijskim igrama u Barceloni priredio večeru za neka sportska vodstva i neke novinare. Te je večeri naš mudri veteran Edo Pezzi rekao: Predsjedniče, stvarno nemam veze s tim, ali i mi u Splitu isto doživljavamo klub kao Dinamo. Tuđman se tada strašno naljutio i upitao: Tko je ovaj čovjek? Tko je njega pozvao ovdje? Bio je baš jako osjetljiv na temu Dinama. Ali tek Ćiro ima o tome stotinu priča”,  zaključio je prisjećanje Božo Sušec.

Kako smo već spomenuli možda je Božo Sušec i bio jedan od mnogih ”naknadnih” boraca za povratak imena Dinamo, no, isto je tako bio značajna osoba na Sportskom programu HTV-a devedesetih, uz legendarnog Miću Dušanovića i najznačajnija. Naime, Sušec je komentirao i prenosio gotovo sve najznačajnije utakmice hrvatske nogometne i rukometne reprezentacije, uključujući i onu povijesnu, prvu odigranu na Maksimiru 17. listopada 1990. Naime, tog dana Hrvatska je pobijedila SAD 2:1 i bila je to prva utakmica hrvatske nogometne reprezentacije nakon dugo, dugo vremena. Tog 17. listopada hrvatski reprezentativni nogomet započeo je svoju neponovljivu priču, priču koja traje i danas.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr